Kadın Eli Değen Şakirin Camisi'nde Enderun Usulü Teravih - Son Dakika
Yerel

Kadın Eli Değen Şakirin Camisi'nde Enderun Usulü Teravih

Şakirin Camisi İmamı Nurullah Çelebi, iç dekorasyonunu Zeynep Fadıllıoğlu'nun yaptığı camide bu ramazan ayında teravih namazlarının Enderun usulü ve cumhur müezzinliği şeklinde kılındığını ifade etti.

04.08.2011 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

" Türkiye'nin en modern camisi" olarak nitelendirilen Şakirin Camisi İmamı Nurullah Çelebi, iç dekorasyonunu Zeynep Fadıllıoğlu'nun yaptığı camide bu ramazan ayında teravih namazlarının Enderun usulü ve cumhur müezzinliği şeklinde kılındığını ifade ederek, "Bir hanım eli değmesi camimize ayrı bir değer katıyor. Çünkü camimizin cemaatinin çoğunluğu hanımlardan oluşuyor" dedi.

Çelebi, yaptığı açıklamada, caminin Semiha Şakir Vakfı tarafından yaptırıldığını ve 2009 yılında ibadete açıldığını anımsatarak, caminin coğrafi konumuna işaret etti.

"Camimizin kıble istikametinin tersinde Zeynep Kamil Doğum Hastanesi var, orası dünyaya geliş, kıble istikametinde Karacaahmet Mezarlığı var, orası da ahirete göçüş... Camimiz, bu ikisi arasında adeta ab-ı hayat gibi bir coğrafi konuma sahip" diyen Çelebi, camiyi diğer camilerden ayıran özelliğinin de bir sentez çalışması olduğunu söyledi.

Çelebi, caminin iç dekorasyonunun bir kadın iç mimar tarafından yapıldığını hatırlatarak, camide Selçuklu ve Osmanlı mimarisi ile Cumhuriyet dönemine ait izlerin bulunduğunu da anlattı.

Caminin kubbesi ve iç avlusuyla Osmanlı döneminden örnekler taşıdığını da ifade eden Çelebi, caminin mahfili ile kapılarındaki süslemelerin Selçuklu mimarisine ait olduğunu, caminin mihrabının klasik camilerden çok farklı olarak hilal şeklinde yapıldığını dile getirdi.

"Hilal dinimizin simgesi" diyen Çelebi, minberin yaprak formları kullanılarak yapıldığını ve kürsünün de minberle uyumlu olduğunu söyledi.

Caminin birinci katında beton duvar kullanılmadığını da kaydeden Çelebi, camdan yapılan duvarlarda Kuranı Kerim'in tasvirinin bulunduğunu olduğunu belirtti.

Çelebi, şunları dile getirdi.

"Camimizin orta kısmındaki kemerde Allahu tealanın 99 ismi var. Bu isimler orta göbeğe nakşedilmiş. Kubbesinde halk arasında Tebareke denilen Mülk suresi var. Kubbenin tam orta kısmında da Fatır suresinden bir ayeti kerime var. Camimizi klasik camilerden ayıran bir diğer özelliği de avizesi çok farklı. Avize adeta bir yağmur damlaları şeklinde. Aynı zamanda semavattan arza bir rahmetin ifadesidir. Kuranı Kerim'in semavattan arza inişinin ifadesi gibidir. Nitekim adeta bunu simgeler. Avize bir ışıktır, bir aydınlanmadır. Avizenin en dış halkasına da Nur suresinin 35. ayeti kerimesi oraya yazılmıştır. Burada Allahu tealanın semavatın ve arzın aydınlığı, nuru olduğu ifade edilir.

Camimiz, Osmanlı mimarisinde olduğu gibi hem klasik iç avlu, hem de klasik dış avludan ibaret. Klasik iç avlunun içerisinde, Osmanlı mimarisinde şadırvan olur ama burada küre havuzu konmuş ki, bu da dünyayı simgeliyor. Camimizin bütün iz düşümü küre havuzunun üstüne yansımakta. "

Caminin dış avlusunda da kabristanların var olduğunu ifade eden Çelebi, dış avluda cenaze namazlarının kılındığını da söyledi.

-ŞAKİRİN CAMİSİ'NDE RAMAZAN AYI-

Çelebi, Osmanlı geleneği olan Enderun usulü teravih ve cumhur müezzinliğine de işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu yıl itibariyle camimizde, ecdadımızın bize mirası olan Enderun usulü teravih ve cumhur müezzinliği şeklinde teravih namazlarımızı eda ediyoruz. Bu açıdan camimiz çok teveccüh görüyor. Bir hanım eli değmesi camimize ayrı bir değer katıyor. Çünkü camimizin cemaatinin çoğunluğu hanımlardan oluşuyor. Bu açıdan camimiz teravih namazlarında adeta dolup dolup taşıyor. "

-ŞAKİRİN CAMİSİ-

Karacaahmet Mezarlığı'nın girişinde inşa edilen Şakirin Camisi, Gazi, Gassan ve Ghada Şakir kardeşlerin baba ve anneleri İbrahim ve Semiha Şakir anısına yaptırıldı ve 4. 5 yılda tamamlanarak, 7 Mayıs 2009 tarihinde ibadete açıldı.

"Türkiye'nin en modern camisi" olarak nitelendirilen Şakirin Camisi'nin proje mimarı Hüsrev Tayla, iç mimarı ise Zeynep Fadıllıoğlu.

Ortasında kainatı simgeleyen kürenin bulunduğu bir de havuzun yer aldığı Şakirin Camisi'nde, pleksi, metal, ayna ve cam taşların bir arada kullanıldığı avizesinde de, Allah'ın 99 ismi ve Nur Suresi'nden ayet bulunuyor.

3 tarafı camla çevrili cami, 3 bin metrekare zemine kurulu ve toplam alan büyüklüğü 10 bin metrekare. Kapasitesi ise 500 kişi olan caminin her biri 35 metre yüksekliğinde iki minaresi de var.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kadın Eli Değen Şakirin Camisi'nde Enderun Usulü Teravih - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement