Karla Mücadele Araçlarına Uydudan Takip - Son Dakika
Yerel

Karla Mücadele Araçlarına Uydudan Takip

Ahmet Ekici - Yoğun Kış Şartlarının Yaşandığı İllerden Biri Olan Sivas'ta, İl Özel İdaresi Bünyesinde Karla Mücadelede Kullanılacak Greyder ve Benzeri İş Makinelerinin Güzergahı, Araçlara Takılan Gps Cihazları Sayesince Kolaylıkla Belirlenecek

12.12.2010 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahmet Ekici - Yoğun kış şartlarının yaşandığı illerden biri olan Sivas'ta, İl Özel İdaresi bünyesinde karla mücadelede kullanılacak greyder ve benzeri iş makinelerinin güzergahı, araçlara takılan GPS cihazları sayesince kolaylıkla belirlenecek.

Yüzölçümü açısından Türkiye'nin ikinci büyük ili olan, yerleşim yeri sayısı bakımından Türkiye'de ilk sırada yer alan ve kış şartlarının hemen hemen her yıl çok çetin geçtiği Sivas'ta, İl Özel İdaresi karla mücadele çalışmaları hazırlıklarına başladı. Türkiye'nin fiziki olarak en geniş ve iklim olarak en zorlu coğrafyalarından birinde, 2 bin yerleşim yerine hizmet veren İl Özel İdaresi, teknolojiden faydalanarak, karla mücadelede kullanılacak greyder ve benzeri iş makineleri ile makam araçlarının da aralarında bulunduğu 128 araca uydudan takip cihazı (GPS) taktırdı.

Yeni satın alınan 30 iş makinesinde de GPS cihazının takılı olduğunu belirten yetkililer, araçların yerini, güzergahını, hızını, yakıt durumunu, çalışıp çalışmadığını gösteren bu sistemin denetim açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu sistemin özellikle karla mücadele çalışmalarında kullanılacak greyder ve benzeri iş makinelerinde etkin olacağını kaydeden yetkililer, kar, tipi ve fırtınada yol açmaya giden greyder ile iş makinelerinin nerede olduğunun bu sistem sayesinde rahat bir şekilde belirleneceğini ifade etti.

GPS takılı araçların, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Kayhan, Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Soysal, Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü İsmail Güner, Makine ve İkmal Müdürü Hüseyin Sarıkaya ile Saha Amiri Hüsnü Çoban tarafından kontrol edildiğini belirten yetkililer, hız sınırını aşan sürücülerin, sistemin ikaz vermesi üzerine uyarıldığını kaydetti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uydu takip sistemi hakkında bilgi verdi. Bu sistemin denetim açısından önemli olduğunu vurgulayan Kayhan, 'Şu anda 128 iş makinesi ve binek aracımızda mevcut, yeni aldığımız araçlar ise zaten GPS'leri takılı olarak geldi. 30 tane yeni iş makinesi aldık, bunlar yeni model olduğu için hepsinin üzerinde GPS takılı. Bu araçlarla birlikte yaklaşık 160 aracımızda GPS takılı' dedi.

Aracın markası, hızı, güzergahı, nerede olduğu, hangi aracın güzergah dışında olduğunu, rölantide ne kadar çalıştığı ya da çalışmadığı gibi tüm bilgilerin sistemde gösterildiğini anlatan Kayhan, 'GPS'in çekmediği yerdeki araçlarımız, GPS'in çektiği yere geldiği zaman, o çekmeyen yerin raporunu da alabiliyoruz. Yani bu sistemle hem şoförlerimiz ve operatörlerimiz kendilerinin denetlendiğinin farkındalar, hem de biz hangi aracımızın, hangi iş makinemizin nerede olduğunu görme şansına erişiyoruz. Denetim açısından güzel bir sistem. İnşallah kullandıkça daha da iyi olacak. Şu anda biz çok memnunuz' diye konuştu.

- 'GEÇEN YIL BİR GREYDER KAR MÜCADELESİ SIRASINDA KAYBOLMUŞTU'-

Karla mücadele çalışmaları sırasında bu sistemin daha da faydalı olacağını ifade eden Kayhan, 'Geçen sene Hafik'te bir greyderimiz kar mücadelesi yaparken kaybolmuştu, greyder operatörümüzü 1-2 günde ancak bulduk. Şimdi artık öyle bir şey mümkün değil, çünkü GPS ile aracımızın nerede olduğunu, enlem ve boylamından noktasal olarak görebiliyoruz. Kış programında arkadaşlarımız daha güvenli yol açma çalışmalarına gidebilecekler' dedi.

- SİSTEMİN DİĞER ÖZELLİKLERİ-

Bu sistem sayesinde, araçlardan 4 dakikada bir konum bilgisi alındığı, ayrıca isteğe bağlı olarak anlık konum bilgisi de alınabildiği kaydedildi. Sistemin, araçların durma, hareket etme ve çalışma zamanlarına ilişkin bilgiler verdiğini, bir aracın günlük kaç kilometre yol kat ettiğinin, kaç saat çalıştığının bu sistemle tespit edildiğini bildiren yetkililer, hız limitlerine uyulması, yakıt tasarrufu gibi konularda da sistemden etkin bir şekilde faydalanıldığını belirtti.

Sistemin, araçların yakıt deposunun açılma ve kapanma zamanlarına ilişkin de kayıtları gösterdiğini anlatan yetkililer, rotası önceden belirlenen araçların güzergah dışına çıkması durumunda da sistemin uyarı verdiğini kaydetti. Yetkililer, araçların geçmişe dönük izlediği rotalar, günlük çalışma kilometresi ve saati, durma ve çalışma zamanı, yakıt deposu açma ve kapama zamanı gibi konularda ayrıntılı olarak 5 yıla kadar rapor alınabildiğini belirtti.

(AHM-İSA-OSM) - SİVAS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karla Mücadele Araçlarına Uydudan Takip - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı
    08 Nis Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı

    27 Nisan'daki olağanüstü kongrede aday olmayacağını duyuran İYİ Parti lideri Akşener, makam odasındaki kişisel eşyalarını toplattı.

  • İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti
    08 Nis İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti

    İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, partisinde siyaset üretmenin artık imkansız hale geldiğini söyleyerek istifa etti. Özlale, yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışmıştı.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi
    08 Nis Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun diyerek, 'Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada da huzurlu ve uyumlu bir meclis olacağımızı temenni ediyorum. Kayseri'de en çok kadın üyenin olduğu meclisiz' dedi.

  • Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu
    08 Nis Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu

    Senegal'de Müridi tarikatının renkli, aykırı ve mistik kolu Baye Fall topluluğu, giyimleri, yaşam tarzları ve kendilerini adadıkları felsefeleriyle ayrı bir dünyanın kapılarını aralıyor.

  • Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu
    08 Nis Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu

    Sakarya'nın istihdamına büyük katkı sağlaması beklenen Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB), 200'ün üzerinde yatırımcı yer tahsisi için başvuru yaptı. Başvuru şartlarının ilan edilmesinin ardından 40 firmayla sözleşme seviyesine gelindi. Söğütlü OSB Yönetim Kurulu Başkanı, hedeflerinin ihracat oranlarını yükselterek cari açığı kapatmaya katkı sağlamak olduğunu belirtti.

  • Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı
    08 Nis Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı

    Sakarya'nın yeni karma Organize Sanayi Bölgesi Söğütlü OSB için yapılan yer tahsis çağrısına 200'ün üzerinde yatırımcı başvuru yaptı. Söğütlü OSB'nin cazip özellikleri ve bölgenin ulaşım altyapısı, lojistik kolaylığı ve uygun arsa fiyatları yatırımcıları cezbetmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tiryaki, sadece ihracat ve istihdam artışına katkı sağlayacak firmaları beklediklerini belirtti. Rant amaçlı başvurulara itibar edilmeyeceği vurgulandı. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 40 firma ile sözleşme yapılabilir seviyeye gelindiği açıklandı. Başvurular hala devam etmektedir.

  • Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi
    08 Nis Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi

    Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 87 yaşındaki Atik Yağmur, 40 yıldır yaptığı muhtarlık görevini Engin Kılıç'a devretti. Devir teslim törenine Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir de katıldı.

  • Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    08 Nis Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Köşk Belediye Meclisi, yerel seçimlerin ardından yeni dönemin ilk olağan toplantısını gerçekleştirdi. Meclis üyeleri ve komisyon üyeleri seçimleri yapıldı.

  • HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı
    08 Nis HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı

    Asya merkezli finansal hizmetler devi HashKey Group, Bermuda'dan aldığı lisans ile kripto para piyasalarında küresel bir oyuncu olma yolunda. Şirket, HashKey Global adı verilen yeni bir kripto para borsası kurdu. Bermuda lisansı, HashKey'e launchpad, vadeli işlem ve kaldıraçlı ticaret gibi alanlarda faaliyet gösterme imkânı tanıyor. HashKey Group İşletme Müdürü Livio Weng, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın en büyük lisanslı borsa kümelerinden birini kurmayı amaçladıklarını belirtti.

  • Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var
    08 Nis Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var

    İYİ Parti lideri Meral Akşener, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde alınan başarısız sonuçların ardından olağanüstü seçimli kurultay kararı aldığını açıkladı. Ancak Akşener, kurultayda aday olmayacağını duyurdu. Seçimlerden önce istifa edip etmeyeceği merak edilen Akşener'in, yakın çevresiyle yaptığı görüşmeler sonucunda bu kararı aldığı belirtildi.

  • Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor
    08 Nis Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor

    Son yıllarda özellikle Körfez ülkelerinden Doğu Karadeniz Bölgesine yoğun turist akını olurken, geçen sene Trabzon'u 1 milyonun üzerinde turist ziyaret ettiği belirtildi. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, yeni turizm sezonunda beklentilerin geçen seneye göre daha yüksek olduğunu belirtti. Kantarcı, ayrıca Trabzon Havalimanı'ndaki modernizasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla hizmet kalitesinin artacağını ve bölgenin turizm potansiyelinin daha da yükseleceğini ifade etti. Turistlerin genellikle Trabzon'da konakladığını ve ardından bölgedeki diğer turistik yerleri ziyaret ettiklerini söyleyen Kantarcı, Uzungöl'deki turizmcilerin sıkıntılarının hala devam ettiğini ve bu konuda çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

  • İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti
    08 Nis İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti

    İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılardan sonra bir tugay dışında tüm kara birliklerini geri çekti. Ancak, Gazze'nin orta kesiminde bulunan Nahal adlı tugay hala bölgede kalmaya devam edecek. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze çevresinde yeni güvenlik bölgeleri oluşturarak yeniden organize oldu ve istihbarata dayalı saldırılara odaklanacak. Askerlerin geri çekilmesinin siyasi baskıyla ilgili olmadığı belirtiliyor.


Advertisement