Kuduz'un Nedeni: "Tilki" - Son Dakika
Yerel

Kuduz'un Nedeni: "Tilki"

Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bazı ilçelerde Kuduz hastalığı görülmesinin yabani hayvan "Tilki" kökenli olduğunu bildirdi.

15.12.2011 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bazı ilçelerde Kuduz hastalığı görülmesinin yabani hayvan "Tilki" kökenli olduğunu bildirdi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, 31 ilçe Kaymakamlığına gönderdiği "Kuduz Hastalığı" konulu yazıda şöyle denildi:

"Son günlerde ilimize bağlı Kadınhanı, Seydişehir ve Beyşehir ilçelerinde kuduz hastalık mihraklarında bir artış gözlemlenmiştir. Yapılan saha çalışmaları ve epidemiyolojik çalışmalar sonucu bulaşmanın yabani hayvan 'tilki' kökenli olduğu Konya Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan laboratuvar teşhisi sonucu kesinlik kazanmıştır.

İlçe Müdürlükleri olarak köy ve kasabalardaki şüpheli hayvan ısırıkları, yabani hayvan saldırısı ve benzeri durumlarda başta kuduz olmak üzere diğer salgın ve zoonoz hastalıklar yönünden hayvan sürülerinin ve bölgeni gözlem altında tutulması ve şüphe edilen hastalıklarla ilgili olarak İl Müdürlüğümüz ve Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün konudan acilen haberdar edilmesi, İl Müdürlüğünden 2012 yılı Kuduz Program aşılarının bir an önce alınarak riskli bölgelerde bulunan ve bulaşmaya vasıta olabilecek sahipli, sahipsiz 'uyuşturucu tüfek yardımıyla' kedi ve köpeklerin aşılama çalışmalarına başlanması bulaşma riski bulunan hayvanların yaban hayatla temasını engellenmesi için konuyla ilgili olarak yetiştiricilerin bilgilendirilmesi hususunda gereğinin yapılması..."

- Kadınhanı'nda "Kuduz hastalığı" bilgilendirme toplantısı -

Kadınhanı ilçesi Merkez Tepebaşı Mahallesi, Atlantı Beldesi ve Konurören köyünde ortaya çıkan kuduz vakaları nedeniyle İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Ziraat Odası Kültür Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Kaymakam Osman Altın, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şenol Aydoğmuş, merkez, belde ve köy muhtarları ile çiftçiler katıldı.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şenol Aydoğmuş, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Son yıllarda ilimizde kuduz vakası görülmezken, 2011 yılında çeşitli ilçelerde ve ilçemizde kuduz vakası tespit edilmiştir. Yapılan saha çalışmaları ve epidemiyolojik çalışmalar sonucu; ilçemiz Atlantı kasabası, Konurören köyü, Merkez-Tepebaşı Mahallesi'nde çıkan kuduz vakalarında yabani hayvan (tilki) kökenli olduğu, Konya Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce yapılan laboratuvar teşhisi sonucuyla kesinlik kazanmıştır. Bu sebeple ilçemizdeki köy ve kasabalardaki şüpheli hayvan ısırıkları, yabani hayvan saldırısı ve benzeri durumlarda, başta kuduz olmak üzere, diğer salgın ve zoonoz hastalıklar yönünden hayvan sürülerinin ve bölgenin gözlem altında tutulması ve şüphe edilen hastalıklarla ilgili olarak İlçe Müdürlüğümüzün konudan acilen haberdar edilmesini istiyoruz."

Aydoğmuş, katılımcılara bu açıklamalarının ardından kuduz hasatlığının ne olduğuna, nasıl bulaştığı ve korunma yollarına dair bilgiler verdi.

- KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kuduz'un Nedeni: 'Tilki' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement