Kuşadası'nda Bir Haftada İki Yetişkin Caretta Öldürüldü - Son Dakika
Yerel

Kuşadası'nda Bir Haftada İki Yetişkin Caretta Öldürüldü

Kuşadası\'nda Bir Haftada İki Yetişkin Caretta Öldürüldü

Aydın'ın Kuşadası sahillerine yıllar sonra yumurta bırakan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarından ikisi bir hafta içinde başlarına sert cisimle vurularak vahşice öldürüldü.

02.08.2011 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Kuşadası sahillerine yıllar sonra yumurta bırakan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarından ikisi bir hafta içinde başlarına sert cisimle vurularak vahşice öldürüldü. Kısa süre önce sahilde emniyet şeridiyle yuvaları çevrelenen deniz kaplumbağalarının öldürülmesine hayvanseverler tepki gösterdi.

Kuşadası sahillerine uzun yıllar sonra gelip yumurtalarını bırakan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağaları, vatandaş ve hayvanseverler tarafından korunmaya alıp yuvaları şeritlerle çevrelendi. Ancak kimliği henüz belirsiz kişi ya da kişiler, burada yaşanan doğa güzelliğine gölge düşürdü. Yumurta bırakmak üzere gelen deniz kamlumbağalarını korumak için büyük çaba sarfeden Kuşadası Kaymakamlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü, Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile vatandaşlar, iki yetişkin kaplumbağanın öldürülmesini tepkiyle karşıladı.

BAŞLARI EZİLEREK ÖLDÜRÜLMÜŞ

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bir hafta içerisinde iki kaplumbağanın başlarına vurularak öldürülmesine tepki gösterdi. Sürücü şöyle dedi: "Uzun yıllar sonra Kuşadası sahiline yumurtalarını bırakan bu sevimli deniz canlıları hakkında vatandaşların bilgi sahibi olması için, Kuşadası Kaymakamlığı ve EKODOSD işbirliğiyle yumurtaların olduğu alana bilgilendirme tabelası dikdik. Bizler geldikleri için sevinirken, son 1 hafta içinde 2 yetişkin bireyi başlarından almış oldukları darbe sonucu kaybettik.

Carettaları kimlerin öldürdüğünü tespit etmek çok zor. Ancak deniz adamlarının bu hassas deniz canlısına karşı duyarlı olmaları gerekir. Bunların da birer canlı oldukları, ancak denizden beslenebildikleri, nefes alma ihtiyaçları geldiğinde su yüzeyine çıkarak hava aldıkları kesinlikle unutulmamalıdır. Paraketa iğnelerine ya da ağlara takılabilirler. Böyle bir durumda EKODOSD derneğine haber verildiği takdirde, bu canlıların hayatları kurtulabilir. "

Caretta'ların deniz ekosistemi için çok önemli canlılar olduğunu hatırlatan Sürücü sözlerini şöyle sürdürdü: "Denizdeki tüm denizanalarını temizlerler. Eğer onlar olmasaydı, insanlar denizanalarından denize giremezdi. Nesilleri tehlike altında bulunan bu deniz canlılarının korunması için balıkçıların, deniz sporu yapanların, sürat teknesiyle jetski kullananların, denize çöp atanların dikkatli ve duyarlı olmaları, bu sevimli deniz canlılarının hayatta kalmasını sağlayacaktır.

Yumurtadan çıktıktan 25- 30 yıl sonra erginliğe ulaşan carettaların, her bin yavrudan ancak 3 yada 4 tanesinin erginliğe ulaşabildiği düşünüldüğünde, ölen bireylerin ne kadar önemli olduğu dikkatlerden kaçmamalıdır. " Ölen Carettalar, Dilek Yarımadası- Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Aydın Şube Müdürlüğü'nden alınan izinle, milli parka gömüldü.

- Aydın/ Kusadasi

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Kuşadası'nda Bir Haftada İki Yetişkin Caretta Öldürüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement