Kyme Antik Kenti Kazıları - Son Dakika
Yerel

Kyme Antik Kenti Kazıları

Aliağa ilçesindeki Kyme Antik kentinde 30 yıldır süren arkeolojik kazıların bu yılki bölümü tamamlandı.

24.09.2011 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aliağa ilçesindeki Kyme Antik kentinde 30 yıldır süren arkeolojik kazıların bu yılki bölümü tamamlandı.

Aliağa Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ilçede Kyme kazılarında gün ışığına çıkarılan eserlerin fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışı yapıldı ve toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan kazı başkanı Prof. Dr. Antonio La Marca, "Bu önemli insanlık ve uygarlık mirasının gün ışığına kavuşmasına Aliağa Belediyesi büyük destek veriyor" dedi.

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Kyme için tarihçi Strabon'un

"Aiolis'in en büyük ve en güzel kenti" dediğini belirterek, "Bu topraklar binlerce yıl uygarlığın geliştiği, insanlığın büyük tarih yolculuğuna ev sahipliği yaptı. Kyme'nin gün ışığına çıkması hepimiz için bir tarihsel sorumluluk ve görevi olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Kyme kazılarına olanaklarımız ölçüsünde destek olmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Kyme'nin Nemrut Körfezi'nde bulunan önemli bir uygarlık yeri olduğunun altını çizdi. Keklik, "Takip ettiğim üzere Kyme kazıları yavaş ilerliyor. Kazıların hızlandırılmasını talep ediyorum" görüşünü ifade etti.

İzmir'deki 18 kazı bölgesinden Bergama, Efes ve Kyme kazılarının yabancı kazı heyetleri tarafından yapıldığını kaydeden İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, Kyme'deki kazılarda büyük emeği olan Ordinaryüs Profesör Sebastiana Lagona'ya teşekkür etti.

Kyme'deki kazı heyetinin çevreyle bütünleştiklerini ifade eden Tunçsu,

" Türkiye'yle bütünleşerek çalışmalarını ayrı bir değer olarak görüyorum. Profesör Sebastiana Lagona Türk vatandaşlığına geçme talebinde bulundu. Yetmedi Aliağa'ya bir müze kazandırılmasına öncülük yaptı. Kendi özverisini ortaya koydu. Şimdi de La Marca aynı heyecanla devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Kazı çalışmalarının Türk-İtalyan dostluğuna büyük katkısı olduğunu anlatan İtalya'nın İzmir Konsolosu Igor Di Bernardini, "Ortadoğu'da savaşın, Avrupa'da ekonomik krizlerin yaşandığı bir dönemde kültürel bir etkinlikte bir arada olmak ne kadar güzel" dedi.

Törende kazı çalışmalarına katkı sağlayan İzmir Demir Çelik, Dört Yıldız Demirçelik, Egelim Nakliyat, Ege Gübre, Eldor, HABAŞ, Nemport Konteyner Terminali, Opet ve Şimşekler firmaları ile Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik'e teşekkür plaketi verildi.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kyme Antik Kenti Kazıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement