Mahler'in Ölümünün 100. Yılı Özel Konseri - Son Dakika
Yerel

Mahler'in Ölümünün 100. Yılı Özel Konseri

İzmir, Tiyatro, Müzik Ve Etkinliklerle Dolu Hareketli Bir Hafta Geçirecek

03.02.2011 09:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), besteci Gustav Mahler'in 100. ölüm yıl dönümü nedeniyle özel konser verecek. Şef İbrahim yazıcı yönetimindeki orkestra, 4 Şubat Cuma akşamı 20.00'de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde (AASSM) bestecinin eserlerini seslendirecek. Bariton Güvenç Dağüstün'ün solist olarak katılacağı konserde, Mahler'in 'Ölü Çocuklar İçin Şarkılar' adlı eseri müzik severlerle paylaşılacak. Konserin ikinci bölümünde 'İnsan ve doğa senfonisi' olarak bilinen ve Mahler'in, Jean Paul'un 'Titan' isimli romanından esinlenerek tamamladığı '1. Senfoni Re Majör Titan' seslendirilecek.

- İZDOB-

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta bir prömiyere sahne olacak. Mozart'ın 'Cosi Fan Tutte' operasının prömiyeri 5 Şubat Cumartesi akşamı Elhamra Sahnesinde saat 20.00'de izleyiciyle buluşacak. Orkestrayı Ercan Yenal'ın yönettiği, Flavio Trevisan'ın sahneye koyduğu eserin dekor ve kostümlerini İsmail Dede hazırladı. Koroyu Ali Hoca'nın yönettiği eserde, ışıkları Müfit Özbek dizayn etti. Kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip eserde, Ferrando rolünü Erdem Erdoğan ve Aydın Uştuk, Guglielmo rolünü Fatih Öztürk, Nazif Varkan, Murat Duyan, Fiordiligi rolünü Burcu Kılıç, Derya Kırcalı ve Filiz Güneş, Dorabella rolünü Linet Şaul, Sevgi Yalçın ve Evrim Keskin dönüşümlü olarak sahneliyor. Eserin konusu şöyle:

'İki yakışıklı subay olan Ferrando ve Guglielmo, yaşlı, şakacı dostları Don Alfonso ile bir lokantada yemek yerken, aralarında kadınların sadakati üzerine bir konuşma geçer. İki delikanlı, sevgilileri Fiordiligi ve Dorabella'nın sadakatinden şüphe duymazken, Don Alfonso, bunun tersini kanıtlamak için kızlara bir oyun oynamayı önerir. Ferrando ve Guglielma bunu kabul eder ve kılık değiştirerek, sevgililerinin aklıllarını çelmeye çalışır. Oyun mutlu sonla biter.'

İZDOB, 7 Şubat akşamı Özlem Belkıs'ın yazdığı 'Carmen Carmen'dir' isimli müzikli oyunla izleyicinin karşısına çıkacak. Haldun Özörten'in sahneye koyduğu, müziklerini Kenan Kahyaoğlu'nun düzenlediği oyunda, dekor ve kostümleri Gökalp Sezer, koreografiyi Şebnem Şenel Akın hazırladı.

Dünya opera tarihinin en seçkin yapıtlarından olan Carmen'i konu alan oyunun içeriği şöyle:

'Bir operanın repertuvarına aldığı Carmen'in galası için, 'Nasıl olsa gelmez' denilerek bütün protokole davetiye yollanır. Oyuna üç gün kala protokol üyeleri galaya geleceğini haber vermeye başlar. Kimse gelmeyeceği için oyunun iptal edileceğinden emin olan opera müdürü çok zor durumdadır. İşler güçleşmektedir. Bu kısa sürede bulabildiği kadar oyuncu, dekor, orkestra ve koroyla eseri çıkartmak zorundadır. Üstelik parasının yettiği tek dekor olan uzay dekoru içinde. Bütün bu olumsuzluklar ve trajikomik olaylar 'Carmen'in büyüsünü bozabilir mi acaba? Yoksa 'Carmen' her şekilde 'Carmen' midir?'

Georges Bizet'nin ünlü 'Carmen' operasının müziklerinden bilinen belli başlı bölümlerinden yapılan düzenlemeyle sahnelenen 'Carmen Carmen'dir', opera ve bale sanatını gençlere sevdirmek amacıyla müzikli oyun formatında hazırlandı.

- İZDT-

İzmir Devlet Tiyatrosu bu hafta da sevilen oyunlarını İzmirli tiyatroseverlere sahneleyecek.

Konak Sahnesinde 3-8 Şubat günleri arasında 'Kadın ve Memur' oyunu sahnelenecek. Aldo Nicolaj'ın yazdığı, Bülent Arın'ın yönettiği oyunda dekor ve giysileri Yıldız Köke İpeklioğlu tasarladı. Aslı Sinke ve Ümit Bakış'ın rol aldığı oyunda, Zeki Kayar ışık düzenlemesini yaptı.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi, Van ve İzmir Devlet tiyatroları oyuncularının ortak olarak hazırladıkları 'Masanın Altında' oyununa ev sahipliği yapacak. Roland Topor'un yazdığı, Esen Özman'ın Türkçe'ye çevirdiği oyunu Yunus Emre Bozdoğan yönetiyor. Dekorlarını Tayfun Çebi, kostümlerini Funda Çebi'nin hazırladığı oyunda, Ali Ulvi Hünkar, Gülay Toprak, Özlem Gür Binici, Özgür Öztürk, Mustafa Çolak rol alıyor. Oyun, çevirmenlik yaparak hayatını kazanan genç bir kadının, ek gelir için evindeki masanın altını bir göçmene kiralamasını ve gelişen olayları konu alıyor.

Sahnede pazar günü 'Edi'nin Annesi Nerede' isimli çocuk oyunu da minik izleyicilerle buluşacak.

Karşıyaka Oda Tiyatrosunda 'Yoksun' oyunu sahnelenecek. Cuma Boynukara'nın yazdığı ve 16 yaş altındaki izleyicilere tavsiye edilmeyen oyunun giysi tasarımını Hakan Dündar, ışık tasarımı Kemal Gürgün yaptı. Hakan Özgömeç, Süreyya Kilimci İdiz, Şenay Ünsal Dikman ve Filiz Övün'ün rol aldığı eser, Sudan'da yaşanan büyük açlık felaketinin simgesi haline gelen 'Sudanlı kız ve akbaba' fotoğrafını çeken Güney Afrikalı Kevin Carter'in yaşamından kesitlerle kurgulanmış. Oyun, dehşet görüntülerini kanıksama, körleşen vicdanlara bir hatırlatma ve yüzleşme çağrısı.

Konak Melek Ökte Sahnesinde, hafta boyunca 'Henry ve Alice'in Gizli Yaşamı' oyunu izlenebilecek. David Tristram'ın yazdığı, Sinan Gürtunca'nın Türkçe'ye çevirdiği oyunu Sinan Pekinton yönetiyor. Savaş Çevirel'in dekor ve kostümlerini tasarladığı oyun, bir karı kocanın iletişimsizliklerinden gelen kısır döngüyü kırmak için fantezi dünyasına sığınmaları ve karı koca arasındaki sürtüşmelerin onları düşürdüğü durumu eğlenceli bir şekilde anlatan romantik bir komedi. Sahnede hafta sonunda 'Sakarca' isimli çocuk oyunu izleyicisiyle buluşacak.

- DİĞER ETKİNLİKLER-

Liszt Piyano Festivali Kapsamında, piyano sanatçısı Emre Elivar, kapanış konseri verecek. Berlin'de müzik yaşamını sürdüren sanatçı, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde 9 Şubat akşamı saat 20.00'de Liszt'in sevilen eserlerini piyanosuyla seslendirecek.

İncesaz Grubu, Atatürk kültür Merkezi Yunus Emre Salonunda saat 20.30'da verecekleri konserle eşsiz bir müzik ziyafeti sunacak. Taner Sayacıoğlu, Murat Aydemir, Akın Aral, Cengiz Onural, Derya Türkan, Türker Çolak, Melahat Gülses, Dilek Türkan, Cengiz Özkan, Bora Ebeoğlu'ndan oluşan grup, eski ve yeni albümlerindeki parçaları seslendirecek.

5 Taş Çocuk tiyatrosu, Atatürk Kültür Merkezinde 'Ah Bir Büyük Olsam' isimli çocuk oyununu sahneleyecek. 5 Şubat günü saat 15.00'te miniklerle buluşacak oyunu Fatih Yıldız yazdı, Buket Eker yönetti. Çocuklar her fırsatta büyüklerine küser, kızar ve bazen 'Bizi anlamıyorlar' diye yakınırlar. Bir akıllarına gelse sormak, 'Anne-baba olmak kolay mı acaba?' diye. Bunu anlamanın bir tek yolu var galiba. Şu rolleri değiştirmek, bir defalığına. Haydi bakalım, denemesi bedava. Oyun 3-12 yaş grubu çocuklarına yönelik olarak hazırlanmış.

Sevilen sanatçı Ayten Alpman, Tarihi Havagazı Fabrikasının nostaljik atmosferinde, şarkılarını İzmirliler için seslendirecek. Sanatçının hayranları 5 Şubat akşamı saat 21.00'de konseri dinleyebilir.

- SERGİLER-

İzmir'deki çeşitli salonlarda ve sanat galerinde yoğun bir sergi haftası yaşanacak.

Devlet Resim Heykel Müzesinde Günay Kazçın'ın resim sergisi 18 Şubat'a kadar açık kalacak.

İzmir Resim Heykel Müzesi'nde Dursun Köroğlu'nun 'Doğal Taş Resim ve El Sanatları' konulu sergisi bu akşam açılacak. Sergi 17 Şubat'a kadar gezilebilecek.

Kuşadası İbramaki Sanat merkezinde, Romanya'nın İzmir Başkonsolosluğu tarafından açılan sergide 1900 ile 1939 yılları arasındaki Bükreş fotoğrafları yer alıyor. Sergi 8 Şubat akşamına kadar gezilebilecek.

Yaşar Üniversitesi Fuaye Alanında öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Mehmet Koştumoğlu tarafından çekilen portrelerden oluşan 'Türk Sinemasından Portreler' konulu fotoğraf sergisi 17 Şubat'a kadar açık kalacak. Sergide, Atıf Yılmaz, Gazanfer Özcan, Öztürk Serengil ve Memduh Ün'ün de aralarında bulunduğu 210 Yeşilçam emekçisinin fotorğafı yer alıyor.

Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde İzmir Suluboya Ressamları Derneği'nin 'Işık Renge Dönüşürken' konulu sergisi 14 Şubat akşamına kadar gezilebilecek. İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde, İzmir Romanya Başkonsolosluğu işbirliğiyle açılan 'UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi'ne alınan Rumen yapıları' sergisi, 24 Şubat akşamına kadar görülecek.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mahler'in Ölümünün 100. Yılı Özel Konseri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement