ABD'de 2016 Başkanlık Seçimleri

Son Güncelleme:

ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den aday adayları ilk kez televizyonda açık oturumda kozlarını paylaştı.

ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den aday adayları ilk kez televizyonda açık oturumda kozlarını paylaştı.


Cumhuriyetçi Parti'nin 17 aday adayından kamuoyu yoklamalarında en fazla oyu alan 10'u, Fox News televizyonunda ilk kez oturumda görüşlerini açıkladı.


Ohio eyaletinin Cleveland kentinde 4 bin 500 kişinin salondan izlediği programda, anketlerde önde giden emlak milyarderi Donald Trump, Ohio Valisi John Kasich, Wisconsin Valisi Scott Walker, New Jersey Valisi Chris Christie, eski Florida Valisi Jeb Bush, eski Arkansas Valisi Mike Huckabee, senatörler Marco Rubio, Ted Cruz ve Rand Paul ve beyin ve sinir cerrahı Ben Carson sahneyi paylaştı.


Programın başında aday adaylarına yöneltilen "Cumhuriyetçi Parti'nin adaylığını kazanamazsa, kazanan adayı desteklemeyecek ve bağımsız aday olarak partinin adayına karşı yarışacak olan var mı?" sorusuna milyarder Trump el kaldıran tek kişi oldu.


Lafını esirgemeyen üslubuyla halk arasında büyük ilgi duyulan Trump, "kendisi olmadığı müddetçe" partinin adayını desteklemeyeceğini söyledi. Trump, bağımsız olarak yarışa katılabileceğini de reddetmeyerek, "Bu kez söz vermiyorum" dedi.


Kadınlar hakkındaki geçmişteki saldırgan ifadeleri için de özür dilemekten kaçınan Trump, "Siyaseten doğru davranmaya çalışmak bu ülkenin büyük bir sorunu" açıklamasında bulundu.


Seçim kampanyasındaki çıkışlarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Trump, aday adayları arasında düzenlenen ilk tartışma programında da oldukça adından söz etmeyi başardı.


Donald Trump, kamuoyu anketlerinde hala ilk sırada yer alıyor.


Trump'la en çok tartışmaya giren isim ise Kentucky Senatörü Rand Paul oldu. Trump'ın partinin kendi haricindeki adayını desteklemeyeceğini söylemesi üzerine araya giren Paul, "Adaylığı kaybetme riskini azaltmak için şimdiden kendisini koruyor, çünkü o siyasetçileri satın almaya alışkın" karşılığını verdi.


İki saat süren programda aday adaylarına dış politikadan ekonomiye, ulusal güvenlikten ırkçılığa kadar farklı konularda sorular yöneltildi.


ABD'nin 45'inci başkanı olarak seçilirlerse Beyaz Saray'a girdikleri ilk gün hangi icraatı yerine getirecekleri, terör örgütü DAEŞ'i 90 günde bitirmek için ne yapacakları, İran ile varılan nükleer anlaşmayı yırtıp atıp atmayacakları, Suriye'de kimyasal silah kullanan rejime savaş açıp açmayacakları, suda boğulma hissi veren işkence metotlarının uygulanmasını doğru bulup bulmadıkları adaylara sorulan dikkat çeken sorular arasında yer aldı.


Anketlerde düşük oy alan diğer 7 aday başka programda kozlarını paylaştı


Kamuoyu yoklamalarında düşük sıralarda bulunan Cumhuriyetçi Parti'nin diğer yedi aday adayı Louisiana Valisi Bobby Jindal, eski Teksas Valisi Rick Perry, eski New York Valisi George Pataki, eski Virginia Valisi jim Gilmore, önceki başkanlık yarışında da aday olan eski senatör Rick Santorum, iş kadını Carly Fiorina ve Senatör Lindsey Graham ise daha erken saatlerde yayınlanan başka bir açık oturumda görüşlerini anlattı.


Demokratların ilk canlı tartışma programı ekimde


Kasım 2016'da yapılacak seçimde Demokrat Parti'nin başkan aday adayları canlı yayında açık oturuma ilk kez ekim ayında çıkacak.


Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, eski Maryland Valisi Martin O'Malley,  eski Rhode Island Valisi Lincoln Chafee, Vermont Senatörü Bernie Sanders ve  Virginia eyaleti eski senatörlerinden Jim Webb 13 Ekim'de Nevada eyaletinde CNN ekranlarında görüşlerini açıklayacak.


Şu anda 5 aday adayın yer aldığı Demokrat Parti'deki yarışa ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da katılabileceği belirtiliyor.

Kaynak: AA