Eğitim-Sen'li Kadınlardan "Taciz" Eylemi
Eğitim-Sen Adana Şubesi üyesi kadınlar, bir okulda gerçekleştiğini iddia ettikleri taciz olayını ve sonrasında yaşananları, düzenledikleri eylemle protesto etti.
Eğitim-Sen Adana Şubesi üyesi kadınlar, bir okulda gerçekleştiğini iddia ettikleri taciz olayını ve sonrasında yaşananları, düzenledikleri eylemle protesto etti.
Eğitim-Sen Adana Şubesi Kadın Sekreteri Esra Arslan Kösele, Adana Valiliği önünde toplanan sendika üyeleri adına yaptığı açıklamada, 2009 ve 2010 yıllarında Yüreğir ilçesindeki bir ilköğretim okulunda kadınların okul Müdürü ve hizmetlinin cinsel tacizine maruz kaldıklarını öne sürdü.
Bu kadınların, önce sessiz kalmak zorunda bırakıldıklarını, ancak daha sonra dayanışma göstererek şikayet sürecini başlattıklarını belirten Kösele, şöyle devam etti:
"Okul müdürünün türlü şekillerde ortaya çıkan engelleme çabaları işe yaramadı ve tacize uğrayan kadınlar İl Milli Eğitime dilekçeler yazarak, şikayetlerini dile getirdiler, tacizi görünür kıldılar.
Ancak bu sefer de cinsel tacize uğrayan kadınların farklı şekilde mağduriyetine yol açan bir soruşturma sürecine tanık olduk. Teftiş hızlı bir şekilde başlatıldı ama kadın beyanı esas alınmadı. Kadınlara her defasında
'tanığınız var mı' diye soruldu. Kadınlar yaşadıklarını, sanki taciz herkesin gözü önünde yapılabilir bir şeymiş gibi kanıtlamak zorunda bırakıldı."
Soruşturma sonrasında hizmeti aleyhine Milli Eğitim tarafından suç duyurusunda bulunulduğunu ve hakkında "cinsel saldırı" suçlamasıyla Adana 10. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldığını belirten Kösele, "Okul Müdürü için ise
'okulun düzenini bozmak'tan ihtar ve aylıktan kesme cezaları ile yetinilerek, başka okullarda görevine devam etmesi sağlandı. Ancak, bu soruşturma raporunda şikayet eden kadınlardan iki arkadaşımız da ne olduğu anlaşılmayan gerekçelerle başka okullara sürgün edildi" dedi.
"Erkek egemen zihniyetin, erkek devlet ve yargının erkeği sürekli aklama yönündeki çabasının işletildiğini" savunan Kösele, "Kadına yönelik şiddet ve taciz girişimlerinin, resmi kurumlar aracılığıyla da besleniyor olması, kadına yönelik işlenen suçların her geçen gün artmasında önemli bir etmendir. Sürgün niteliğindeki bu kararın bir an önce geri çekilmesini ve arkadaşlarımızın eski görev yerlerine dönmelerini talep ediyoruz. Kadına yönelik taciz baskı ve sürgünler son bulana dek mücadelemizi sürdürecek, şiddetinizle barışmayacağız" ifadelerini kullandı.
Eylemciler daha sonra olaysız şekilde dağıldı.
- ADANA