Erkan Mumcu: Tayyip Erdoğan Öfkeyi Temsil Ediyor

Son Güncelleme:

Uzun süredir sessizliğini koruyan Erkan Mumcu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yorumladı ve 2007 yılında AK Parti'den neden ayrıldığını açıkladı.

Bugün gazetesine röportaj veren Erkan Mumcu'nun açıklamaları şöyle;

Siz yurt­dı­şın­da­ki Türk okul­la­rı­nın des­tek­len­me­si ge­rek­ti­ği­ni dü­şü­nür­dü­nüz hâ­lâ ay­nı nok­ta­da mı­sı­nız?

Ba­na gö­re yurt­dı­şın­da yay­gın­laş­mış ve ör­güt­len­miş eği­tim ku­rum­la­rı ve işa­da­mı ya­pı­la­rı mil­le­ti­mi­zin ne­re­dey­se 200 yıl­dan bu ya­na ken­di sı­nır­la­rın­dan dı­şa­rı doğ­ru at­tı­ğı en önem­li ve en an­lam­lı adım­dır.

Yan­lış yö­ne­til­di­ği­ni dü­şü­nü­yor ol­sa­nız bi­le bu yar­gı, bu bi­ri­ki­mi, ger­çek­te mil­le­te ait bu ka­pa­si­te­yi yı­kıp yok et­me­ni­zi hak­lı çı­kar­maz. Ak­lı se­lim öf­ke­den ha­yır­lı­dır. Eğer tah­rip edi­lir­se böy­le bir ka­pa­si­te­ye bir kez da­ha eriş­mek en az 50 yıl­lık bir sü­re­ci ve bu­gün öde­nen­den da­ha ağır bir be­de­li ge­rek­ti­rir.

ÖF­KE­Yİ TEM­SİL EDİ­YOR

Tay­yip Er­do­ğan ka­za­nır­sa Tür­ki­ye için ha­yır­lı ola­ca­ğı­na mı ina­nı­yor­su­nuz?

Tay­yip Er­do­ğan, taş­ra­lı, kent­te ve si­ya­sal mer­kez­de is­ten­me­yen, de­ğer­le­ri, kül­tü­rü ve ka­mu­sal alan­da­ki var­lı­ğı ya­dır­ga­nan, 10 mil­yon­lar­ca in­sa­nın öf­ke­si­ni tem­sil edi­yor. Ha­ni şeh­rin va­ro­şun­dan şeh­rin mer­ke­zi­ne doğ­ru el­le­ri­ni ha­va­ya kal­dı­ra­rak "u­lan İs­tan­bul gö­re­cek­sin sen mi ya da ben mi­" di­yen kli­şe ka­ri­ka­tür­ler var­dır ya! O ka­ri­ka­tü­rü bir kli­şe ya­pan, o duy­gu­yu pay­la­şan 10 mil­yon­lar­ca in­sa­nın var­lı­ğı­dır. O öf­ke, Er­do­ğa­n'­ı ve par­ti­si­ni ik­ti­dar­da tu­tu­yor. Şim­di o öf­ke 12 yıl­lık ik­ti­dar sü­re­ci­nin ar­ka­sın­dan gü­ya fet­he­dil­me­miş son ka­le­ye doğ­ru ka­rar­lı­lık­la yü­rü­yor. Bü­yük ola­sı­lık­la he­de­fi­ne va­ra­cak. Ya­ni ar­tık öf­key­le ba­ğır­dı­ğı yer­de ken­di­si yer­le­şe­cek. Ben­ce cum­hu­ri­yet böy­le­ce ken­di er­de­mi­ni ka­nıt­la­mış olu­yor.

BARIŞIN ÖNÜ AÇILABİLİR

Ek­me­led­din İh­sa­noğ­lu ka­za­nır­sa­…

İh­sa­noğ­lu­'nun sim­ge­sel kar­şı­lı­ğı­na ba­kıl­dı­ğın­da, İh­sa­noğ­lu, hem ai­le kök­le­ri hem de­ğer­le­ri iti­ba­riy­le "çöl­de kum­da oy­na­ma­ya gön­de­ril­miş"Meh­met Aki­f'­in va­ri­si ola­rak gö­rül­me­li. Ye­ni Tür­ki­ye­'nin ku­rul­ma­sı­na can ver­miş, kan ver­miş, İs­tik­lal Mar­şı­'nın ru­huy­la Ye­ni Tür­ki­ye­'nin te­mel­le­ri­ni at­mış bir ku­şak, mo­der­nist ulus dev­let da­yat­ma­la­rıy­la kar­şı kar­şı­ya kal­dı­ğın­da ya de­ğer­le­ri­ni ter­ke­de­cek ya dev­le­ti ile sa­va­şa­cak­tı. Ne de­ğer­le­ri­ni ter­ket­ti ne de dev­le­ti ile sa­vaş­tı. Çö­le hic­ret et­ti.

Tek par­ti ve­sa­yet­çi­li­ği­nin nob­ran­lı­ğı kar­şı­sın­da çe­le­bi­ce sab­ret­ti. Şim­di bir in­ti­ka­mın mo­ti­vas­yo­nu ile de­ğil ma­kul, mu­te­dil ve mü­te­dey­yin bir çö­zü­me ra­zı olan tek par­ti va­ris­le­ri­nin rı­za­sıy­la, top­lum­sal mer­ke­zi ye­ni ve ye­ni­den bir­lik an­la­yı­şı için­de top­la­ma­ya ça­lı­şan­la­rın sem­bo­lü. Eğer İh­sa­noğ­lu se­çi­lir­se öf­ke, ça­tış­ma ve he­ze­yan­dan uzak bir top­lum­sal ba­rı­şın önü açı­la­bi­lir. Bu da cum­hu­ri­ye­tin er­de­mi­ni or­ta­ya ko­ya­cak ve cum­hu­ri­ye­tin bir ka­za­nı­mı ola­cak­tır.

DE­MİR­TAŞ TAÇ­LAN­DI­RIR

Se­la­hat­tin De­mir­ta­ş'­a şans ver­mi­yor mu­su­nuz?

Se­la­hat­tin De­mir­ta­ş'­ın tem­sil et­ti­ği çev­re­ler, yi­ne genç Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti ku­ru­lur­ken ah­de­di­len bir­li­ğin, tek par­ti ve­sa­yet­çi­li­ği ve se­ri dar­be re­jim­le­ri ta­ra­fın­dan bo­zul­du­ğu­na, öte­len­dik­le­ri­ne ve bu bir­li­ğin zen­ci­le­ri du­ru­mu­na dü­şü­rül­dük­le­ri­ne ina­nı­yor­lar. Bü­tü­nüy­le Tür­ki­ye bu ka­dar bü­yük bir adı­mı at­ma­ya ha­zır gö­rün­me­se de De­mir­ta­ş'­ın se­çil­me­si bir si­ya­hi­nin AB­D'­ye baş­kan se­çil­me­sin­den çok da­ha an­lam­lı ve iş­lev­sel ola­cak­tır. Keş­ke Tür­ki­ye De­mir­ta­ş'­ı cum­hur­baş­ka­nı se­çe­bi­le­cek bir ol­gun­luk ve öz­gü­ve­ne şim­di­den sa­hip ola­bil­sey­di. Bu cum­hu­ri­ye­tin en ger­çek, en ni­te­lik­li ka­za­nı­mı olur­du ve cum­hu­ri­ye­tin er­dem­le­ri­ni taç­lan­dır­mış olur­du.

BAYKAL'I KİMİN HATIRI İKNA ETTİ

AK Par­ti­'de kal­say­dı­nız bel­ki bu­gün en güç­lü baş­ba­kan ada­yı ola­cak­tı­nız.

Dik­kat eder­si­niz bi­rey­sel bir da­va­nın pe­şin­de de­ği­lim. Bi­rey­sel ka­ri­ye­rim­le il­gi­li ka­ra­rı­mı 2007 yı­lın­da ver­dim, ola­sı bü­tün so­nuç­la­rı­nı bi­le­rek ve is­te­ye­rek. Hiç şi­kâ­yet­çi de­ği­lim. Kim­se­den da­va­cı de­ği­lim. AK Par­ti­'de ka­la­maz­dım. O gün is­ti­fa et­me ka­ra­rı­mı ba­na al­dı­ran o olay ya­şan­ma­say­dı 3 ay son­ra baş­ka bir şey ya­şa­na­cak­tı.

Bi­zim o kad­ro ile si­ya­se­te, ül­ke­ye ve ik­ti­dar ol­gu­su­nun ken­di­si­ne ba­kı­şı­mız uz­laş­maz bir bi­çim­de ay­rı. İm­kân­sız olan­dan farz-ı mu­hal üre­ti­le­mez. Ben ve ar­ka­daş­la­rım Ana­sol-M Hü­kü­me­ti­'nin ge­tir­di­ği 158, 159 ve 312. Mad­de ta­sa­rı­sı­na di­ren­me­sey­dik da­ha o yı­lar­da ken­di­si­nin, Gü­l'­ün ve pek çok RP'­li­nin si­ya­set yo­lu hiç açıl­ma­ya­cak­tı. Ha­tır­la­ma­sı ge­re­ken bir şey da­ha var, o da ken­di­si­ne mil­let­ve­kil­li­ği ve do­la­yı­sıy­la baş­ba­kan­lık yo­lu­nun na­sıl açıl­dı­ğı. Bu yo­lu açan ana­ya­sa de­ği­şik­li­ği ve ya­sa­la­rın çık­ma­sı­na Bay­ka­l'­ı han­gi me­ka­niz­ma­nın ra­zı et­ti­ği­ni, kim­le­rin ha­tı­rı­nın Bay­ka­l'­ı ik­na et­me­ye yet­ti­ği­ni ha­tır­la­ma­sı ha­yır­lı olur. Bel­ki böy­le­ce da­ha ha­lim se­lim, da­ha arif ve kav­ga­ya de­ğil de ba­rış­çı bir çö­zü­me ya­kın­la­şıla­bi­lir. (Kaynak: Bugün)

Kaynak: Haberler.Com