Güney Sudan'da BM Yerleşkesine Saldırı: 13 Ölü
Güney Sudan'ın Akobo'daki BM yerleşkesine yapılan saldırıda 2'si Hintli barışgücü askeri 13 kişi hayatını kaybetti.
Güney Sudan'daki saldırıda 2'si BM askeri olmak üzere 13 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
Güney Sudan'daki BM misyonundan (UNMISS) yapılan açıklamada, Akobo'daki BM yerleşkesine yapılan saldırıda 2'si Hintli barışgücü askeri 13 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.
Açıklamada, dün Jonglei Eyaleti'ndeki Akobo BM yerleşkesine sığınan Dinka kabilesinden sivillere karşı Lou Nuer kabilesinden 2 bin kişinin silahlarla saldırdığı belirtildi.
Saldırıya az sayıdaki barışgücü askerinin karşılık veremediği ve yerleşkeye sığınan 11 sivil ile 2 Hintli askerin hayatını kaybettiği, 1 barışgücü askerinin ise yaralandığı kaydedildi.
Açıklamada, bölgedeki barışgücü askerlerinin hava yoluyla güvenli bölgeye taşındığı ifade edildi.
UNMISS'ten daha önce yapılan açıklamada, sivil ölü sayısının 20 olduğu duyurulmuştu. Sonra yapılan açıklamada ise ölü sayısının sivil ve asker toplam 13 olduğu ancak kesin ölü ve yaralı sayısının belirlenmesi için çalışmaların halen sürdüğü ifade edildi.
Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, Güney Sudan'daki son gelişmeleri değerlendirmek için New York'ta toplandı. Toplantının ardından yapılan basın bildirisinde ülkede şiddetin artmasından ve iktidar kavgasının neden olabileceği insani krizden duyulan endişe belirtildi.
Akobo'daki BM yerleşkesine yapılan saldırı ve sivillerin hedef alınmasının da kınandığı bildiride güvenliğin ve istikrarın sağlanması için Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve eski Cumhurbaşkan Yardımcısı Riek Machar'a sorumlu hareket etmeleri çağrısı yapıldı.
Güney Sudan'da geçen hafta sonu darbe girişimi olduğu iddiasıyla başlayan ve iki kabilenin karşı karşıya geldiği olaylarda 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. - New York