Irak'taki Olaylar
Enbar İl Meclisi Başkanı İsavi: "Ocak ayından bu yana 42 bin aile evlerini terk etti"
Irak ordusunun Enbar vilayetine bağlı kentlerde "Aşiret Devrimcileri" ile Irak Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) hedef elan operasyonları nedeniyle ocak ayından bu yana 42 bin ailenin evlerini terk ettiği bildirildi.
Enbar vilayetine bağlı Ramadi, Kerame, Bubali, Saklaviye, Halidiye ve Felluce kentlerindeki binlerce ailenin çatışmalar nedeniyle Selahaddin, Bağdat, Babil ve Kerbela'nın yanı sıra çevredeki daha güvenli kentlere kaçtığı belirtildi.
Enbar İl Meclisi Başkanı Falih el-İsavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İl meclisi, evlerini terk eden kişilerin tam sayısına ulaşmak için askeri operasyonların devam ettiği ve sivil kaçışların yaşandığı bütün kaza ve nahiyelerde 25 alt komite oluşturdu. Yapılan çalışmalarda 42 bin ailenin evlerini terk ettiği bilgisine ulaşıldı" dedi.
Enbar'daki krizin patlak vermesinden bu yana merkezi hükümetin evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere yardım için 1,8 milyon dolar bütçe ayırdığını ifade eden İsavi, söz konusu bütçenin bu insanların temel ihtiyaçlarının sadece yüzde 2'sini karşıladığını dile getirdi.
Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, geçen cumartesi günü devam eden askeri operasyonlara destek vermek ve gelişmeler hakkında bilgi almak amacıyla Enbar'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti.
Nüfusun çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu Enbar'da yaklaşık iki aydan bu yana ordu birlikleriyle "Aşiret Devrimcileri" ve IŞİD militanları arasında çatışmalar yaşanıyor. - Anbar