"Karagümrük Çetesi" Davası
Kamuoyunda "Karagümrük çetesi" olarak bilinen suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, "Cübbeli Ahmet Hoca" olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü'nün de aralarında bulunduğu 16 sanığın, 1 ile 164 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması...
Kamuoyunda "Karagümrük çetesi" olarak bilinen suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, "Cübbeli Ahmet Hoca" olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü'nün de aralarında bulunduğu 16 sanığın, 1 ile 164 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istemiyle yargılanmasına başlandı.
Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Ahmet Mahmut Ünlü'nün de aralarında bulunduğu 6 tutuklu sanık ile Nejat Ergin'in de aralarında yer aldığı 10 tutuksuz sanık katıldı.
Duruşmada, mahkeme heyeti başkanı Mehmet Ekinci, sanıkların kimlik tespitlerine başlamadan önce Ünlü'ye annesinin vefatı nedeniyle başsağlığı diledi. Ünlü de Başkan Ekinci'ye, cenazeye katılabilmesi için izin verildiği için teşekkür etti.
Kimlik tespiti yapılan sanıklardan Ahmet Mahmut Ünlü, 8 çocuğu olduğunu belirtti. Başkan Ekinci'nin çocukların tek anneden olup olmadığını sorması üzerine Ünlü, çocuklarının 2 ayrı eşinden doğduğunu ifade ederek, yazarlık yaptığını ve aylık gelirinin de 10 bin lira olduğunu söyledi.
Sanıkların kimlik tespitlerinin tamamlanmasının ardından söz alan Ünlü'nün avukatı, müvekkilinin toplumdaki yeri dikkate alınarak duruşmalara ilişkin gizlilik kararı alınmasını, aksi takdirde duruşmalara ilişkin yayın yasağı getirilmesini istedi.
Duruşmaya bir süre ara veren mahkeme heyeti, bu talebin reddine karar verdi.
Duruşma, mahkeme heyeti başkanı Ekinci'nin 92 sayfalık iddianameyi özetlemesiyle sürüyor.
Verile kısa ara sırasında Ünlü ile diğer tutuklu sanıklar, izleyiciler arasında bulunan yakınlarıyla görüştü.
-İddianameden-
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce hazırlanan iddianamede, Ahmet Mahmut Ünlü'nün, "haksız çıkar sağlamak amacıyla kurulan örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek", "insan ticareti yapmak", "cinsel saldırı" ve
"kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından 25 ile 53 yıl ar asında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
Örgüt elebaşıları olduğu iddia edilen sanıklardan Nejat Ergin'in, "haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak" ve "tehdit" suçlarından 10 ile 26 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Barış Sezek'in de
"haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak", "insan ticareti yapmak",
"fuhşa aracılık ve yer temin etmek" ile "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından 87 ile 164 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.
İddianamede, diğer 13 sanığa da "insan ticareti yapmak", "cinsel saldırı", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak", "fuhşa aracılık etmek",
"resmi belgede sahtecilik", "haksız çıkar sağlamak amacıyla kurulan örgüte üye olmak" ve "haksız çıkar sağlamak amacıyla kurulan örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından 1 ile 48 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.
Muhabir: Funda Kılıçerli/ Neşat Ergül
Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL