Lavrov, ABD'nin Füze Kalkanı Planlarını Eleştirdi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin füze kalkanının eskimiş düşünce yapılarına dayandığını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin füze kalkanının eskimiş düşünce yapılarına dayandığını söyledi.
APEC zirvesinin yapıldığı Vladivostok'ta dün Çin TV kanalı CCTV'ye konuşan Lavrov, Rusya ve Çin'in Asya-Pasifik bölgesinde "eşit ve bölünmez yeni bir güvenlik yapısı" için çalıştığını belirterek, ABD'nin Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerindeki füze savunma sistemleri planlarını eleştirdi. ABD'nin eski düşünce yapılarıyla hareket ettiğini söyleyen Lavrov, "Çin gibi biz de bu planların şeffaf olmasını ve hiç kimsenin güvenliğine tehdit oluşturmayacak şekilde olmasını istiyoruz" dedi.
ABD'nin yeni başkanının Cumhuriyetçi aday Mitt Romney olması ihtimali hakkında da yorum yapan Lavrov, "Güçlerin bir araya gelmesi ülkenin küresel ekonomi ve politikadaki gerçek pozisyonuyla belirleniyor, sadece bir birey ile değil. Fransa'da liderliğin değişmesi ya da ABD'deki seçimin sonuçlarının milli çıkarların yerine getirilmesinde herhangi bir sapmaya yol açacağını sanmıyorum" şeklinde konuştu.
Lavrov, Suriye'deki kriz konusunda Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nde birlikte hareket etmesi hakkında da bu tavrın krizin yatışması ya da tarafları uzlaşmaya getirmeye çalışan metotlar konusunda hemfikir olmalarına dayandığını ifade etti. - VLADİVOSTOK