Lütfü Savaş'a Ziyaret

Son Güncelleme:

Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş kardeş kentimiz Aalen Heyeti'ni şehrimizde ağırladı.

Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş'ın davetlisi olarak 18-2 1 Mayıs'ta kentimize gelen Aalen Belediye Başkanı Martin Gerlach ve beraberindeki heyet üç günlük ziyaretin ardından Antakya'dan ayrıldı.

Konuklarını üç gün boyunca Antakya'da ağırlayan Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş, kardeş kent Aalen Belediye Başkanı Martin Gerlach ve beraberindeki heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Savaş, Aalen'li dostlarımızın şehrimize yaptığı ve üç gün süren ziyaretinde kültürel, sanatsal, sportif ve ekonomik alanda karşılıklı dialog ve paylaşımların yaşandığını ve her iki şehir adına faydalı girişim ve görüşmelerin olduğunu dile getirdi.


Aalen Heyeti'nin şehrimize yaptığı ziyarete Aalen Belediye Başkanı Martin Gerlach, Berlin Eyalet Milletvekili Roderich Kiesewetter, Aalen Yüksekokulu Öğr.Gör. Prof.Dr.Steinhart, Ekonomist Wolfang Weiss, Aalen'li gazeteciler Alexander Gassler, Eckhard Scheideger, İstanbul Ticaret Odası Proje Müdürü Zafer Koç, Aalen Türk Kültür ve Spor Cemiyeti Başkanı Mithat Başaran ve dernek temsilcisi Seher Karaali katılım gösterdi.


18 Mayıs Cuma akşamı şehrimize gelen Aalen heyeti, ilk gün Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş'ın davetlisi olarak akşam yemeğinde ağırlandı. 19 Mayıs Cumartesi günü Aalen Kültür Derneği'ni ziyaret eden konuk heyet burada derneğin "Cumartesi Sohbetleri" etkinliğine katılım gösterdi. Ardından konuk heyet için Arkeoloji Müzesi,St.Pierre Kilisesi, Habib-i Neccar Cami, Sarımiye Cami, Havra, Ortodoks ve Katolik Kiliselerini kapsayan kültür gezisi düzenlendi. Kültür gezisinin ardından konuk heyete Antikhan Konukevi'nde yöresel yemeklerimizin ikram edildiği öğle yemeği verildi. Aalen heyeti öğleden sonra ise Harbiye'de ipek üretim merkezini gezdi. Canlı ipek üretiminin nasıl yapıldığını inceledi.


Ziyaretin ikinci günü Cumartesi akşamı Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş, konuk Aalen Heyeti'ni, Harbiye Hidro Tesisleri'nde akşam yemeğinde ağırladı. Yemeğe Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş, Aalen Belediye Başkanı Martin Gerlach ve beraberindeki heyet, Doğaka Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti, Hatay Dernekler Federasyonu Başkanı Abdurrahman Taşçıoğlu, HGC Başkanı Ahmet Yetişen, Aalen-Antakya Kültür Derneği Başkanı Mehmet Karasu, Türk-Alman Dostluk Derneği Başkanı Mehmet Siper, Belediye Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yelkaya, Atso Yön.Kur.Üyesi Selahattin Eskiocak ve belediye meclis üyeleri katılım gösterdi.Karşılıklı sohbet, kültürel ve ekonomik alanda fikir alışverişi şeklinde geçen yemekte Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş, Aalen Belediye Başkanı Martin Gerlach'a, geçen yıl Antakya'da yapılan Aba Güreşi etkinliklerinde birlikte çekildikleri fotoğrafı hediye etti.


Pazar günü ise Antakya Belediyesi'nce konuk Aalen Heyeti için Batıayaz, Hıdırbey, Vakıflı Köyü, Dor Mabedi ve Çelik tatil beldesini kapsayan kültür gezisi düzenlendi. Yemekte konuşan Başkan Savaş; "Antakya çok özel bir kent, içinde binlerce yılın medeniyetini barındırıyor, kardeşlik ve hoşgörüyü tüm dünyaya örnek olacak şekilde yaşatıyor.


Bizim hayallerimiz büyük, Antakya'nın dünyada hak ettiği yeri alabilmesi için gerekli her türlü çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Antakya her yönüyle ziyaretçilerin ilgisini çekecek nitelikte bir yer, bizler de bunu değerlendirerek hem kentimizi tanıtmak hem de ekonomimizi kalkındırmak istiyoruz. Bu noktada planladığımız şeylerden kısaca bahsetmek gerekirse: Antakya bildiğiniz gibi farklı inançların merkezi konumunda, Hıristiyanlığın doğuşu ve yayılışında Antakya çok önemli bir yere sahip. Dünyanın ilk mağara kilisesi ve ilk camisi burada bulunmakta, bu kentte asırlardır Müslümanlar, Hristiyanlar, Museviler yaşamakta ve tarihten bu yana evlerimiz de ibadet yerlerimiz de iç içedir ve bizler tahammül etmemiz gerektiği için değil birbirimizi sevdiğimiz için bu şekilde yaşıyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir tablo göremezsiniz, bizler dünyaya örnek olacak bu iç içe samimi yaşam şeklini inanç turizmi, yayla turizmi, tarih turizmi ile tanıtmayı hedefliyoruz. Bizler medeniyetin burada başladığını düşünüyoruz ve bu zoraki medeniyet değil kardeşlik örneğidir. Biz sadece kardeş şehir Aalen'e değil tüm dünyaya örnek olacağız. Haziran ayında Almanya'nın Kiel şehri ile kardeş kent protokolü imzalayacağız ve iki şehir arasındaki karşılıklı dialogları, kültür ve ekonomik alandaki alışverişlerimizi resmiyete kavuşturacağız. Sizler aracılığıyla Antakya'dan Aalen ve Kiel'e sevgi ve selamlarımızı iletiyoruz." dedi.


Aalen Belediye Başkanı Martin Gerlach ise yaptığı konuşmada "Antakya'da bulundukları üç günlük süre içerisinde değerli meslekdaşım Doç.Dr.Lütfü Savaş ve ekip arkadaşlarının şahsına ve beraberindeki heyete göstermiş oldukları yakın ilgi ve misafirperverlikten ötürü teşekkür ediyorum. Antakya bizim için özel ve ayrıcalıklı bir kent. Bu güzel şehirde ağırlanmaktan ve her iki şehir açısından yaptığımız faydalı görüşmelerden dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Sayın Başkanımıza çok teşekkür ediyorum."dedi.


Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş'ın davetlisi olarak 18-21 Mayıs'ta kentimize gelen Aalen Belediye Başkanı Martin Gerlach ve beraberindeki heyet üç günlük ziyaretin ardından Antakya'dan ayrıldı.

Kaynak: Bültenler