Merrill Lynch Fon Yöneticileri Anketi
12 ayda küresel ekonominin bozulacağına inanılıyor
Piyasalar 'Durdu'
BofA Merrill Lynch Haziran ayı Fon Yöneticileri Araştırması'na göre, küresel ekonomik yavaşlama kaygıları yeniden keskin biçimde odak noktası haline geldi ve politika yapıcılardan sonuç verici eylem sergilemeleri yönündeki beklentileri arttı.
Ankete katılanların net yüzde 11'i önümüzdeki 12 ayda küresel ekonominin bozulacağına inanıyor bu oran 2011 yılı Aralık ayından bu yana görülen en düşük oran. Geçtiğimiz ay katılımcıların net yüzde 15'i ekonominin güçleneceğine inanıyordu ve bu yüzde 26 puanlık negatif dönüş devlet borçları krizinin ortaya çıktığı 2011 yılı Temmuz-Ağustos aylarından bu yana görülen en büyük dönüş olma özelliğini taşıyor. Kurumsal kâr beklentileri de benzer bir negatif dönüşten etkilendi. Katılımcıların net yüzde 19'u önümüzdeki 12 ay içinde kurumsal kârların düşeceğine inanıyor. Geçtiğimiz ay net yüzde 1 kurumsal kârlarda iyileşme tahmininde bulunmuştu.
Yatırımcılar nakite döndü
Ankete göre yatırımcılar agresif biçimde "riskten uzak" pozisyonlar aldılar. Portföyler içerisindeki oranı Mayıs ayında yüzde 4,7'den yüzde 5,3'e yükselmiş olan ortalama nakit varlıkları kredi krizinin derinleştiği 2009 yılı Ocak ayından bu yana en yüksek düzeyine ulaşmış bulunuyor. Bileşik Risk ve Likidite Göstergesi 30 puana düştü. Bu gösterge ortalaması ise 40 puan. Varlık yöneticileri küresel hisse senetlerinde net gösterge altı pozisyona geçti ve tahvil paylarını artırdılar.
Teşvik politikalarına yönelik destek arttı. Katılımcıların çoğunluğu küresel para politikasının "fazlasıyla kısıtlayıcı" olduğunu düşünüyor. Katılımcıların net yüzde altısı bu görüşü benimsiyor ve bu oran 2008 yılı Aralık ayından bu yana gerçekleşen en yüksek oran. Mayıs ayında net yüzde 15 politikanın "fazlasıyla canlandırıcı" olduğunu belirtmişti. Küresel mali politikayı "fazlasıyla kısıtlayıcı" bulan küresel yatırımcıların oranı artmaya devam ederek Mayıs ayında net yüzde 23'den net yüzde 28'e yükseldi.
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Avrupa Hisse Senetleri strateji başkanı Gary Baker şunları söyledi: "Yatırımcılar "riskten uzak" pozisyonlar aldılar ve hisse senetleri gereğinden fazla değer kaybetti; ancak henüz tam bir teslim olma gerçekleşmiş değil. Avrupa'daki düşük hisse senedi plasmanları risk düzeyindeki artma algısıyla paralel. " BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Küresel Hisse Senedi Strateji Şefi Michael Hartnett ise "Geçtiğimiz ay ifade edilen politika tepkisi ümitleri artık beklentilere dönüşmüş durumda. Piyasalar şiddetli biçimde Haziran ayındaki önemli politika toplantılarından sonuç getirici bir eylem çıkmasını bekliyor." dedi.
Hisselerdeki düşük değerleme tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı
Küresel hisse senetlerindeki düşük değerlenme 2011 yılı Ağustos ayından bu yana en yüksek düzeyde. Küresel katılımcıların net yüzde 48'i küresel hisse senetlerinin düşük değerlendiği görüşünde ve bu oran anketin başlamasından bu yana görülen en yüksek oran. Söz konusu oran Mayıs ayında net yüzde 35 ve Nisan ayında net yüzde 22 düzeyindeydi. Aynı zamanda, katılımcıların net yüzde 83'ü tahvillerin aşırı değerlendiği görüşünde ve geçtiğimiz ay net yüzde 73 olan bu oran da tüm zamanların en yüksek oranı durumunda.
Bu görüş Avrupa'da daha da yoğun. Küresel katılımcıların net yüzde 45'i Avrupa'yı en düşük değerlenmiş bölge olarak görüyor –bu düzeye Mayıs ayında net yüzde 27'den yükselen bu oran da tüm zamanların en yüksek oranı.
Varlık yöneticileri küresel hisse senetlerinde çıkış yaptı. Geçtiğimiz ay hisse senetlerinde net yüzde 16'sı gösterge üstü konumda olan varlık yöneticilerinin bu ay net yüzde 4'ü gösterge altı konumda bulunuyor. Tahvillerdeki gösterge altı konumlarını ise Mayıs ayında net yüzde 33'den net yüzde 23'e düşürmüş bulunuyorlar. Küresel yatırımcılar 2011 yılı Kasım ayından bu yana hisse senetleri ve tahvillerde eşit ağırlıkta olmaya en yakın konuma gelmiş bulunuyorlar.
Çin'in sert iniş yapmasına yönelik korkular yeniden arttı
Çin ekonomisine ilişkin olarak geçtiğimiz ay yaşanan iyimserlik artışı Haziran anketinde sona erdi. Önümüzdeki yılda Çin ekonomisinin daha mı güçlü, yoksa daha mı zayıf olacağı konusunda katılımcılar ikiye bölünmüş durumda. Geçtiğimiz ay ise katılımcıların net yüzde 10'u Çin ekonomisinin güçleneceği tahmininde bulunuyordu. Önemli biçimde, şimdi katılımcıların net yüzde 16'sı Çin ekonomisinin "sert iniş" ile karşı karşıya olduğu görüşünde –bu oran Mayıs ayında net yüzde dokuz idi.
Genel olarak gelişen piyasalara yönelik bakış yumuşadı. Küresel varlık yöneticilerinin net yüzde 17'si Gelişen Piyasaların hisse senetlerinde gösterge üstü pozisyonda – bu oran Mayıs ayında net yüzde 34 idi. Emtia da gözden düştü. Katılımcıların net yüzde 8'i varlık sınıfında gösterge altında bulunuyor ve bu oran 2009 yılı Şubat ayından bu yana gerçekleşen en düşük oran.
Küresel varlık yöneticilerinin ABD hisse senetlerine ayırdıkları pay aydan aya yüzde beş puanlık artış gösterdi ve varlık yöneticilerinin net yüzde 31'i bu ay gösterge üstü pozisyonda. Aksine yerli yatırımcılar da ayı piyasası yaklaşımı benimsedi. Ankete ABD'den katılan varlık yöneticilerinin net yüzde 36'sı önümüzdeki 12 ayda ABD ekonomisinde kötüleşme bekliyor.
Eski konjonktür karşıtı rutine dönüş
"Riskten uzak" kalma yaklaşımına paralel olarak yatırımcılar bu ay konjonktüre karşı otomatik fonksiyon düğmelerine yeniden uzandılar. İlaç, Kamu Hizmetleri, Telekom ve Hammadde sektörlerine ayrılan paylar Mayıs ayına göre yükselme gösterdi. Sektör pozisyonlarında en büyük azalmalar Ara Mallar, Enerji ve Sanayi hisselerinde gerçekleşti. Teknoloji en fazla tercih edilen sektör olmaya devam etti.
Fon Yöneticileri Anketi
3 1 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında yapılan araştırmada 689 milyar dolar tutarında varlığı yöneten toplam 260 katılımcı yer aldı. Küresel araştırmada toplam 522 milyar ABD doları tutarında varlığı yöneten 188 fon yöneticisi yer aldı. Bölgesel araştırmada ise 297 milyar ABD doları tutarında varlığı yöneten 141 fon yöneticisi yer aldı. Araştırma, piyasa araştırma şirketi TNS'nin desteği ile BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma birimi tarafından yürütüldü. TNS, 50'yi aşkın ülkede bulunan uluslararası erişim ağı ile 80'den fazla ülkede ulusal ve çokuluslu kurum ve kuruluşlara pazar bilgisi hizmetleri sunmaktadır. TNS, dünyanın dördüncü en büyük pazar araştırma grubudur.
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma franchise şirketi küresel olarak 3.300 hisse senedi ve 880 krediyi kapsamakta ve pek çok harici araştırmada en üst sıralarda yer almaktadır. Son olarak grup Institutional Investor tarafından 2011 yılı Birinci Küresel Araştırma Firması seçilmiş ve 2012 Tüm Asya Kurumsal Yatırımcı Araştırması'nda ardı ardına ikinci kez 1. ve 2012 Tüm Avrupa ve Tüm Japonya Kurumsal Yatırımcı araştırmalarında 2. seçilmiştir. Grup ayrıca yeni başlayan ve Gelişen Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'yı kapsayan 2012 Kurumsal Yatırımcı Gelişen Piyasalar Hisse Senedi ve Sabit Getirili Menkul Kıymetler anketinde 2.; 2011 yılı Tüm Latin Amerika ve Tüm Amerika Hisse Senedi ekibi anketlerinde 2. ve 2011 yılı Tüm Amerika Sabit Getirili Menkul Kıymet ve Tüm Brezilya ekibi anketlerinde 3. seçilmiştir.
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma ayrıca Financial Times/StarMine tarafından En İyi Küresel Aracı Kurum seçilmiş; ABD ve Avrupa'da 1. ve Asya'da da 2. sırada yer almıştır. Bunun yanında Grup Wall Street Journal Caddenin En İyisi 2012 Analistler Araştırması'nda Asya'da 1. ve ABD'de 2. sırada yer almıştır. Grup ayrıca Gelişen Piyasalar dergisi tarafından 2010 ve 2011 yılı Gelişen Piyasalar Araştırma Küresel Ödülü'nü de kazanmıştır.
Bank of America
Bank of America bireysel müşterilere, küçük ve orta ölçekli işletmelere ve büyük kurumlara geniş çaplı bankacılık, yatırım, varlık yönetimi ve diğer finansal ve risk yönetimi ürün ve hizmetleri sağlayan, dünyanın en büyük finans kurumlarından biridir.
Bank of America dünyanın başlıca varlık yönetimi şirketlerinden biri ve kurumsal ve yatırım bankacılığı alanında küresel bir lider olup; geniş bir varlık sınıfı yelpazesinde işlem yaparak dünya genelinde kuruluşlara, devletlere, kurumlara ve bireylere hizmet vermektedir.
Bank of America, yenilikçi, kullanımı kolay ürün ve hizmetleri sayesinde yaklaşık 4 milyon küçük işletme sahibine sektörün en iyi desteğini sağlamaktadır. Şirket 40'ı aşkın ülkede müşterilerine hizmet vermektedir. Bank of America Corporation hisseleri (NYSE: BAC) Dow Jones Industrial Average endeksinde yer almaktadır ve New York Borsası'nda kayıtlıdır.
Bank of America Merrill Lynch, Bank of America Corporation'un küresel bankacılık ve küresel piyasa işlemleri alanındaki pazarlama şirketidir. Kredi verme, türevler ve diğer ticari bankacılık faaliyetleri Bank of America Corporation'un aralarında FDIC üyesi Bank of America, N.A.'nın da yer aldığı bağlı bankacılık şirketleri tarafından küresel olarak yürütülmektedir. Tahviller, stratejik danışmanlık ve diğer yatırım bankacılığı faaliyetleri Bank of America Corporation'un, aralarında Amerika Birleşik Devletleri'nde her ikisi de tescilli broker-dealer olan ve FINRA ve SPIC üyesi Merrill Lynch, Pierce, Fenner & Smith Incorporated ve diğer bölgelerde de yerel olarak tescilli kuruluşların yer aldığı yatırım bankacılığı ortakları ("Yatırım Bankacılığı Ortakları") tarafından küresel olarak yürütülmektedir. Yatırım Bankacılığı Ortakları tarafından sunulan yatırım ürünleri: FDIC Sigortalı değildir *Değer Kaybedebilir* Banka Teminatlı Değildir.