Ramazan Ayı Bir Fırsat Olabilir!

Son Güncelleme:

Ramazanla birlikte günün büyük bir bölümünde sigaradan uzak kalan sigara bağımlıları için ramazan ayı bu bağımlılıktan ömür boyu kurtulmak için önemli bir fırsat.

Uygun yöntemlerle müdahale edildiğinde kalıcı bırakma oranları %50'nin üzerine çıkabiliyor. Sigarayı kendi iradesiyle bırakamayan tiryakilerin uzman desteği almasını öneren Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, iftar ve sahur saatlerinde üst üste sigara içmenin sakıncaları konusunda da uyarıda bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç "Dünyada günümüzde 1,3 milyar kişi sigara kullanıyor. Ülkemizde ise 15 milyon kişinin sigara içtiği biliniyor. İyi bir gelişme ki son bir yılda ülkemizde 2,2 milyon kişi sigarayı destek alarak bırakmıştır. Ramazan ayı ise sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir fırsat olabilir" dedi.

Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Ramazan ayı nedeniyle gün boyunca herhangi bir maddenin tüketilemediği bir sürece girildiğini ve bu süreçte bağımlıların sigaradan uzaklaşabileceklerini belirtti ve içicilerin bu dönemde bağımlılıklarını kontrol altına alabileceklerini, dolayısıyla bunun bir fırsat olabileceğini ifade etti. Kılınç'a göre tiryakiler tedavilerini ramazan ayı süresince planladıkları, sigara bırakma poliklinikleri ve hekimlerden yardım aldıkları takdirde bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerle sigarayı bırakmaları kolaylaşabilir.

Kaynak: Bültenler