Yazar Ünver: "Bezm-İ Alem'i Gezi Olaylarıyla Hatırlamak Talihsizlik"

Son Güncelleme:

Yazar Mine Sultan Ünver, Osmanlı’nın bir dönemine damga vurmuş Bezm-i Alem Valide Sultan’ın Gezi olaylarıyla hatırlanıyor olmasının talihsizlik olduğunu söyledi.

Yazar Mine Sultan Ünver, Osmanlı'nın bir dönemine damga vurmuş Bezm-i Alem Valide Sultan'ın Gezi olaylarıyla hatırlanıyor olmasının talihsizlik olduğunu söyledi.


Yazar Mine Sultan Ünver'in kaleme aldığı "Tanzimatın Validesi Bezm-i Alem, Derd-i Aşk" isimli roman Selis Kitaplar arasında çıktı. Romanında Tanzimat Dönemi gibi önemli bir döneme ait ayrıntılar veren Mine Sultan Ünver; İspanya Kraliçesi İzabel, Fransızların özgürlük savaşçısı Jeanne D'Arc, Rusya'nın Katerina'sı ve Britanya'nın meşhur Elizabethler'inin Batı tarih yazarlarının kahraman olarak sundukları kadınlar olduğunu belirterek şunları söylüyor: "Ya bizim kadınlarımız! Zihnimizde yaratılmış imgeye göre tarihte bizim kadınlarımız hep acziyet sembolü olarak aksettirilmiştir. Kimi zaman analığına ya da hayırlarına dem vurularak yüceltilenler olsa da, Hürrem Sultan gibi örneklerle ekseriyetle fitnelere sebep gösterilmişlerdir. Zira tarih, imparatorluklar ile meşhur insanların olduğu kadar hakikatlerin de mezarıdır. Bizim tarihimiz de pek çok kadın kahramanla şanlıdır. Bezm-i Alem Valide Sultan cahili olduğumuz nice kutlu kadınlarımızdan bir tanesidir."


Romanında Tanzimat Fermanı'nın ilanının ardından Batı hayranlığının Osmanlı'yı sarsmakta olduğu meşakkatli dönemin siyasi çalkantılarını, dünyadaki değişim hareketlerini ve tarihi olayları, kurguyla ustaca harmanlayan Ünver, bu dönemin önemli aktörlerinden olan Bezm- Alem Valide Sultan'ın fakirin fukaranın himayedarı, eli uzanabildiği kadar gurebanın, mazlumun yardımcısı olduğunu belirterek "Cömert, şefkatli ve merhamet sahibiydi. Yetim ve öksüzlere sahip çıkar, kimsesiz genç kızları evlendirir, borç sebebiyle hapse düşenlere maddi yardımda bulunurdu. Harem halkının israf ve şatafat tutkusuna mani olmaya gayret ederken, özellikle genç kızların ve kadınların tedrisine dair hizmetlerde bulunmuştu. Bu açıdan bakıldığında Bezm-i Alem Valide Sultan'ın Gezi olaylarıyla hatırlanacak olması ve bu özelliklerinin gündeme gelmeyişi talihsizlik" diyor.


Şeyh Galip ve III. Selim'in kız kardeşi Beyhan Sultan arasındaki naif aşkı "Nar-ı Aşk" adıyla romanlaştırarak beğeni toplayan yazar, Osmanlı kadınlarının zarif olduğu kadar acılı ve siyaseten sürdükleri hayatları romanlaştırmaya devam ediyor. Yazar son kitabında "Tanzimat'ın Validesi Bezm-i Alem" ile Osmanlının son dönemlerine ayna tutarak aziz bir kadının hikayesi ekseninde Osmanlıyı çöküşe götüren nedenleri ve tutunma çabalarını da ortaya koyduğu romanında ibretlik bir hikayeyi dile getiriyor.


Yazar Mine Sultan Ünver, 8 Mart Cumartesi CNR Kitap Fuarı Selis Kitaplar standında okuyucuları ile buluşarak kitaplarını imzalayacak. - İSTANBUL

Kaynak: İHA