Mali'deki Çatışmalar - Son Dakika
Dünya

Mali'deki Çatışmalar

Mali\'deki Çatışmalar

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Dünya mirası listesinde yer alan Mali'nin kuzeybatısındaki tarihi Timbuktu kenti çevresindeki çatışmaların yarattığı riskten endişe duyduğunu bildirdi."Cingareyber, Sankore ve Sidi"...

03.04.2012 14:21

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Dünya mirası listesinde yer alan Mali'nin kuzeybatısındaki tarihi Timbuktu kenti çevresindeki çatışmaların yarattığı riskten endişe duyduğunu bildirdi.

UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova yayımladığı açıklamada, Mali yetkililerini ve çatışan tarafları Dünya Mirası listesinde yer alan Timbuktu'nun zarar görmemesi için çaba göstermeye ve 1972 Dünya Mirası anlaşmasına imza atan ülke olarak yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ettiğini belirterek,

"Cingareyber, Sankore ve Sidi Yahya adlı üç büyük camisi bulunan Timbuktu'nun harika toprak mimarisi muhafaza edilmeli. 16 mezarlığı ve mozoleleri ile Mali halkının kimliği ve evrensel mirasımızın korunması esastır" ifadesini kullandı.

Genel Direktör Bokova, UNESCO'nun, Timbuktu'nun korunmasında Mali'ye yardım için uzmanlık ve deneyim birikimini paylaşmaya hazır olduğunu belirtti.

1988'de Dünya Mirası listesine alınan Timbuktu, 15. ve 16. yüzyıllarda entelektüel ve spiritüel bir başkent olmasının yanı sıra İslam'ın Afrika'da yayılmasında bir merkez konumunda bulunuyordu.

Üç büyük camisinin altın çağının tanıklığını yaptığı kentin kütüphanelerinde bazıları İslamiyet öncesine ait yüz binlerce el yazması bulunuyor.

Çeşitli kaynaklar, kentin dün isyancı Tuaregleri kovan aşırı dinci Ensar Din militanlarının eline geçtiğini haber veriyorlar.

-İsyancılar güneye ilerliyor-

Bu arada, Fransa İşbirliği Bakanı Henri de Raincourt Radio France Internationale'e (RFI) yaptığı açıklamada, dün aşırı dincilerin eline geçtiği bildirilen Timbuktu kentinin güneyinde Mali'nin orta kesimlerinde yer alan Mopti kenti çevresinde isyancıların hareketli olduğunu belirtti.

Ülkenin orta kesimlerindeki diğer kentlerin de isyancı Tuareglerin kontrolüne geçmesi olasılığıyla ilgili bir soru üzerine Fransız bakan,

"İsyancıların yakınlarda hareketli olduklarına dair bilgiler geliyor. Mopti çevresinde hareketliler. Ancak başkent Bamako şu anda tehdit altında değil" dedi.

-İsyancılar görüşmelere hazır-

Öte yandan, kendisini Mali'deki cunta için baş müzakereci olarak tanıtan eski Malili Bakan Muhammed Ag Erlaf, ülkenin kuzeyini ele geçiren isyancı grubun, Mali'nin geleceği konusundaki müzakereleri sürdürmeye istekli olduğunu bildirdi.

Eski bakan, isyancı grup Ulusal Azavad Kurtuluş Hareketi'nin görüşmelere hazır olduğunu söyledi.

- PARİS

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Mali'deki Çatışmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement