Anlaşmazlıkları 'Tahkim Komisyonu' Çözecek - Son Dakika
Ekonomi

Anlaşmazlıkları 'Tahkim Komisyonu' Çözecek

Anlaşmazlıkları \'Tahkim Komisyonu\' Çözecek

Sigortalı ile Şirketler Arasındaki Uyuşmazlıkların Çözümü için Kurulan Sigorta Tahkim Komisyonu, Ağustos Ayında Şikayetleri Almaya Başladı.

24.08.2009 01:39

Sigortalı ile şirketler arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için kurulan Sigorta Tahkim Komisyonu, ağustos ayında şikayetleri almaya başladı. Komisyon Genel Müdürü Metin Karacan, anlaşmazlıkların hukuka yansımadan, sigorta hakemleri tarafından, 4 ay gibi bir sürede çözüleceğini söyledi.

SİGORTALI ile sigorta şirketi arasındaki uyuşmazlıkları hukuka yansımadan çözecek Sigorta Tahkim Komisyonu kurularak, geçtiğimiz hafta faaliyete geçti. Sigortalılar, “hasarımı ödemediler, haksızlığa uğradım” ya da “eksik hasar ödediler” gibi tüm şikayetlerini, hukuk yoluna gitmeden artık Tahkim Komisyonu’na iletebilecekler. Tahkim sistemi sayesinde, mahkemelerde süren ve iki yıl gibi sürede sonuçlanan sigorta davalarının da önüne geçilmiş olacak. Tahkim Komisyonu, kendine gelen şikayetleri en fazla dört ay gibi bir sürede çözüme kavuşturacak. Tahkim Komisyonu Genel Müdürü Metin Karacan, bir yıldan fazla süren çalışmalar sonunda temmuz ayında Komisyonun kurulduğunu ve ağustos ayından itibaren de şikayetleri almaya başladıklarını belirtti. Karacan, Komisyonun kuruluş tarihi olan temmuz ayından itibaren olan, uyuşmazlıklara bakacaklarını, geçmiş döneme ait şikayetlerle ilgilenmeyeceklerini söyledi. Metin Karacan, Komisyonun, sigorta ettiren kişilerle, sigorta tahkim sistemine üye sigorta kuruluşları arasındaki sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için kurulduğunun altını çizerek, sorunların bu alanda uzmanlaşmış hakemler tarafından süratli ve adil bir biçimde çözülmesini amaçladıklarını ifade etti. Karacan, “Yeni getirilen sistem, sigortalılar açısından önemli faydalar sağlayacak. Bu şekilde sigortalıların kanunda belirtilen azami dört aylık süre içinde başvurularından nihai bir sonuç almaları mümkün olacak” dedi.

103 hakem görev alacak

Metin Karacan, bugün için Komisyona bağlı 103 hakem bulunduğunu ve bu kişilerin eski sigortacı, emekli hakim, öğretim üyesi ve avukatlardan oluştuğunu kaydederek, “Hakemleri Hazine atıyor. Bu kişiler daha önceleri sigorta ile ilgili davalarda bilirkişilik yapmış kişiler. Yani, mahkemelerde karar verici sıfatı taşıyorlardı. O nedenle hakemler güvenilir kişilerdir” dedi. Metin Karacan, Tahkim Komisyonu’nun mecburi olmadığını da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigortalıların, Komisyona müracaat etmesi zorunlu değil. İsteyen Komisyona gitmeden, hukuk yolunu tercih edip, şirket hakkında dava açabilir. Ancak unutmamak gerekir ki, Türkiye’de sigortacılık alanında ihtisas mahkemeleri yok. O nedenle de sigorta uyuşmazlıkları genel mahkemelere gidiyor ve hem çözümü uzun sürüyor hem de mahkemelerin zaten yoğun olan iş yüklerini artırıyor. Açıkçası ben 2 yıldan önce çözümlenmiş bir sigorta dosyasını nadir gördüm. Oysa, Tahkim Komisyonu sayesinde uyuşmazlıklar en geç 4 ay içinde çözülebilecek.”

Tahkim nasıl işleyecek

SİGORTALININ Komisyona başvurması için sigorta şirketi ile uyuşmazlığa düşmesi ve şirketine uyuşmazlıkla ilgili konuda müracaat etmesi gerekiyor.

Müracaata 15 gün içinde sigorta şirketinden cevap gelmezse ya da olumsuz cevap gelirse başvurma hakkı doğuyor.

Sigortanın şikayeti, Komisyonda görevli raportörler tarafından 15 gün süre içinde incelendikten sonra Sigorta Hakemleri’ne iletiliyor.

15 bin TL’ye kadar olan hasarlara tek hakem bakıyor. 15 bin TL üzeri hasarlar içinse 3 sigorta hakemi görevlendiriliyor.

40 bin TL’ye kadar olan hasarlarda hakemin verdiği karar kesin sayılıyor. Bu rakama kadar olan hasarlarda yargı yolu kapalı. Sigortalı, hakemin kararına itiraz edip, mahkemeye müracaat edemiyor.

40 bin TL üzeri hasarlar içinse, sigortalı isterse yargı yoluna gidebiliyor.

Komisyonun kendine gelen şikayeti en geç 4 ay süre içinde sonuçlandırması gerekiyor

Komisyon, verdiği kararı ticari mahkemeye iletiyor ve mahkemece onaylandıktan sonra sigorta şirketine gönderiliyor.

Tahkim Komisyonu’na 37 şirket üye oldu

SİGORTA Tahkim sistemine, sigorta kuruluşlarının katılımı gönüllülük esasına dayanıyor. Tahkim sistemine üye olan sigorta şirketleri şöyle: “Acıbadem Sigorta, Ak Sigorta, Allianz Hayat ve Emeklilik,  Allianz Sigorta, Anadolu Hayat Emeklilik, Anadolu Sigorta, Ankara Sigorta, Axa Hayat, Axa Sigorta, Başak Groupama, Başak Groupama Emeklilik, Birlik Hayat, Birlik Sigorta, CIV Hayat, Coface Sigorta, Demir Hayat, Demir Sigorta, Deniz Emeklilik ve Hayat, Eureko Sigorta, Euro Sigorta, Fiba Sigorta, Finans Emeklilik ve Hayat, Fortis Emeklilik ve Hayat, Generali Sigorta, Güneş Sigorta, HDI Sigorta, Hür Sigorta, Işık Sigorta, Magdeburger, Mapfre Genel Sigorta, Mapfre Genel Yaşam, Ray Sigorta, SBN Sigorta, Türk Nippon, Yapı Kredi Emeklilik, Yapı Kredi Sigorta, Zurich Sigorta.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Anlaşmazlıkları 'Tahkim Komisyonu' Çözecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement