Beyaz Cennet Uludağ'da Kış Ortasında Kara Göründü - Son Dakika
Ekonomi

Beyaz Cennet Uludağ'da Kış Ortasında Kara Göründü

Beyaz Cennet Uludağ\'da Kış Ortasında Kara Göründü

Kış turizminin gözde merkezlerinden "beyaz cennet" Uludağ'da yağışsız geçen haftaların ardından kar kalınlığı 12 santimetreye kadar düştü.

15.01.2014 11:10  Güncelleme: 11:23

HALUK YÜKSEL - Kayak ve kış turizminin gözde merkezlerinden, "beyaz cennet" olarak anılan Uludağ'da yağışsız geçen haftaların ardından kar kalınlığı 12 santimetreye kadar düştü.

Kayak merkezinin havadan çekilen görüntüleri, kış ortasında "oteller bölgesi" ve pistlerde büyük açılmalar meydana geldiğini, kar altındaki toprak zeminin iyice gün yüzüne çıktığını ortaya koydu.

AA muhabirinin, Bursa Meteoroloji Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, "oteller bölgesi"nde 13 Aralık 2013'te 80 santimetreye kadar ulaşan kar kalınlığı, uzun süredir yağış görülmemesi nedeniyle 12 santimetreye geriledi. Bölgede 16 Ocak'ta yağmurla karışık hafif kar yağışı görüleceği, bunun ardından ise 5 gün kayda değer bir kar yağışı yaşanmaması bekleniyor.

"Oteller bölgesi" ve pistlerde toprak zemin iyice gün yüzüne çıkarken kayak yapmak neredeyse imkansızlaştı.

Karların erimesi yüzünden yılbaşı tatilinde rezervasyon iptalleriyle sıkıntılı bir süreç geçiren turizmciler, aynı sorunları yaşamamak için 27 Ocak-7 Şubat tarihlerini kapsayan yarıyıl tatili öncesi kar yağışı bekliyor.

"Rezervasyon talebi yok çünkü kar yok"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, geçen aralık ayında erken gelen kar yağışının seyahat acenteleri ve otelcilerin sezona umutlu başlamalarını sağladığını ancak yeni yağışların olmaması ve hızla eriyen kar yüzünden sıkıntılı bir yılbaşı tatil dönemini geride bıraktıklarını söyledi.

Akkuş, karın azalması nedeniyle yılbaşı öncesi rezervasyon iptalleriyle karşılaşan otellerin ve seyahat acentelerinin, bütün umutlarını 27 Ocak-7 Şubat'taki yarıyıl tatiline bağladığını belirterek, yeni yağış olmaması halinde Uludağ'da şu andaki kar miktarının yılbaşı döneminden çok daha kötü seviyede olduğunu vurguladı.

"Oteller bölgesi"nde halen 10 santimetrenin biraz üzerinde kar olduğunu bildiren Akkuş, şöyle devam etti:

"Hava şartları böyle devam ederse birkaç gün daha durum değişmezse o kar da kalmaz. Pistler iyice toprak piste dönüşür ama 20 Ocak'tan sonra kar yağışı bekliyoruz. Turizmciler, bütün ümitlerini yarıyıl tatili öncesi gelecek kar yağışına bağladı. Geçen yıla kadar hiçbir rezervasyon çalışması yapmadan bile yurt içi ve dışından ciddi rezervasyonlar alıyorduk. Şimdi aksine en ufak bir rezervasyon talebi yok çünkü kar yok. Eskiden talep bize gelirken şimdi biz talebi arar olduk. Kar yağışını görmeden de rezervasyonlar gelmeyecek gibi görünüyor."

Akkuş, bölgedeki kar makinesinin arızalı olmasının büyük sorun olduğuna dikkati çekti. Bu makine çalışabilir durumda olsa en azından Birinci Yerleşim Bölgesi'ndeki bir kayak pistinin çalışır durumda tutulabileceğini aktaran Akkuş, "Bu büyük bir talihsizlik oldu. Elimizde Uludağ gibi bir marka var ama kullanamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Uludağ'da bir organizasyon şirketi tarafından her yıl düzenlenen "Winterfest" adlı festivalin, ocak ve şubat aylarında çeşitli animasyon ve aktivitelerle zirveye hareket getirmesinin beklendiğine de değinen Akkuş, buna rağmen kar yağışının çok önemli olduğunu ifade etti.

"Taşıma kar ile de olsa tatilcilerin kayak yapmasını sağlıyoruz"

Güney Marmara Turizm ve Otel İşletmecileri Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren ise Uludağ'da yaklaşık 10 yıldır yaşamadıkları kar sıkıntısıyla bu sezon karşılaştıklarını belirtti.

Beceren, okulların yarıyıl tatili öncesi kar yağışı beklediklerini anlatarak, "Tekrar kar yağarsa ve yerine oturursa o zaman bir sıkıntımız kalmaz, kaldığımız yerden devam ederiz. Hafta sonuna doğru kar bekliyoruz. En büyük derdimiz kar azlığı ama şu anda taşıma kar ile de olsa tatilcilerin kayak yapmasını sağlıyoruz. Pistlerdeki açılan yerleri, başka yerlerden taşıdığımız karla kapatıyoruz" diye konuştu.

Gelecek sene kar makinesini kullanabilmek için şimdiden çalışma başlattıkları bilgisini veren Beceren, kar yağmaması durumunda bile en azından bir pisti çalışabilir duruma getirmek için önlem alacaklarını sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Beyaz Cennet Uludağ'da Kış Ortasında Kara Göründü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement