Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme Takvimi Belli Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme Takvimi Belli Oldu

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme Takvimi Belli Oldu

Şubat ayında meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların tedavisi için uygulanacağı belirtilen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi, 28 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yayımlanmasıyla, ek MTV'ye ilişkin ayrıntılar da netleşmiş oldu. Buna göre, mevcutta aracı olanlar, temmuzda veya ağustosta araç alanlar, ek MTV birinci taksitlerini ağustosta, ikinci taksitlerini ise kasımda ödeyecek. Vergi tutarının araç yaşına, silindir hacmine ve ilk tescil tarihine göre değiştiğini belirten uzmanlar, MTV hesaplama süreçlerinin karmaşıklaştığını ifade etti. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ödeme takvimi de Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile netleşti. Mevcutta aracı olanlar, temmuzda veya ağustosta araç alanlar, ek MTV birinci taksitlerini ağustosta, ikinci taksitlerini ise kasımda ödeyecek. Eylülde araç alanlar ise toplu ödeme yapacak. Ek MTV ödemesi yapılmadan trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma gibi işlemler yapılamayacak.

01.08.2023 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şubat ayında meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların tedavisi için uygulanacağı belirtilen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi, 28 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yayımlanmasıyla, ek MTV'ye ilişkin ayrıntılar da netleşmiş oldu. Buna göre, mevcutta aracı olanlar, temmuzda veya ağustosta araç alanlar, ek MTV birinci taksitlerini ağustosta, ikinci taksitlerini ise kasımda ödeyecek.

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası'na ilişkin düzenlemeyle ek verginin ödeneceği tarihler netleşirken, ek verginin ödenmediği durumda yaşanabilecek olumsuzluklar da duyuruldu. Düzenlemeye ilişkin ayrıntıları, Hesapkurdu.com Uzman Finansal İçerik Editörü Gamze Tuna Yılmaz değerlendirdi.

31 ARALIK 2023'E KADAR ARAÇ SATIN ALANLAR DA EK MTV ÖDEYECEK

Yayımlanan Genel Tebliğ'in ikinci maddesinde, kanunun yayımı tarihinden 31 Aralık 2923 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtların, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi kadar ek MTV'ye tabi olduğu kaydedildi.

Vergi tutarının araç yaşına, silindir hacmine ve ilk tescil tarihine göre değiştiğini, ek MTV uygulamasıyla MTV hesaplama süreçlerinin pek çok kişi için karmaşıklaştığını belirten Yılmaz, "Örneğin, 1-3 yaş arası, 0-1.300 arası motor silindir hacmine sahip ve ilk tescil tarihi 2018 öncesi olan bir aracın normal şartlarda MTV tutarı yıllık 2.120 TL olarak hesaplanıyor. Ek ödeme de hesaba katıldığında, bu araca sahip olan kişilerin 2023 içinde ödeyecekleri toplam MTV tutarı, 4.240 TL olacak. Hesapkurdu.com olarak MTV tutarı hesaplama süreçlerini kolaylaştırmak için hem elektrikli hem de benzinli araçlar için MTV tutarlarına ilişkin tabloları internet sitemizde paylaşıyoruz. Ayrıca MTV hesaplama aracıyla araç tipini, yaşını, silindir hacmin ve tescil tarihini giren kullanıcılar, ödeyecekleri MTV tutarlarını kolayca hesaplayabiliyor" dedi.

AĞUSTOS VE KASIM'DA ÖDEME YAPILACAK

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinin, normal şartlarda her yıl iki eşit taksit olarak, ocak ve temmuz aylarında yapıldığını söyleyen  Yılmaz, "Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ödeme takvimi de Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile netleşti. Mevcutta aracı olanlar, temmuzda veya ağustosta araç alanlar, ek MTV birinci taksitlerini ağustosta, ikinci taksitlerini ise kasımda ödeyecek. Eylülde araç alanlar, toplu ödeme yapacak. Öte yandan, temmuzda araç alanların MTV'nin normal şartlarda ödenen ikinci taksidini de ödemesi gerektiğini hatırlatmak gerek" diye konuştu.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden, Gelir İdaresi Başkanlığı veznelerinden ve anlaşmalı bankaların şube, internet sitesi, mobil bankacılım uygulamaları ve ATM'leri üzerinden ek MTV ödemesi gerçekleştirilebiliyor. Ek MTV ödemesi yapılmadan trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma gibi işlemler yapılamayacak. Çeşitli bankaların kredi kartıyla yapılan MTV ödemelerinde taksitlendirme seçeneği de sunuluyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme Takvimi Belli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement