İş Bankası, 2 Milyar Dolarlık 'Güç Toplama' Satışına Hazırlanıyor - Son Dakika
Ekonomi

İş Bankası, 2 Milyar Dolarlık 'Güç Toplama' Satışına Hazırlanıyor

İş Bankası, 2 Milyar Dolarlık \'Güç Toplama\' Satışına Hazırlanıyor

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Bloomberg Haber Ajansına Verdiği Özel Röportajda, Türkiye'deki Hakim Pozisyonunu Korumak İçin Varlık Satışı Yoluna Gideceklerini Açıkladı.

01.12.2007 01:41

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Bloomberg haber ajansına verdiği özel röportajda, Türkiye’deki hakim pozisyonunu korumak için varlık satışı yoluna gideceklerini açıkladı.

Özince, finans sektöründe ortaklık halinde Citigroup, UniCredit ve General Electric’i kastederek, "En büyük çocuklar artık buradalar. Bilançomuzun 100’lerce katını yöneten rakiplerimiz var" dedi. İş Bankası’nın gayrimenkul ve hisse satışı ile yaklaşık 2 milyar dolar toplayacağına dikkat çeken Özince, bankanın Şişecam’daki yüzde 66 hissesini de grup üzerindeki kontrolör statüsünü kaybetmeyecek şekilde azaltabileceğini belirtti. Özince, "Bu adım bankanın finans dışı varlıklarını yönetmesi açısından mantıklı olur" diye konuştu.

2008 UMUDU: İş Bankası’nın Akbank ve Garanti Bankası’na oranla daha fazla şubesi bulunduğu hatırlatılan Bloomberg’in haberinde, Özince’nin 2008 yılına çok olumlu baktığı belirtildi. Enflasyon oranının dengelendiğinin açıkça ortada olduğunu söyleyen Özince, "Faiz oranları neden enflasyonun iki katından büyük" sorusuna Türkiye, Irak sınırındaki gerginliği gerekçe gösterdi. Özince, "Eğer bölgeye barış gelirse, biz de bu kadar yüksek prim ödemek zorunda kalmayacağız" dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri ile hükümet arasındaki ağız dalaşının 22 Temmuz’da erken seçime yolaçtığını söyleyen Özince, "Buna Amerika’daki mortgage krizi de eklenince, 2007 kötü bir yıl oldu" dedi. Batıdaki bankaların bilançolarında giderek yaygınlaşan bulanık ikincil enstürmanların, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yaptıkları liderliği güçlendirdiğini vurgulayan Ersin Özince, "Bu ürünler suni. Tamamen bilim kurgu. Biz daha sorumlu davranmalıyız. Hem de sadece müşterilerimize karşı değil. Eğer benim örnek aldığım buysa, şimdi ben ne yapacağım" dedi.

RAKİPLERİ GEÇER: Bloomberg haberinde, "Lehman Brothers’ın geçtiğimiz ay yayınladığı rapora göre, İş Bankası önümüzdeki 12 ay içinde yüzde 35 büyüyecek. Bu yolla yüzde 20 hissesini, 3.1 milyar dolara Citigroup’a satan Akbank’ı ve 2005 yılından bu yana GE ile ortaklığı bulunan Garanti Bankası’nı geride bırakacak.

YABANCILAR ARTACAK: Haberde ayrıca "Son 3 yılda uluslararası bankalar Türkiye’de 17 milyar dolarlık birleşmelere imza attı. Bunda da Avrupa Birliği (AB sürecindeki Türkiye’de getiriler giderek artacağı beklentisi etkili oldu. ING Groep NV’nin Oyak Bank’ı 2.7 milyar dolara bünyesine katmasıyla bu daha da artacak" da denildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İş Bankası, 2 Milyar Dolarlık 'Güç Toplama' Satışına Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement