Kara Delik Büyüyor - Son Dakika
Ekonomi

Kara Delik Büyüyor

Kara Delik Büyüyor

ABD'de Sorunlu Mortgage Kredilerinin Finansal Kurumlar Üzerinde Yarattığı Tahribat Büyüyor. Dünya Devi Finans Şirketlerinin Açıkladıkları Zarar 40 Milyar Dolara Yaklaştı.

17.12.2007 15:48

ABD'de sorunlu mortgage kredilerinin finansal kurumlar üzerinde yarattığı tahribat büyüyor. Dünya devi finans şirketlerinin açıkladıkları zarar 40 milyar dolara yaklaştı.

ABD'de ilk ortaya çıktığında faturası 10 milyar dolara bile ulaşması beklenmeyen mortgage krizi yatırımcıları ters köşeye yatırdı. Her geçen gün piyasalara verdiği zarar biraz daha meydana çıkan mortgage krizi, özellikle finans sektörüne darbe vurdu. Dünyanın en büyük finans şirketlerinin açıkladıkları zararlar sonrası tepe yönetimlerinde birçok koltuk değişikliği yaşanırken, açıklanan zararlar beklentilerin çok ötesine geçti.

Aslında işin daha da önemli noktası, yatırımcıların bu zarar yazma sürecinin devam edeceğini düşünmeleri... Üçüncü çeyrekte hayal kırıklığı yaratan bilançoların ardından dördüncü çeyreğin de fazla parlak olmayacağı ve kötü bilançoların gelmeye devam edeceği bekleniyor. Çünkü son aylarda mali firmaların düzeldiğini gösteren veriler son derece az. Aksine, piyasaya düşen veriler bu firmaların bünyesindeki hastalığın devam ettiğini gösteriyor.

ZARAR 40 MİLYAR DOLARA DAYANDI

Merrill Lynch üçüncü çeyrekte 8.4 milyar dolar zarar açıklarken, Citigroup'un dördüncü çeyrekle birlikte zarar beklentisi 11.2 milyar dolar. Morgan Stanley ve Bank of America iki çeyrek toplamı için sırasıyla 4.6 milyar dolar ve 3.8 milyar dolar zarar beklerken, Bank Wachovia'nın zarar beklentisi de 2.4 milyar dolara ulaştı. Bear Stearns'in 1.9 milyar dolarlık zarar tahminine karşın Jp Morgan üçüncü çeyrekte 1.6 milyar dolar zarar yazdı. Aynı dönemde Goldman Sachs 1.5 milyar dolar, Lehman Brothers ise 700 milyon dolar zarar açıkladı.

KRİTİK TARİHLER

Yatırımcılar, şimdi bu finans devlerinden dördüncü çeyreğe ilişkin gelecek bilançoları bekliyor. Bir kısmı şimdiye kadar tahminlerini açıklarken, bazıları tahminlerini de bilançolarını da henüz açıklamadı. 

Morgan Stanley ve Bear Stearns, milyar dolar zararla sonuçlanacak olan bilançolarını bu hafta içerrisinde açıklayacak. Morgan Stanley'in açıklamayı çarşamba, Bear Stearns'in de perşembe günü yapması bekleniyor. Yarın ise finans kurumları arasında nadir sağlam kalanlardan olan Goldman Sachs'ın rakamları gelecek.

Merrill Lynch ise bilançosunu ocak ayına kadar açıklamayacağını duyurdu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kara Delik Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement