Wall Street Journal: Oyak, Yurtdışında 'Cesur' Yürüyecek - Son Dakika
Ekonomi

Wall Street Journal: Oyak, Yurtdışında 'Cesur' Yürüyecek

Wall Street Journal: Oyak, Yurtdışında \'Cesur\' Yürüyecek

The Wall Street Journal (Wsj) Gazetesi, Oyak'ın Uluslararası Stratejiler Benimseyerek Yurtdışında Yatırıma Hazırlandığını Duyurdu.

03.04.2008 02:27

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Oyak’ın uluslararası stratejiler benimseyerek yurtdışında yatırıma hazırlandığını duyurdu.

ABD’de çıkan gazete, Türkiye’de uyguladığı şirketlerde yönetimi kontrol etmeyi sağlayan cesur yatırım taktiğinin aynısını Oyak’ın yurtdışında da uygulayacağını yazdı. Oyak’ın devlet kontrolünde olmayan en büyük emeklilik ve yardımlaşma kurumu olduğunu anlatan gazete, devletin sunduğu basit emeklilik planına ek olarak ordu mensupları ve Savunma Bakanlığı çalışanlarının bu fondan emekli olduklarını aktardı.

AVRUPA’YA 3 MİLYAR DOLAR: WSJ, "230 bin çalışan ve emekli ordu mensubunun tasarruflarına göz kulak olan Oyak, bu yıl Avrupa’da 3 milyar dolarla satın alma ve yatırım yapacak. Oyak, geleneksel emeklilik fonlarından ziyade private-equity (özel yatırım sermayesi) şirketleri gibi faaliyet gösteriyor" dedi.

GETİRİSİ İMKB’Yİ GEÇİYOR: Gazete haberinde, 2000-2006 yılları arasında Oyak ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) getirisini de karşılaştırarak "İMKB’nin yüzde 14’lük getirisine karşılık Oyak yüzde 46 getiri sağladı" dedi. Gazete, emeklilik fonlarının private-equity şirketleri gibi davranmalarının çok rastlanmayan bir durum olduğunu anlatarak, Kanadalı emeklilik fonu The Ontario Teachers’ın ayrı bir yatırım birimi kurduğuna yer verdi.

SERMAYE PİYASASI YOKTU: WSJ haberde, Oyak’ın şirketlerden kontrol hissesi almak konusunda daha da ileriye gideceğini belirterek, kurumun yatırımlardan sorumlu yöneticisi Caner Öner’in şu sözlerini aktardı: "Biz hem bir holding, hem de emeklilik fonuyuz. Biz kurulduğumuzda Türkiye’de sermaya piyasası yoktu. Bu nedenle biz doğrudan şirketlere yatırım yaptık. Şu anda 60’tan fazla şirketimiz var."

ÇOK SEKTÖRDE BULUNUYOR: WSJ, Oyak’ın yatırımlarının çimentodan otomotive çok çeşitli alanlarda yatırım yaptığını hatırlatarak, Fransız otomotiv şirketi Renault ile kurduğu ortak şirkete ve İskenderun Enerji’deki yüzde 49’luk hissesine de değindi.

Oyakbank gelirini yurtdışına yatıracak

OYAK, Oyakbank’ın satışından elde ettiği geliri bu yıl Türkiye dışında gerçekleştireceği yatırımlarda kullanmayı planlıyor. Yatırım yapacağı varlıktan çabuk getiri beklediği belirtilen Oyak, Oyak Bank’ı geçtiğimiz yıl 2.67 milyar dolara satmıştı. Ayrıca Axa Oyak’taki yüzde 50 hissesini de 525 milyon dolara Axa Grubu’na satmıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Wall Street Journal: Oyak, Yurtdışında 'Cesur' Yürüyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement