"Aıds'li Sayısı Artıyor, Aıds'e Bağlı Ölümler Azalıyor" - Son Dakika
Güncel

"Aıds'li Sayısı Artıyor, Aıds'e Bağlı Ölümler Azalıyor"

"Aıds\'li Sayısı Artıyor, Aıds\'e Bağlı Ölümler Azalıyor"

OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leblebicioğlu: "Her yıl 2,3 milyon kişi AIDS’e yakalanırken 1,6 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmekte. Etkin tedavi nedeniyle dünya genelinde ya...

30.11.2013 12:26

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Her yıl 2,3 milyon kişi AIDS'e yakalanırken 1,6 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmekte. Etkin tedavi nedeniyle dünya genelinde yaşayan AIDS'li sayısı artmakta, AIDS'e bağlı ölümler azalmaktadır" dedi.

Leblebicioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte ölümcül bir hastalık olarak bilinen AIDS'in tanı ve tedavisindeki gelişmeler sonucunda, gelecek kuşaklar için böyle bir hastalığın olmadığı bir dünyanın hedeflendiğini söyledi.

"Edinsel bağışıklık yetmezliği sendromu" olarak bilinen AIDS'e, HIV adındaki mikrobun neden olduğunu belirten Leblebicioğlu, hastalığın kan yoluyla ve cinsel ilişki sırasında bulaştığını ifade etti.

HIV virüsünün vücuda girdiğinde hastalığa karşı vücudun direnç göstermesini sağlayan bağışıklık sistemini yok ettiğini vurgulayan Leblebicioğlu, şöyle devam etti:

"Bağışıklık sistemi yok olunca, başka hastalıklara yakalanmamız çok kolaylaşır ve en basit bir soğuk algınlığına bile direnç gösteremeyiz. Hem kadında hem erkekte görülen AIDS, her yaşta ortaya çıkabilir. Bu virüs, vücuda girdikten hemen sonra hastalık görülmez. Virüsün vücutta bulunduğunu gösteren herhangi bir şikayet ya da bulgu da yoktur. Yapılan kan tetkikleri sonucu fark edilir. Hastalığın belirtileri yıllar sonra görülmeye başlar. Bu zamana kadar kişi, mikrobu başkalarına da bulaştırabilir."

Leblebicioğlu, AIDS'in genelde büyükşehirlerde görüldüğünü, bunun da korunmasız cinsel ilişki ve damar yoluyla alınan uyuşturucudan kaynaklandığını anlattı.

- "Dünyada 35 milyon insanın AIDS ile yaşadığı tahmin edilmekte"

Prof. Dr. Leblebicioğlu, AIDS hastalığının bilinmesinin önem taşıdığına ve buna göre hareket edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Dünyada 35 milyon insanın AIDS ile yaşadığı tahmin edilmektedir. Her yıl 2,3 milyon kişi AIDS'e yakalanırken 1,6 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmekte. Etkin tedavi nedeniyle dünya genelinde yaşayan AIDS'li sayısı artmakta ve AIDS'e bağlı ölümler azalmaktadır. Yeni hastalarda gençlerin oranının daha fazla olması ise dikkat çekicidir. Özellikle damar içi uyuşturucu kullananlarda artış söz konusudur." - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Aıds'li Sayısı Artıyor, Aıds'e Bağlı Ölümler Azalıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement