Avukata Gözaltıya 'Kafesli' Protesto - Son Dakika
Güncel

Avukata Gözaltıya 'Kafesli' Protesto

Avukata Gözaltıya \'Kafesli\' Protesto

Edirne Barosu avukatları, meslektaşları Hakkı Şendurur'un kapalı yerde sigara içme konusunda tartıştığı polislere hakaret ettiği iddiasıyla savcı talimatıyla gözaltına alınmasını adliye önünde protesto etti.

18.02.2015 14:10

Edirne Barosu avukatları, meslektaşları Hakkı Şendurur'un kapalı yerde sigara içme konusunda tartıştığı polislere hakaret ettiği iddiasıyla savcı talimatıyla gözaltına alınmasını adliye önünde protesto etti. Ellerinde dövizler, kırmızı kart ve düdüklerle 'gözaltı' işleminin hukuksuz olduğunu savunan Edirne Barosu Başkanı Özgür Yıldırım, kafes içine konulmuş avukatlık cübbesini göstererek, "Gözaltı kararını veren Cumhuriyet Savcısı'na olan güven duygusu sarsılmıştır. Adalete olan güven duygusunun sarsılmaması için disiplin soruşturması başlatılmalıdır. Edirne'de görevinin son bulması hayırlı olacaktır" dedi.

Edirne Barosu avukatlarından Hakkı Şendurur, geçen cuma gecesi Zübeyde Hanım Caddesi'ndeki lokantada ihbar üzerine giden polis ekipleriyle iddiaya göre kapalı yerde sigara içtiği için tartıştı. Şendurur'a kapalı alanda sigara içmekten tutanak düzenlenerek ceza kesildi. Şendurur, polislere hakarat suçlamasıyla nöbetçi savcı Fatih Aslan talimatıyla gözaltına alındı. Geceyi karakolda geçiren Şendurur, Cumhuriyet Savcısı Aslan'ın sorgusunun ardından adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı istemi ile Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Gül Altınok savcılığın talebine uyarak avukat Hakkı Şendurur'u geçen Cumartesi günü yurtdışı yasağı ve haftanın 3 gün adli kontrol kararı ile serbest bıraktı.

ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM YAPTILAR

Edirne Barosu'na kayıtlı 50 kadar avukat bugün adliye önünde toplanarak adli kontrol ve Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan'ın 'gözaltı' kararını protesto etti. Ellerinde ise 'evde nöbet olmaz', 'keyfi gözaltılara son', 'nöbet 24 saattir' yazılı dövizler taşıdı. Edirne Baro Başkanı Özgür Yıldırım, gözaltının hukuksuz olduğunu savunarak şunları söyledi:

"Avukatın gözaltına alınmasında 'ağır cezalık eylem' kriteri aranmalıdır. Meslektaşımız hakkındaki şikayet ağır cezalık eylem değildir. Takdir hakkı ve amir hükümler meslektaşımız aleyhine uygulanmıştır. Gözaltı kararını veren Cumhuriyet savcısına olan güven duygusu sarsılmıştır. Adalete olan güven duygusunun sarsılmaması için disiplin soruşturması başlatılmalıdır. Edirne'de görevinin son bulması hayırlı olacaktır. Gözaltı kararı sonrasında meslektaşımız hakkında verilen adli kontrol kararı da son derece vahimdir. Bu kadarla kamu görevini ifa eden avukat neredeyse görev yapamaz hale gelmiştir"

KAFES İÇİNDEKİ CÜBBEYİ GÖSTERDİ

Konuşmasının ardından avukatlar ceplerinden kırmızı kart çıkartarak düdüklerle de gözaltın kararını protesto etti. Av. Özgür Yıldırım, kafese konulmuş bir avukatlık cübbesini göstererek, "Bu kararı veren savcıya tüm kamuoyu huzurunda kırmızı kart gösteriyoruz. Meslektaşımız hakkında uygulanan vahim nitelikteki adli kontrol tedbiri kaldırılana kadar bu cübbe adeta tabiri caizse bu kafesin içine hapsedilmiştir. Biz bu cübbenin kafes içinde kalmasına, hapsedilmesine müsaade etmeyeceğiz. O adli kontrol kararı ya kaldırılacak, ya kaldırılacak" diye konuştu.

Rüzgarlı ve soğuk havadaki eylem avukatların alkışlı protestosunun ardından sona erdi. Eyleme katılan avukat Hakkı Şendurur ise açıklama yapmak istemediğini söyledi. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avukata Gözaltıya 'Kafesli' Protesto - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement