Beypazarı Yaşayan Müzede Aşure Günleri - Son Dakika
Güncel

Beypazarı Yaşayan Müzede Aşure Günleri

Beypazarı Yaşayan Müzede Aşure Günleri

Ankara'nın tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı'nda bulunan Yaşayan Müze ziyaretçilerine bu hafta tufanı hatırlatacak.

02.12.2011 11:02

Geçtiğimiz günlerde ziyaretçilerini "Masal Masal İçinde, Masal Yaşayan Müze İçinde" ve "Ayşe Çavuş'tan Kara Fatma'ya Milli Mücadele'nin Kadın Kahramanları" isimli etkinlikleriyle ağırlayan Yaşayan Müze Aşure günlerinde de tufan anlatıları ile karşılayacak. Akadlardan, Babillere, Azteklerden, Mayalara varıncaya kadar birçok uygarlığın dilinden düşmeyen tufan, Yaşayan Müzede Sümerlerin dilinden anılacak. Bugüne kadar Türk masallarını, Dede Korkut ve millî mücadele dönemi hikayelerini dinleyen ziyaretçiler aşure günlerinde Gılgamış'ın öyküsünü dinleyecek. Bir ay boyunca devam edecek olan Mitolojiden Tarihe Tufan ve Aşure temalı etkinlik ziyaretçiler için de farklı bir deneyim olacak.

Aşure günlerinde Yaşayan Müzede masal dinlemenin yanı sıra, ebru ve ıhlamur baskı da yapılabilecek. Ihlamur baskı atölyesi de bu özel etkinlik için hazırlanmış. İsteyen ziyaretçiler kendi sularında yüzdürmek için gemi kalıbını kullanabilecek. Nuh'un gemisi, ıhlamur baskı yoluyla basılan yazmalarda, çantalarda Nuh'un gemisinin Cudi dağına oturmasının, aşure geleneğinin ve Yaşayan Müzenin bir hatırası olacak. Aşure günleri, kültürümüzdeki iki köklü gelenek arasında ilişki kurmak için de vesile olacak.

Uygur Türklerinden beri yapıldığı bilinen ebru sanatı ile aşure geleneği arasındaki ilişki ebru teknesi başında yapılan sohbetlerde müze ziyaretçilerine anlatılacak. Yaşayan Müze, aşure günlerinde çocuklarla ilgili etkinliklerini sürdürmeye yine devam edecek. Müze'nin oyuncak ustası Ali Ağabey'in yaptığı geleneksel oyuncaklar cevizli fırıldak, Eyüp oyuncaklarından biri olan Şehzade oyuncağı ve kültürümüzün sevimli yüzlerinden tulumbacı Keloğlan sadece çocukların değil her yaştan ziyaretçinin ilgisini çekecek. Aşure günlerinde Yaşayan Müze ziyaretçilerine aşure ikramında bulunurken ziyaretçiler geçmişin unutulmuş tatlarından Osmanlı şerbetinin, karanfilli, kakuleli, miski amberli Türk kahvesinin ve Kalmuk çayının tadına bakabilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Beypazarı Yaşayan Müzede Aşure Günleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement