Çetkoder'den Vatandaşlara Broşürlü Fatura Ve Fişinizi Alın Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Çetkoder'den Vatandaşlara Broşürlü Fatura Ve Fişinizi Alın Uyarısı

Çetkoder\'den Vatandaşlara Broşürlü Fatura Ve Fişinizi Alın Uyarısı

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş "Alışveriş Yaptığınızda Mutlaka Fişinizi Alın" Uyarısı Yaparak Yurt Geneli Broşürlü Çalışma Başattı.

29.06.2010 21:09  Güncelleme: 10:41

UYGULAMAYI YANLIŞ ANLAYAN VATANDAŞ YANLIŞA DÜŞTÜ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "2006 yılından bu yana Maliye'nin FİŞ uygulaması olayı biliyorsunuz kalkmış durumda. Yani ücretliler, emekliler artık eskisi gibi vergi iadesinden faydalanmak için fiş toplamak mecburiyetinde değiller. Bu hususu yanlış algılayan vatandaşımız yaptığı alış verişlerde hiçbir şekilde fiş almamaktadır. Hâlbuki fiş almak bir vatandaşlık görevidir. Almadığınız her fiş vergi kaybına yol açacaktır" dedi.

ALMADIĞINIZ HER FİŞ VE FATURA HAK KAYBINIZA NEDEN OLUR

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Ayrıca almadığınız fiş yüzünden satın almış olduğunuz mal ve hizmet karşılığında yanıltılırsanız, aldatılırsanız, hatalı ya da arızalı ürün, ayıplı bir mal ve hizmet aldığınızda hak iddia etme hakkınızda ortadan kalkacaktır.

Neyle, nasıl, ne şekilde o malı veya hizmeti o işletmeden yâda esnaftan satın aldığınızı ispat edeceksiniz? Edemezsiniz. Fişinizi almaz iseniz en temel tüketim haklarınızı ihlal etmiş olursunuz. Sizin yararınıza değil zararınızadır" dedi.

ALSANIZDA ALMASANIZDA KDV İÇİNDE VE ÖDÜYORSUNUZ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Zaten fişi aslanız da almasanız da KDV fiyatın içindedir. Aldanmayınız. Ayrıca Fiş almayın KDV ödemeyin, ya da fişi almayalım KDV ödemeyelim gibi bir fikre sakın ola kapılmayınız. Bu sizin zararınızadır. Aldığınız üründe hata, kusur var ise bunu tazmin etme, iade etme ve hakkınızı arama yolları kapanır"

BU BİR MİLLİ GÖREVDİR

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Önemli bir konu ise bu bir milli davadır. Fiş almak ve vermek milli bir görevdir. Hakkınızı ve hukukunuzu fiş alarak koruyacaksınız. Sakın ola fiş almamak gibi bir yanılgının içine düşmeyiniz. Tüm vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmalarını ve her zaman olduğundan daha dikkatli fiş almalarını öneriyorum. Bu kendilerinin çıkarınadır" dedi.

FİŞ VE FATURA ALMAMANIN ZARARI HEM SİZE HEM DEVLETE

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "2006 yılından bu yana ÇETKODER'e yurt geneli 81 ilimizden 64 temsilcilik vasıtası ile ve direk bize yapılan şikâyet ve taleplerimizin incelenmesinde 1 milyon 3 yüz 21 şikâyet ve talep başvurusu incelemeye ve dikkate alınmamıştır.

Çünkü alış veriş fişi, faturası ve belgesi yoktur. Kısacası bu vatandaşlar haklı iken haksız duruma düşmüş ve hak kaybına uğramışlardır. Aldıkları yer, kişi ve kurum bellidir. Ama belge, fatura, fiş yoktur. Bu olsa mağduriyetlerinin giderilmesi için gereken yasal işlemler yapılacaktır. Ama olmayınca yapılacak bir şeyde yoktur. Olan vatandaşa olmuştur.

Bu 1 milyon 3 yüz 21 şikâyetin maddi boyutu ise toplamda 2 milyon 8 yüz 74 bin liradır. Eski para ile 2 trilyon 8 yüz 74 milyardır. Bu hem vatandaş açısından kayıptır, hem milli bir kayıptır. Bu kadar para vergilendirilmemiştir. Oysa bu paranın içinde devletin vergisi vardır.

Sizden zaten alınmıştır. Fiş vermediği için devletten çalmıştır. Ama siz zannediyorsunuz ki, fişi almadı ucuza aldım. Yanılıyorsunuz. İşin aslı öyle değil. Hem almamakla ilerde doğacak anlaşmazlıklardaki hakkınızı yitirdin. Hem de içinde seninde hakkının olduğu devlet hazinesinin zarara uğramasına sebep oldun. Lütfen fişinizi, faturanızı alın" dedi.

BROŞÜRLER YOLA ÇIKTI

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Fiş ve fatura almamanın vatandaşa verdiği zararlar, ayrıca almama ile devlete verdiği zararlar, dolayısıyla yine kendisine yansıyan zararlar, cazip söylemlerle fiş ve fatura vermeme şekillerinin örnekleri, fiş ve fatura almadığı için nasıl hak kaybına uğradığı, alırsa neler olacağı, devlet hizmetlerinin yerindeliği ve uygarlığı, hizmetin kolaylığı, kaliteli hizmetin sunumu ve alımı hususunda açıklayıcı bilgiler yer almakta. Hiç bir kurum ve kuruluştan yardım almaksızın kendi imkânlarımızla yaptırdığımız bu broşürler 81 ile dağılacak. Ücretsiz. Halk yararına. Ayrıca Başta 64 ilimizdeki temsilciliğimizle başlamış bulunmakta" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çetkoder'den Vatandaşlara Broşürlü Fatura Ve Fişinizi Alın Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement