"Doğal Denge Bozuluyor, Yaban Hayvanları Şehirlere İniyor" - Son Dakika
Güncel

"Doğal Denge Bozuluyor, Yaban Hayvanları Şehirlere İniyor"

"Doğal Denge Bozuluyor, Yaban Hayvanları Şehirlere İniyor"

Bursa Orman Bölge Müdürü Coşkun, aç kalan yaban hayvanlarının köylere veya şehir merkezlerine inerek insanlardan haklarını almaya çalıştığını söyledi.

15.01.2014 11:20  Güncelleme: 11:18

CEM ŞAN - Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, ormanlardaki yabanıl meyveli ağaçların kaçak yollarla kesilmesiyle besin kaynakları tükenerek aç kalan yaban hayvanlarının, köylere veya şehir merkezlerine inerek insanlardan haklarını almaya çalıştığını söyledi.

Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 40 yılda ormanlardaki çok değerli yabanıl meyveli ağaç türlerinin kaçak yollarla kesilerek yabani hayvanların besin kaynaklarının büyük tahribata uğratıldığını belirtti.

Orman Kanununda, yabanıl meyveli ağaçlarının kesimiyle ilgili herhangi bir madde bulunmadığı için bunların kesildiğini ve denetiminin de asli orman ağaçları gibi sağlıklı yapılamadığını savunan Coşkun, "Ormanlarımızda geçmişte yabanıl meyveli ağaçlar oldukça fazlaydı. Bu ağaç türleri mevzuattaki boşluklardan faydalanan kişiler tarafından zamanla kesildi ve dolayısıyla yaban hayvanlarının besin kaynakları ormanda kalmadı, tükendi" dedi.

Köylülerden bu konuda şikayetler geldiğini aktaran Coşkun, bununla ilgili neler yapabileceğini araştırdıklarını anlattı.

Yaban hayvanlarının yerleşim birimlerine inmesini engellemek amacıyla onların beslenmesi için 2012-2016 yıllarını kapsayan "Yabanıl Meyveli Orman Ağaçları Eylem Planı" hazırladıklarını dile getiren Coşkun, 5 yılda 8 ayrı türde 1 milyon fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini, şimdiye kadar 339 bin fidan diktiklerini kaydetti.

Aç kalarak şehir veya köylere inen ayı, domuz gibi yaban hayvanlarının hem kendilerini tehlikeye attığını hem de insanlara zarar verebilecek noktaya geldiğini bildiren Coşkun, şöyle konuştu:

"Yaban hayvanlarına haksızlık ettik. Önceden var olan, onların beslendiği bu yabanıl meyve ağaçlarını kestik ve besin kaynaklarını tükettik. Aslında onlar bizden hakkını alıyor. Yürüttüğümüz eylem planı ile yaban hayvanlarımız ormanda karnını doyuracak, şehir veya köylere inmeyecek. Bu noktada dengeyi yeniden kurmak için aynı yerlerden aldığımız tohumlarla bu fidanları üretip ormanlara dikiyoruz. Yaban hayvanları yeniden ormanda karnını doyursun ve köylere inmesin. Bu gayeyle çalışmalarımız devam ediyor. Tohumları yine bu yöredeki ormanlardan topluyoruz ve fidan haline getirdikten sonra dikiyoruz. Bu, neticesini hemen göstermez. Bu fidanlar büyüyecek, meyve vermeye başlayacak, o zaman netice alırız."

Coşkun, soğuk ve karlı geçen kış aylarında beslenmekte zorluk çeken yaban hayvanları için belirli noktalara yem bıraktıklarını sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Doğal Denge Bozuluyor, Yaban Hayvanları Şehirlere İniyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement