"Hemin Oyunu"Yla Geleneklerini Yaşatıyorlar - Son Dakika
Güncel

"Hemin Oyunu"Yla Geleneklerini Yaşatıyorlar

"Hemin Oyunu"Yla Geleneklerini Yaşatıyorlar

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde köy sakinleri tarafından yılda bir kez oynanan "hemin oyunu", Osmanlı geleneğini günümüze taşıyor Görentaş köyü muhtarı Turan: "Eskiden tiyatro ve televizyo...

03.11.2013 12:20

ÜMİT YORULMAZ - Bozkurt ilçesinde köy sakinleri tarafından yılda bir kez oynanan "hemin oyunu", Osmanlı geleneğini günümüze taşıyor.

Görentaş köyü sakinlerinin oluşturduğu 10 kişilik ekip, haneleri ziyaret ederek geleneksel "hemin" duası okuyor ve duanın ardından "amin" yerine "hemin" diyor.

Evlerden toplanarak imece usulüyle pişirmeye hazır hale getirilen kestaneler, "hemin ekibi" tarafından fırına veriliyor. Pişirilen kestaneler, daha sonra köy kahvehanesinde ikram ediliyor.

Köy muhtarı Mehmet Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneğin tarihini ve "hemin" kelimesinin ne anlama geldiğini bilmediklerini söyledi.

Büyüklerinden gördükleri geleneği devam ettirmeye çalıştıklarını anlatan Turan, şöyle konuştu:

"Bu gelenek için gurbetten gelen hemşehrilerimiz de var. Hemin okuyarak topladığımız yaklaşık bir ton kestane, burada köylülerimiz tarafından imece usulüyle köy fırınlarında pişirilerek, kahvehanede toplanan kalabalığa ikram ediliyor. Eskiden tiyatro ve televizyon gibi sosyal etkinlikler olmadığı için bu gelenekler ve göreneklerle eğlenilirmiş."

Geleneğin yaşatılmasına öncülük edenlerden Nurettin Güler (64) ise bu kültürün Osmanlı dönemine dayandığını tahmin ettiğini kaydetti.

Gelenekle köydeki birlik ve beraberliği artırmanın amaçlandığını dile getiren Güler, "Dedelerimizden kalma gelenek göreneklerimizi devam ettiriyoruz. Köyde yaşayan genç ve yaşlı, herkes bu geleneğe katılıyor. Güzel de bir gelenek, çok eğleniyoruz ve mutlu oluyoruz" şeklinde konuştu.

"Hemin" duası

"Tanrı kitap etti ya Musa!" diye başlayan "hemin duası" şöyle:

"Yerlerde göklerde ne varsa,

Cümle mahluk bize ne konursa,

Ağır gelir La İlahe İllallah,

Hemin!

Mümin olan daima zikreder,

Dini günü mevlasına şükreder,

Defterinden yüz bin günahı gider,

Her kim ne derse ağır gelir La İlahe İllallah

Hemin!

Yetmiş ikidir, imanın budağı alasıdır,

La İlahe İllallah

Hemin! - Kastamonu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Hemin Oyunu'Yla Geleneklerini Yaşatıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement