İtalya'dan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a Eleştiri - Son Dakika
Güncel

İtalya'dan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a Eleştiri

İtalya\'dan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun\'a Eleştiri

İtalya Dışişleri Bakanı Bonino: “Ban'ın sözlerini büyük üzüntü ve tereddütle karşıladık”

13.02.2014 15:50

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, iki Hintli balıkçıyı öldürdükleri gerekçesiyle iki senedir Hindistan'da yargılanan iki İtalyan askeri konusunda devreye girmek istemeyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u eleştirdi.

İtalyan yakıt gemisini koruma görevindeyken Şubat 2012'de korsan zannettikleri iki Hintli balıkçıyı vuran ve yargı süreçleri iki yıldır Hindistan'da devam eden İtalyan deniz piyadeleri Massimiliano Lattore ile Salvatore Girone'nin anti-terör yasası kapsamında yargılanmasının gündeme gelmesinin ardından İtalya, devreye girmesini istediği ancak olumsuz yanıt aldığı BM Genel Sekreteri Ban'a tepki gösterdi.

Askerlerin anti-terör yasası kapsamında yargılanmaması için Hindistan'a karşı devreye girmesini istediği BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan "Bu konu iki ülke arasında" yanıtı alan İtalya Dışişleri Bakanı Bonino, bugün Senato Genel Kurulu'nda, "Ban'ın sözlerini büyük üzüntü ve tereddütle karşıladık" dedi.

Bonino, konunun sadece iki BM üyesi ülkeyi ilgilendirmediğini, diğer devletleri de ilgilendiren kritik ve çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirtti.

İtalya Dışişleri Bakanı, 28 AB ülkesinin dün Birleşmiş Milletler'de yaptığı toplantısından "tam destek ve dayanışma" kararının çıktığını anımsatarak, NATO Genel Sekreterliği nezdinde de girişimde bulunacaklarını kaydetti.

Emma Bonino, hükümetlerinin, Latorre ve Girone'nin onurlu bir şekilde İtalya'ya dönüşü için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı Pierferdinando Casini de dün Ban Ki-mun'un konuya yaklaşımıyla ilgili yaptığı açıklamada, "BM Genel Sekreteri dün bizim ülkemizle dalga geçmiştir" ifadesiyle tepkisini dile getirdi.

Bu konuda İtalya'nın yanında yer alan AB'nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da "Latorre ve Girone'yi terörist statüsünde yargılamak, İtalya'yı da terörist ülke olarak görmek anlamına gelir ki bu kabul edilemez" demişti. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya'dan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a Eleştiri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement