IVF Tedavisinde Yeni Teknoloji: Genetik Tarama - Son Dakika
Güncel

IVF Tedavisinde Yeni Teknoloji: Genetik Tarama

IVF Tedavisinde Yeni Teknoloji: Genetik Tarama

ABD-Baltimore'da Preimplantasyon Genetik Tarama alanında daha güvenli klinik uygulamalar, uygun maliyet ve IVF tedavisinde ilerleme sağlayan teknolojiler masaya yatırıldı.

05.01.2016 09:48  Güncelleme: 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüp Bebek, Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden "Bilimsel araştırmalardaki yeni bakış açısı artık IVF ile ilgili en yüksek başarı oranını sağlamak yerine sağlıklı tek bebek için en iyi olasılığı hayata geçirmek" dedi.

Yeni nesil IVF çağı için ABD- Baltimore'da genetik uzmanlar bir araya geldi. Mesaj çok net: ikiz hamilelikleri azaltmanın en basit yolu daha az sayıda embriyo transferi yapmak. Tüp Bebek, Üreme İmmünolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"IVF tedavisinde ideal olan her denemede bir embriyo transferi (yani seçici tekli embriyo transferi veya eSET). eSET ile ilgili ön koşul mükemmel embriyo kültürü, vitrifikasyon (bir dondurma yöntemi) ve rahime transfer için en uygun embriyoyu seçmektir. ABD'de 2013 yılındaki tüm IVF doğumlarının yüzde 26'sı ve aynı yıl gerçekleşen doğal yoldan hamileliklere göre 16 kat daha fazla. Bazı ikiz hamileliklerden dolayı meydana gelen düşük doğum ağırlığı, erken doğum, işitme kaybı, sindirim problemleri, serebral palsi (beyin felci) ve ölü doğum gibi olumsuz tıbbi sonuçlar bilimsel araştırmaların bu konuda yoğunlaştırdı. Uzmanlar artık blastokist kültür (5'inci gün transferi), vitrifikasyon (dondurma) ve preimplantasyon genetik tarama (transfer öncesi embriyonun kromozon incelenmesi) üçlüsünü bir araya getirerek güvenli ve etkili bir IVF tedavisini hedefliyor. Amaç; çoğul gebelik olasılığını en aza indirgeyerek ve çok az sayıda düşükle ulaşılabilecek en yüksek hamilelik oranı ulaşmak. Günümüzde çok sayıda uzman ikiz hamileliğin IVF tedavisi gören hastalarda en büyük tek risk olduğu ve büyük ölçüde önlenebileceği konusunda hem fikir.

Şimdi cevabı aranan soru: Preimplantasyon Genetik Taramalar-PGS- özel hasta endikasyonlarına karşılık özel bir tedavi olmaktan çok her IVF denemesinin rutin bir parçasına dönüşmeli mi? Bu maliyetli bir tedavi seçeneği olsa da PGS yapılmadığında meydana gelebilen genelde düşük ve çoklu doğum olasılığının çok daha yüksek olmasıyla ortaya çıkan maliyetler yanında bu maliyet çok daha az. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) dönemde PGS için kullanılabilen tek teknoloji olan floresan in situ hibridizasyondaki (FISH) kısıtlamalardı. CGH (aCGH) dizisi gibi 24 kromozomun tümünü yüksek hassasiyetle analiz edebilen kromozom tarama tekniklerinin ve en son olarak yeni nesil dizilemenin çıkması akışı değiştirdi. Anöploidi tanısındaki bu hassas, güvenilir, tekrarlanabilir teknolojik ilerlemeleri, geliştirilmiş blastokist kültürü ve biyopsideki embriyolojik ilerlemelerin yanı sıra vitrifikasyon yoluyla çok daha etkin dondurma ve çözme işlemleri ile bir araya getirmek, numunelerin gruplanarak teknolojiye erişimin etkili bir şekilde artırılması, hastalar için maliyetin azaltılması anlamına gelir.

Üç teknoloji (FISH, aCGH ve NGS) kromozomun bir kısmını görüp 'orada mı, değil mi' sorusunu yanıtlamanıza olanak sağlamaktadır. NGS'ye doğru ilerlediğinde, görüntü daha da detaylanıp netleşir (en yeni 4D televizyonları kullanmak gibi). Mozaiklik, alt kromozom kazançları ve kayıplarının insan türünün erken gelişimindeki klinik önemi anlamaya başladıkça çıplak gözle bakmak yerine 'Hubble teleskopu' ile bakmak daha da önemli hale geliyor. NGS teknolojisinin kullanıldığı blastokist kültürü, vitrifikasyon ve preimplantasyon genetik tarama kombinasyonu, daha şimdiden olumsuz IVF sonuçlarını azaltıp istenen sonuçları iyileştirme konusunda önemli bir etkiye sahiptir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel IVF Tedavisinde Yeni Teknoloji: Genetik Tarama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement