Şehir Bir Tiyatro Sahnesidir - Son Dakika
Güncel

Şehir Bir Tiyatro Sahnesidir

Şehir Bir Tiyatro Sahnesidir

Esenler Belediyesi'nce düzenlenen "Şehir ve Düşünce" programında konuşan Prof. Dr. Sadettin Ökten, "Şehir, ciddi bir tiyatro sahnesidir. Zaman zaman aktördür, zaman zaman seyircidir" dedi.

17.12.2016 16:53  Güncelleme: 16:54

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Prof. Dr. Sadettin Ökten ile Şehir ve Düşünce" programının ikincisinde etik şehir ve estetik şehir kavramları konuşuldu. Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki Otağ-ı Hümayun'da gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı'nın yaptığı programda, "Estetik bir şehir için nasıl bir insana ihtiyaç vardır?" sorusuna yanıt arandı.

İnsanoğlunun akıl, vicdan ve duygularıyla eylemde bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Sadettin Ökten, "İnsan, değerlere dayanan bilinçli tercihleri ile kimliğini oluşturur. Şehir de sadece fiziksel mekanlardan ibaret değildir. İçinde yaşayan insanların, toplumun kimliğini doğru, düzgün ifade ettiği bütünlükten oluşur. Bu açıdan baktığımızda şehir, ciddi bir tiyatro sahnesidir. Zaman zaman aktördür, zaman zaman seyircidir" dedi.

HERKES ATASINI İYİ TANIMALI

Osmanlı'da toplumun kendisini şiir ve musiki, şehrin de külliyeler ile ifade ettiğini belirten Ökten,"Bugün bunu anlamamız mümkün değil. Çünkü parçalı bir hayat yaşıyoruz. Öncelikle zihin ambargosundan kurtulmamız gerekiyor. Bunu da kendimizi tanımakla, kültürümüzü tanımakla yapabiliriz. Onun için herkes kendinden önceki nesli iyi tanımalı, herkes babasını iyi tanımalı. Kimlikli bir toplum mutlaka kendini şehrini inşa eder. Bu şehir de gelecekte daha kimlikli, kendini daha iyi tanıyan nesillerin yetişmesini sağlar" diye konuştu.

YAŞAMIZINI DEĞERLERİNİZ ÜZERİNE KURUN

Prof. Dr. Sadettin Ökten, etik ve estetik bir şehir kurmak için yapılması gerekenleri de kendine has üslubu ile sıraladı. "İnsan yaşamını inandığı değerler üzerine kurmalı" diyen Ökten, sözlerini şöyle tamamladı:
"Etik ve estetik şehri kurmak için etrafınızı yıkıp, dökmeden bir gayret içinde olacaksınız. İnancınızı deklare edeceksiniz ve en önemlisi yaşantınızı inandığınız değerlerin üzerine kuracaksınız. Size ait olmayan değerleri sahiplenmeyeceksiniz. Örneğin gökdelende yaşamayacaksınız. İhtiyaçlarınızı minimize edeceksiniz. Aksi takdirde kapitalizm sizi de bağlar".

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şehir Bir Tiyatro Sahnesidir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement