2014 Dünya Kupası'ndan Geriye Ne Kaldı? İşte Brezilya'ya Kalan Miras - Son Dakika
Spor

2014 Dünya Kupası'ndan Geriye Ne Kaldı? İşte Brezilya'ya Kalan Miras

2014 Dünya Kupası\'ndan Geriye Ne Kaldı? İşte Brezilya\'ya Kalan Miras

Dünya Kupası sonrası Brezilya futbolunun kötüye gidişi ve ekonominin nasıl etkilendiği L’Equipe tarafından mercek altına alındı.

21.01.2015 19:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son yıllarda her büyük spor organizasyonunun ev sahipliğine aday olan ülkemizde adaylık sürecinde çok az konuşulan şeylerden birisi, organizasyonun bitmesinden sonra ülkeye kalacak olan miras. Son yıllarda Olimpiyat Oyunları’nın ev sahiplerinin kucağına bıraktığı sorunlar tartışılırken bu sefer de Dünya Kupası sonrası Brezilya futbolunun kötüye gidişi ve ekonominin nasıl etkilendiği L’Equipe tarafından mercek altına alındı.

Rio’da termometreler 37 C’yi gösteriyor, cariocalara (Rio’da yaşayanlar) göre ise hissedilen sıcaklık 50 C. Taksi şoförümüz Rodrigo bu sıcakta hayatta kalabilmek için harıldayarak soğuk hava üfleyen klimasını çalıştırıyor. Şikayetçi bir şekilde arabanın gösterge paneline vurarak; ‘’ Dünya Kupası’ndan geriye ne kaldı? Utanç duygusundan başka hiçbir şey! En azından Arjantin kupayı kazanamadı, aksi takdirde ülkeyi terk ederdim!’’

Brezilya, Dünya Kupası’ndan 6 ay sonra kupanın 15 milyar Euro’ya varan harcamalardan ne gibi miraslar kalacağını sorguluyor. 2013 yazında da organizasyon giderleri sebebiyle artan yaşam masraflarından sabrı tükenen halkın kupayı sorguladığı gibi. Brezilyalı sosyolog Mauricio Murad halka somut bir miras bırakılmadığını ve bunun büyük bir kayıp olduğunu söylüyor.

Şehir Altyapıları Hala Yetersiz

Eski devlet başkanı Lula 2007’de yaptığı bir konuşmada; ‘’Kupa şehirlerimizi değiştirecek.’’ dedi. Fakat 8 yıldan fazla zaman geçmesine ve milyarlarca para harcanmasına rağmen gerçekten değişen bir şey yok. Manaus-Brasil tramvay projesi hala kağıt üzerinde. Sao Paulo monotreni hala şantiye halinde, Rio – Sao Paulo treni 2009’dan beri bitmedi. Mauricio Murad’a göre kupanın ulaşım açısından bıraktığı miras sıfıra yakın.

Beyaz Filler Ülkesinde

Folha de Sao Paulo gazetesinin verdiği habere göre; Belo Horizonte, Sao Paulo ve Manaus’taki stadların doluluk oranı %50’nin altında. Brezilya kulüplerinin oynadığı oyun kalitesine göre de bilet fiyatları çok pahalı.

Salvador’da temmuzdan aralık ayına kadar stadlarda doluluk oranı sadece %23 oldu. Bu doluluk oranları sebebiyle Arena Fonte Nova’nın bakım maliyetini karşılamakta zorluk çeken Bahia takımı başka bir stada göç etmenin yollarını arıyor. Dünya Kupasında kullanılan on iki stadyumdan altısı birinci lig takımları tarafından kullanılmıyor. Büyük maçlar, konserler ve ya dini organizasyonlar bu stadların hayatta kalabilmesi için buralarda yapılıyor. Bu stadlar bir çok gözlemcinin yıllardır söylediği gibi birer beyaz fil mezarlığı olmaya doğru ilerliyor. Dünya Kupası finalinin oynandığı Maracana’nın aylık masrafı ise 1,28 milyon Euro. Kupa finalinden beri çıkardığı masraf zaten 13 milyon Euro.

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor 2014 Dünya Kupası'ndan Geriye Ne Kaldı? İşte Brezilya'ya Kalan Miras - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement