2015 Yılında Hangi Ünlü Hangi Hastalığı Topluma Öğretti - Son Dakika
Güncel

2015 Yılında Hangi Ünlü Hangi Hastalığı Topluma Öğretti

2015 Yılında Hangi Ünlü Hangi Hastalığı Topluma Öğretti

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, 2015 yılında bazı ünlülerin hastalıkları ve bunlarla birlikte ortaya çıkan ölümlere dikkat çekerek, bu alanda yapılan bilimsel çalışmalar toplumda farkındalık oluşturduğunu söyledi.

28.12.2015 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, 2015 yılında bazı ünlülerin hastalıkları ve bunlarla birlikte ortaya çıkan ölümlere dikkat çekerek, bu alanda yapılan bilimsel çalışmalar toplumda farkındalık oluşturduğunu söyledi.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doç.Dr. Gökalp Öner, 2015 yılının sona ermesine sayılı günler kaldığını, bu yıl da bazı ünlülerin yakalandıkları hastalıkların, sağlık alanında toplumda farkındalık oluşturduğunu söyledi. Prof.Dr. Aziz Sancar'ın, kanser hücrelerinin DNA analizini yaparak hücrelerin tekrar nasıl DNA'sını düzeltebileceği konusunda yaptığı çalışma ile Nobel ödülü aldığını belirten Doç. Dr. Öner, "Sayın Sancar'ın bu başarısı bize kanser konusunda tekrar farkındalık yarattı" diye konuştu.

Ünlülerin yakalandıkları hastalıkların her ne kadar kötü bir durum olsa da toplum genelinde bir bilinçlenmeyi de sağladığını dile getiren Doç. Dr. Öner, şöyle devam etti:

"Gönül ister ki hiç kimse herhangi bir hastalığa maruz kalmasın. Ama ne yazık ki hastalıklar da yaşamda karşılaştığımız olumsuzlar arasında. Bu hastalıklardan bazıları ünlülerde yaşandığında toplum merak ediyor ve onlarla ilgili çıkan haberler ya da diğer yayınlarla bilinçleniyor, bilgi sahibi oluyor. Keşke böyle olmasa. Yani toplum hastalıklara karşı bu kötü olaylar yaşanmadan da bilgi sahibi olsa, önlem alsa, bilinçlense. Ne yazık ki bazen kamuoyunda pek bilinmeyen ya da ilgi çekmeyen bir hastalık, herhangi bir ünlü de ortaya çıktığında ilgi çekebiliyor."

"JOLIE'DEN OVER KANSERİNİ, TOM HANKS'TEN ŞEKERLE MÜCADELEYİ ÖĞRENDİK"

Bu yıl bazı ünlülerin karşılaştığı hastalıklar hakkında da bilgi veren Doç.Dr. Gökalp Öner, şunları söyledi:

" Angelina Jolie'den, BRCA1 gen mutasyonunun yüzde 87 meme kanserine ve yüzde 50 over kanserine neden olabileceğini ve 40 yaşından sonra önlem amaçlı her iki memesini ve rahim ve yumurtalıklarını bu riskten dolayı aldırdığını öğrendik. Kendisinin 'Diğer tüm bu hastalıktan dolayı ameliyat olan kadınların ne hissettiklerini daha iyi anlıyorum ama çocuklarımın büyümesini görmek ve büyükanne olmak için güçlü olmalıyım' şeklindeki sözleri de çok anlamlı. Bunun yanında Selena Gomez'den kronik bağışıklık sistemi hastalığı olan Lupus'u öğrendik. Eklemlerde tutulma şişlik ağrı, ateş, baş ağrısı, ruhsal değişiklikler, unutkanlık, kilo kaybı, saç dökülmesi kelebek tarzı yanaklarda döküntü, Lupus'ta sıklıkla görülen bulgulardır. Kendisi 'Tedaviden çok tanısının ne kadar zor olan bir hastalığa yakalanmışım özellikle böbrek tutulumu ve böbrek yetmezliği beni çok korkutuyor' sözleri böbrek nakli başta olmak üzere organ nakilleri ve bağışlarının önemini bir kez daha göstermiştir. Catherine Zeta Jones'un bipolar bozukluğu olması ve manik depresif iki farklı ruh halinin olabileceğini öğrendik. Behiye Aksoy'u günümüzün en önemli sağlık problemlerinden Alzheimer nedeniyle kaybetmemiz sadece 'yaşlılık' demenin ne kadar yanlış olduğunu dünyada 44 milyon insanda görülen Alzheimer'ın kronik bir beyin rahatsızlığı olduğunu gösterdi. Tom Hanks ve Halle Bery'nin şeker hastalığının olduğunu öğrendiğimizde şeker hastalığının toplumda ne kadar sık görüldüğünü ve ailesel yatkınlığın olabileceğini öğrendik. Şeker hastalığının gelişmemesi veya etkilerinin önlenmesi için şeker takibinin önemini hatırladık. Erol Büyükburç'un şeker hastalığına bağlı kalp krizi geçirmesi şeker hastalığının kontrol altında olmazsa sevdiklerimiz bizden alabileceğini ve kalp dahil bütün organlara zarar verebileceğini öğrendik."

Doç. Dr. Gökalp Öner, Kayahan'ın yaşamının 'Siyah -beyaz bir aşk hikayesi' gibi önce 'Sarkom' denilen yumuşak doku kanserine karşı savaşını ve kanseri yenmesine 15 yıl boyunca hep birlikte tanık olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Sonra kanserin tekrarlaması hepimizi çok üzdü. ve bir kez daha günümüzün en büyük sağlık probleminin kanser olduğunu hatırladık. Sevdiklerimizi üzmemek için kanser taramalarına önem verelim. Kanser, tedavisi kadar takibi de çok önemli olan bir hastalıktır." - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 2015 Yılında Hangi Ünlü Hangi Hastalığı Topluma Öğretti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement