950 Bin Gence İcra Şoku! - Son Dakika
Ekonomi

950 Bin Gence İcra Şoku!

950 Bin Gence İcra Şoku!

Üniversitedeyken Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim ve katkı kredisi alan ancak borcunu bir türlü ödemeyenler yandı. Haciz için belgeleri vergi dairelerine gönderildi.

05.10.2015 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında, gelir testine girmeyerek 6 bin liraya varan prim borcu ile karşılaşan 7 milyon genç işsize bir darbe de Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) geldi. Üniversite hayatı boyunca maddi güçlükler nedeniyle devletten öğrenim ile katkı kredisi alan ve borcunu ödeyemeyen 947 bin 173 yeni mezun öğrenciye, icra yolu göründü. 2014 yılında 36 bin öğrenci kredi borçları için erteleme talep etti.

HESAPLAR BLOKE EDİLİYOR

KYK'nın faaliyet raporunda, "Borçlarını zamanında ödemeyen borçlulardan öğrenim kredisinden 947 bin 173 kişinin evrakları ilgili vergi dairelerine gönderilmiştir" denildi. Ayrıca 2014 yılı içerisinde 23 bin 226 öğrencinin öğrenim, 12 bin 781'inin ise katkı kredi borçlarının erteletildiği belirtildi.

SENET İMZALIYORLAR

KYK bünyesinde devlet, üniversite kazanan öğrencilere karşılıksız olmak üzere burs imkanı sunuyor. Ancak bu durumundan 360 bin öğrenci faydalanabiliyorken, geri kalan 872 bin öğrenci ise öğrenim kredisi desteği alıyor. Öğrenim kredisi almaya hak kazanan öğrencilere okudukları bölüme göre iki veya dört yıllık süreçte alacakları kredi karşılığında senet imzalatılıyor.

ERKEKLER İKİ YIL SONRA KIZLAR İŞ BULUNCA ÖDÜYOR

Öğrenciler kredileri öğrenim hayatları boyunca her ay düzenli olarak alıyor. Öğrenim sürelerinin sonunda erkek öğrenciler için ödemeler iki yıl, kız öğrenciler için ise iş bulduktan sonra başlıyor. Ancak bu süre içinde bir işte sigortalı olarak çalışmaya başlayan öğrenciden kredi ödemeleri tahsil edilmeye başlanıyor.

HACİZ UYGULANABİLİYOR

İki yılın sonunda hala iş bulamayan öğrenciler ise KYK'ya başvurup bir yıl daha ödemelerini erteleyebiliyor. Erteleme süreleri dolan belgeleri vergi dairesine gönderilen öğrencilere e-haciz uygulanıyor. E-haciz ile kişinin tüm banka hesaplarına bloke getiriliyor.

6 MİLYAR LİRA TAHSİL EDİLDİ

2003 ile 2014 yılları arasında öğrenim kredisi olarak öğrencilere 15.7 milyar lira verilirken, tahsil edilen toplam miktar ise 6.4 milyar lira oldu. Bu süre zarfında karşılıksız burs olarak öğrencilere 6.1 milyar lira verildi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi 950 Bin Gence İcra Şoku! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • Öğretmen: Bir mağdur benim.10 senedir boşladım.düzenli bir işim yok.ücretli öğretmenlik çıkarsa onu yapıyorum.bankadan bu ücret karşılığı paramı çekmeye gittim,hesabım bloke olmuştu.ve şuan devlet benden resmen zorla bu parayı tahsil ettiriyor.napım çocuğum var sırf sigorta için ücretli öğrt.yapıyorum.şuan olmayan paramla ayda 320 tl ödüyorum.bana iş vermeyen devlet,bu parayı tahsil etmekle adaleti nereye sıkıştırmış acaba? 37 1 Yanıtla
  • akar: yerken ne güzeldi tabi sonra çıkarken tırmaladı 8 26 Yanıtla
    ahmet: sana bşey varmı sananne gardaşşşşş 1 2
  • Yüksek lisans: Bizde aldık. Ödeme zamanı gelincede taksitlendirme yapıp ödedik. Herkes ödesin borcunu. Parayi alip harcaması güzel. Zamani geldiyse odensin. 27 3 Yanıtla
    Yüksek lisans: Abi değil sizden buyuksem abla oluyorum bu bir. Odemeyecegim demekle olmuyor bu iki. Akp li degilim buda üç. Insanlar ya hükümet yanlısı yada karşıtı olmaz. Milleti böyle düşüncelerle ayristirmak isteyenlere katkida bulunmayin. Herkesin sag sol düşüncesi, kendine en yakin olanda bile bulduğu hata vardır.... 16 0
  • Akpreis: Seve seve ödeyecekler yerken iyiydi demi... 12 7 Yanıtla
  • CHP: bursu alırken iyi ödemeye gelince zart zurt .... 3 15 Yanıtla
    BAGBG (BenimAklımaGelenBaşımızaGelebilir): Cart,curt, gart gurt ları da var 0 0
  • dfsdf dsfsd: alırken güzel. cafeler starbuckslar üniversitelilerden geçilmiyor. hınca hınc dolu. alıp paranızı bardağı 20 liradan kahve içeceğinize adam gibi kitap alında dersini çalışın. hepiniz hainsiniz be 16 1 Yanıtla
  • usta : yüzsüz devlet politikası nasıl bir ülkede yaşıyoruz 4 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement