Abhaz Kültürünü Restoranda Yaşatıyor - Son Dakika
Yerel

Abhaz Kültürünü Restoranda Yaşatıyor

Yaklaşık 150 yıl önce dedelerinin göç etmesiyle Sakarya'ya yerleşen Abhazya kökenli restorant işletmecisi Selçuk Canay, kültürlerini yemekleriyle yaşatmaya çalışıyor

18.12.2014 12:48  Güncelleme: 13:28

İBRAHİM YOZOĞLU - ENES DURAN - Ülkesindeki karışıklıklar nedeniyle ailesi Sakarya'ya yerleşen Abhazya kökenli Selçuk Canay, Abhaz kültürünü Erenler ilçesindeki Memduhiye köyünde açtıkları restoranda müşterilerine sundukları yemeklerle yaşatıyor.

Birbirinden lezzetli yemeklerle müşterilere farklı lezzetler sunulan restoranda 13 çeşit Abhaz yemeği ikram ediliyor. Yemeklerde kullanılan malzemelerin tamamına yakınını köydeki doğal ürünlerden karşılanan işletmede, agudırşı (ezme fasulye), aktusızbal (Abhaza tavuğu), harşıl (ısırgan otu yemeği), aphosa sızbal (ekşi erik yemeği), ahulçapa (kara lahana yemeği), agost (kuru acıkalı et), haluj (suda haşlama hamur), açaç (yağda kızarmış hamur), abısta (mısır unu ekmeği), aktağh (acıkalı çırpma yumurta) gibi birçok farklı lezzet, müşterilerin beğenisine sunuluyor.

Halkının tamamına yakınının Abhaz olduğu Memduhiye köyü, yöresel lezzetlerin sunulduğu restoranlarıyla yorucu ve yoğun şehir hayatından sıyrılıp hafta sonunu sakin geçirmek ve yöresel lezzetleri tatmak isteyenlerin tercihi haline geldi. Küçük ve sakin olmasına rağmen köyde yöresel yemeklerin servis edildiği iki restoran bulunuyor.

Alaşara Restoranın işletmecisi Selçuk Canay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Depremi sonrasında, çoğunlukla Abhazların yaşadığı köy yerinde kültürlerine yönelik yöresel restoranın eksikliğini hissederek tesisi kurduklarını söyledi.

İşletmeyi ilk açtıklarında 12 masayla başladıklarını ancak daha sonra sayıyı 32'ye kadar çıkardıklarını ifade eden Canay, müşterilerin yüzde 51'inin Abhaz yemeklerini, yüzde 49'unun ise kahvaltı menüsünü seçtiğini belirtti.

Farklı kültürden müşteriler de tercih ediyor

Canay, işletmelerinde 4'ü sıcak sunulan Abhaz kültürüne ait 13 yöresel lezzet bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu lezzetleri tatmak için komşu illerden gelen daimi müşterimiz var. Marmara Bölgesi'nde Abhazların en yoğun yaşadığı şehir Sakarya olduğu için belli müşteri kitlemiz var. Daimi müşterilerimiz il dışındaki misafirlerini buraya getiriyor. Sunduğumuz yöresel lezzetler, sadece Abhazlara değil, farklı kültürlerden birçok kişiyi buraya çekiyor. Sakarya, sanayi ve ticari olarak büyüdükçe, kente farklı kültürler geliyor, bir nevi göç alır vaziyette. Bu nedenle yöresel lezzetlerimiz kahvaltı menüsünün önüne geçiyor."

Canay, misafirlerine isteklerine göre özel menü de oluşturduklarına işaret ederek, istendiğinde ekşi erik, ısırgan, kara barbunya, mısır unu ve Abhaz acıkası gibi ürünler kullanarak farklı yöresel yemekler sunduklarını anlattı.

Yemeklerin yapım aşamalarının farlı olduğunu aktaran Canay, "Müşterilerimize lezzetlerimizi tanıtırken Abhaz isimlerini kullanmaya özen gösteriyoruz. Mesela 'abısta' dediğimiz, mısır ununun kaynayan suya dökülerek yapılan bir lezzet. Sadece ısırgan otu, kaymak ve yoğurtla yapılan 'harşıl' isimli yemeğimiz tamamen doğal ve sağlıklı bir çeşittir. Yine süt kaymağı, yoğurt ve ekşi erikten yapılan 'aphosa sızbal' dediğimiz yemeğimizi 'ahusho' denilen taze kişnişle süsleyerek sunuyoruz. 'Ahulçapa' dediğimiz kara lahana ve mısır ununun yoğrulmasıyla yapılan yemeğimizin sunumu ise üzerine ceviz yağı dökülerek yapılır" ifadesini kullandı.

Abhazların şanslı bir millet olduğunu savunan Canay, "1864'teki göçle bildiklerimiz dedelerimizin anlattıklarıyla sınırlı. Kültürümüzü yemeklerimizle, insanlarımızla yaşayarak huzurlu ve mutluyuz. Bir asır önceki kültürümüzü anlayışımızla, birlikteliğimizle, kurduğumuz ilişkilerle ve yemeklerimizle bugünlere getirdik. Dışarıdaki insanlar da kültürümüzü, yemeklerimizi tanımak için buraya geliyor, sağlıklı olduğu için genelde yemeklerimizi beğeniyor. Yemeklerimizde dışarıdan katkı malzemesi kullanmıyoruz, ana malzemesi topladığımız ürünlerden oluşuyor, ne yapabiliyorsak onunları burada sergiliyoruz" diye konuştu. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Abhaz Kültürünü Restoranda Yaşatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement