Adalar'da Motorlu Araç Yok, Otobüsler Çevik Kuvvet İçin Getirildi" - Son Dakika
Güncel

Adalar'da Motorlu Araç Yok, Otobüsler Çevik Kuvvet İçin Getirildi"

Adalar Belediyesi, Adalar ilçesinde kamu hizmetleri dışında motorlu araç bulunmadığını, mevcut otobüslerin ise çevik kuvvet için Emniyet tarafından getirildiğini açıkladı ve faytonlar ile yetkinin ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu hatırlattı.

16.06.2015 12:42

Adalar Belediyesi, Adalar ilçesinde kamu hizmetleri dışında motorlu araç bulunmadığını, mevcut otobüslerin ise çevik kuvvet için Emniyet tarafından getirildiğini açıkladı ve faytonlar ile yetkinin ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu hatırlattı.

Büyükada sakinlerinin Adalar ilçesinde motorlu araçların yoğunluğundan, faytoncular ile kaçak yapılaşmanın artmasından şikayetleri ve çıkan haberler üzerine Adalar Belediyesi yazılı bir açıklama yaptı.

Resimi araçlar hariç motorlu taşıtların bulunmasının yasak olduğu Adalar'a otobüslerin geldiği iddiasına karşılık açıklamada Adaların bütünüyle sit alanı ilan edildiği kararları hatırlatıldı. Otobüslerin seçim sürecinde geldiği belirtilen açıklamada, Adalar ilçesinin, 31 Mart 1984 tarihli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu kararı ile "Sit Alanları Bütünü" olarak ilan edildiği anımsatıldı.

İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 16 Haziran 1999 tarihli kararıyla da ilçedeki bütün yolların yaya yolu olarak belirlendiğine işaret edilen açıklamada, "İlçenin özelliklerinin korunması amacıyla Adalar genelinde motorlu taşıt trafiği bazı kamu hizmetleri istisna olmak üzere yasaklanmıştır. Adalar İlçesinde yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet amaçlı kullandıkları motorlu araçlar bulunmaktadır. Son zamanlarda gelen otobüsler ise; kurallara uymayan bisikletçilerin dükkanlarının mühürlenmesi, seçim ve HDP kutlaması için Adalara getiren çevik kuvvet polislerini taşıyan araçlardır" denildi.

FAYTONCULAR EĞİTİMSİZ

Adalar İlçesi'nde ulaşımda faytonların kullanımının karakteristik bir özellik olduğu belirtilen açıklamada son otuz yıl içinde, yaşanan iç ve dış göçlerle nüfus yapısında yaşanan değişimlerin bir sonucu olarak, faytonculuğun da zarar gördüğü belirtildi ve "Faytonculukta uzman nüfusun Adalar'dan büyük ölçüde göç etmesinin, faytonculuk mesleğinde bilgi ve donanım yetersizliklerini beraberinde getirmiştir" denildi ve eklendi:

"Adalar İlçesi, İstanbul'a yakın olması nedeniyle, özellikle yaz aylarında yazlıkçıların, Adalıların ve günübirlik gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin piknik yapmak, denize girmek ve plajları kullanmak için tercih ettiği ender yerlerden birisidir. İstanbul'un çeşitli yerlerinden; deniz otobüsleri, şehir hatları vapurları ve kooperatiflere ait deniz motorları ile Adalara ulaşan günübirlik yerli ve yabancı ziyaretçiler, Adaların yaşam anlayışına ve şartlarına uygun olmayan yoğunlukta yaya ve bisiklet trafiği oluşturmakta, Adaların simgesi haline gelmiş faytonlara binmek için fayton kuyrukları oluşturmakta ve bunlara plajlar için düzenlenen motor seferlerinin yarattığı trafik ve vermiş oldukları rahatsızlık da eklenince tam bir kaos yaşanmakta olup, bu konuda yoğun yakınmalar olmaktadır."

Yoğun ziyaretçi trafiği bulunan Adalar'da iç ulaşım (Büyükada, Heybeliada, Burgazada), geleneksel olarak dünyada eşi olmayan bir şekilde plakalı faytonlarla yapılıyor. Bugün itibariyle Adalarda 277 adet fayton ve yaklaşık 1,200 civarında at var. Bunlarla sunulan ulaşım hizmeti birçok ailenin de geçim kaynağını oluşturuyor.

Açıklamada faytonlarla ilgili sorumluluğun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) olduğu hatırlatılarak, "Adaların iç ulaşımı ile ilgili ilk yasal düzenleme, 25 Aralık 1998 tarihli İstanbul İl Trafik Komisyonu kararı ile yapılmıştır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu sonrası, bu konuda yetki, görev ve sorumluluk İBB'ne (Ulaşım Koordinasyon Merkezi-UKOME) geçmiştir. Sorunlara çözüm üretmek ve fayton ulaşımını düzenlemek amacıyla İBB, ilk olarak, Büyükada'da 140 faytonluk at ahırları yaptırmış ve bunları kendi kuruluşu olan İSPARK tarafından işletmeye başlamıştır. Ancak, İBB'nin bu konuda başka bir çalışma ve denetim yapmaması nedeniyle, geçen süre içerisinde fayton ulaşımı konusunda sorunlar ve buna bağlı olarak yakınmalar artmaya başlamıştır" denildi ve şu bilgiler verildi:

"Aslında, Adaların simgesi olan plakalı faytonlarla yapılan ulaşımın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin görev, yetki ve sorumluluk alanında olması, bir dizi sorunu beraberinde getirmektedir. Adalar Belediyesi'ne gönderilen yazılı (e-posta, dilekçe vb.) ve sözlü başvurularda ve yakınmalarda, en çok dile getirilen sorunlar arasında; ahırların yetersizliği, hastalıklı, bakımsız ve yaralı atların faytonlara koşulması, atlara kötü davranılması, caddelere ve sokaklara at pisliklerinin dökülmesi, fiyat tarifelerine özen gösterilmemesi, keyfi indirme ve bindirme yapılması ve faytoncuların bazılarının saygı kurallarına uymayan davranışlarda bulunması gibi birçok konu yer almaktadır.

Adalar Belediyesi; İstanbul Valiliği, Adalar Kaymakamlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Arabacılar ve Motorsuz Kara Taşıt Vasıtaları Esnaf Odası ile bu sorunların çözümü konusunda bilgi paylaşımı yapmakta sorunları ve çözüm önerilerini yazılı olarak bu kuruluşlara iletmekte ve ısrarla konuyu takip etmekte ise de, maalesef olumlu sonuç alınamamaktadır. Zira Adalar Belediyesi'nin faytoncularla, faytonlarla ve atlarla ilgili görev, yetki ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu konulardaki tüm başvurular (şikayetler ve dilekler) görevli ve sorumlu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne iletilmektedir."

KİRALIK BİSİKLET SAYISINA SINIRLAMA

Belediye'nin verdiği bilgilere göre, Adalar'da bisiklet kiralayan Büyükada'da 22, Heybeliada'da 11, Burgazada'da 2 ve Kınalıada'da 4 işyeri olmak üzere toplam 39 işyeri bulunuyor.

Adalar'da insan ve yük taşımacılığında kullanılan bisiklet ve akülü bisikletler ile ilgili ise düzenlemelerin yapılabilmesi için Adalar Belediye Meclisi'nin 9 Ocak 2015 tarihli kararıyla "Bisiklet Yönetmeliği"nin yürürlüğe girdiği belirtilen açıklamada, "Bisikletlerin trafik düzenini sağlamak, kullanım düzeni getirmek, kayıt altına alınmaları, plakalandırılmaları, kiralama konusunda çalışma usul ve esaslarını belirlemek için belediye meclisinin kararıyla Bisiklet Yönetmeliği yürürlüğe girdi" denildi ve eklendi:

"Bu karar bizim için önemli. Yenilenen yönetmelik uyarınca, kiralık bisikletler tek renk olacak, yönetmelikte belirlenen plakalar kullanılacak ve yasak yerde bisiklete binen kiracılardan kiraya veren iş yerleri sorumlu tutulacak. İş yerlerinin, ön cephesi dışında bisiklet tabelası koyması yasaklanırken, bisiklet kiralayan iş yerleri yeteri kadar kask ve dizlik bulundurmak zorunda olacak ve saat 19.00'dan sonra bisiklet kiraya verilmeyecek. Ayrıca, kiraya verilebilecek bisiklet sayıları, Büyükada için 1000, Heybeliada için 550, Burgazada için 150 ve Kınalıada için 150 adetle sınırlandırıldı."

ADALAR'DA KUDEB BULUNMAMASI KAÇAK YAPILANMAYA İTİYOR

Adalar halkının son zamanlarda yakındığı konular arasında kaçak yapılanma da yer alıyor. Adalar hakkında hali hazırda iki ayrı ölçekli planda koruma kararı bulunuyor. Belediyeden yapılan açıklamada Adalar hakkında kararlar hatırlatılıyor. Açıklamada Adalar İlçesi'nin 31 Mart 1984 tarihli karar ile Sit Alanları Bütünü ilan edildiği de hatırlatılarak, "İzinsiz yapılan tamirat tadilat ve Adalar halkının yakındığı kaçak yapılanma, Adalar'da henüz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) kurulmamasına bağlıyorlar. En ufak izin için bile vatandaşları anakaraya sevk etmek zorunda kalıklarını belirttikleri açıklamada "Basit onarım talebini yerel yönetimce çözemeyip ikametinin bulunduğu yerden uzaktaki adreste bulunan bir kuruma yönlendirmek vatandaş tarafından belediyenin zorlayıcı bir kurum olarak görülmesine, anlaşılması çok zor bir uygulama olarak algılanmasına ve bunun sonucunda da izinsiz ve kontrolsüz uygulamalara sebep olmaktadır" denildi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adalar'da Motorlu Araç Yok, Otobüsler Çevik Kuvvet İçin Getirildi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement