Adıyaman Hayvancılık Sektörü Çalıştayı'nın Sonuç Bildirgesi Yayınlandı - Son Dakika
Yerel

Adıyaman Hayvancılık Sektörü Çalıştayı'nın Sonuç Bildirgesi Yayınlandı

Adıyaman Hayvancılık Sektörü Çalıştayı\'nın Sonuç Bildirgesi Yayınlandı

Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü tarafından gerçekleştirilen ‘Adıyaman Hayvancılık Sektörü Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

21.07.2014 18:27

Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü tarafından gerçekleştirilen 'Adıyaman Hayvancılık Sektörü Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

22 Nisan 2014 tarihinde Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuarında gerçekleştirilen Adıyaman hayvancılık sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı 'Adıyaman Hayvancılık Sektörü Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

Yoğun ilgi gören çalıştayın sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı:

"Adıyaman'da ki kesimhanelerin yetersiz kaldığı, bu bağlamda kesime ilişkin tesislerin artırılması gerektiği, kaliteli ve verimli üretim için organize hayvancılık bölgesinin oluşturulması tartışılmış ancak bu önerinin uygulanabilirliğinin salgın hayvan hastalıkları nedeniyle sakıncalı olduğu çünkü organize bölgede bir işletmede görülecek hastalığın organizede bulunan diğer işletmeleri de etkileyecektir.

Hayvancılık kapsamında çobancılığın artık rağbet görmediği, bu konuda eğitim çalışmalarının yapılması gerektiği, küçükbaş hayvancılıkta en büyük sorunun meraların kullanılamazlığının olduğu belirtilmiş mera kanununun bu sorunların üzerinden gelecek şekilde düzenlenmesi gerekir.

Üniversite ve hayvancılık sektörünün ortak çalışmalarda buluşması önemlidir. İlimiz hayvancılık sektörünün kalifiye eleman ihtiyacının Üniversitemiz Kahta Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü tarafından karşılanabilirliği, hayvancılıkta bilimsel besleme yöntemlerinin kullanılmasının gerekliliği vurgulanmış ve bu konuda ilimiz hayvancılık sektörü temsilcilerinin Kahta Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü öğretim elemanlarından istedikleri zaman destek alabilecektir.

Kanatlı sektörünün Adıyaman ilinde tek bir işletme tarafından temsil edildiği ve bu sektörün başka işletmeler kurularak geliştirilmesi, ayrıca kanatlı sektörünün yem teminini civar illerden karşılıyor olmasının yem maliyetini arttırdığı ve ilimizde kanatlı sektörüne de hitap edecek yem fabrikası ihtiyacının vardır.

Hayvancılıkta maliyetin % 70'ini oluşturan yem masraflarının karşılanmasının güçlüğünden bahsedilmiştir. Yem bitkilerinin yetiştirilmesi için sulak olmayan tarım arazilerinin sulanabilir tarım arazilerine dönüştürülebilmesinin hayvancılık için çok önemli olduğu ve bu konuda DSİ ile irtibata geçilmesi gerekir. Bölgeye uygun alternatif yem bitkilerinin tespiti ile yem maliyetlerinin düşürülebileceği, Bakanlık tarafından yapılan hayvancılık desteklerinin daha etkin ve kolay kullandırılmasının gerekliliğinden bahsedilmiş bu konuda bürokratik işlemlerin ve prosedürlerin en aza indirilmesinin gereklidir.

Hayvansal ürünlerin markalaşma ve patent uygulamalarına gerekli önemin verilmesinin gerekir." - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adıyaman Hayvancılık Sektörü Çalıştayı'nın Sonuç Bildirgesi Yayınlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement