Ameliyatlarda "Derin Yerlere" Dikiş Atan Cihaz Geliştirildi - Son Dakika
Yerel

Ameliyatlarda "Derin Yerlere" Dikiş Atan Cihaz Geliştirildi

Ameliyatlarda "Derin Yerlere" Dikiş Atan Cihaz Geliştirildi

PAÜ Hastanesi doktorları, özellikle kadın hastalıklarındaki operasyonlarda derin yerlere dikiş atmaya yarayan cihaz geliştirdi Tığa benzeyen "Sonay" isimli cihazın ameliyatlarda başarı sağlamasının ardından patenti alınarak üretimi yapıldı Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karabulut: "Cihaz, vücudun derin bölgelerindeki ameliyatlarda kullanılabilir.

30.09.2014 12:14

İBRAHİM SÜZER - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Karabulut ve ekibi hazırladıkları projeyle ameliyatta dikiş atmaya yarayan cihaz geliştirdi. "Sonay" adı verilen cihazın ameliyatlarda başarı sağlanmasının ardından patenti alınarak üretimi yapıldı.

Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadın hastalıkları ameliyatlarında vajinal bölgedeki rahatsızlıklarından dolayı, bölgenin daha fazla açılmasının önüne geçmek ve ameliyatın süresini kısaltmak için muadilleri bulunan dikiş atma cihazı geliştirme fikri doğduğunu, hastane doktorlarından oluşturulan ekiple çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Kısa sürede ürünün tasarımının gerçekleştirdiklerini ve prototipini yapacak firma arayışına girdiklerini anlatan Karabulut, Samsun'dan bir firmanın kendilerine yardımcı olduğunu ve cihazın prototipini yaptıklarını kaydetti.

Yeni cihazı 15 hastanın ameliyatında ve PAÜ Hastanesi'nde yapılan "Canlı Ürojikolojik Cerrahi Çalıştayı"nda denediklerini belirten Karabulut, şunları söyledi:

"Bazı kadın hastalıkları ameliyatlarında derin bölgelere dikiş atmak için vajinal bölgeyi açmamız gerekiyor. O bölgede damarlar var, dolayısıyla kanamaya müsait bir alan. O nedenle çok fazla açmaya gerek kalmadan cihazın iğnesini oradan geçirebiliyoruz. Cihaz, ipi alıyor bir yerden diğer tarafa geçiriyor ve dikiş atıyor. Yaptığımız denemelerde başarı elde ettik. Cihaz, basit şekliyle kadınların kullandığı tığa benziyor. Geliştirdiğimiz cihazın diğerlerinden farkı daha ince olması ve uzun süreli kullanılmasıdır."

"Ameliyatlar daha hızlı tamamlanıyor"

Cihazın hastaya ve cerraha büyük kolaylık sağladığını vurgulayan Karabulut, "Cihaz, kadın hastalıklarında vajinal derin bölgelerde dikiş atmaya yardımcı oluyor. Sadece bizim branşımızda değil vücudun derin bölgelerindeki ameliyatlarda kullanılabilir. İnce ve uzun olduğu için, dikiş atacağımız bölgede çok fazla açma yapmanıza gerek kalmıyor. Cerrahtan ve tecrübesizlikten kaynaklanan sıkıntıları azaltıyor, daha derine daha çabuk operasyon kolaylığı sağlıyor. Hastanın cerrahisi daha hızlı tamamlanıyor, iyileşme hızı da daha erken oluyor. Hem hasta konforunu hem de cerrah konforunu sağlıyor" diye konuştu.

Karabulut, cihaza proje ekibini temsilen "sonay" ismini verdiklerini patentinin de alınarak üretimine başlandığını sözlerine ekledi. - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ameliyatlarda 'Derin Yerlere' Dikiş Atan Cihaz Geliştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement