Arıcılara, 'Organik İlaçlama' Eğitimi - Son Dakika
Yerel

Arıcılara, 'Organik İlaçlama' Eğitimi

Arıcılara, \'Organik İlaçlama\' Eğitimi

İnegöl Arıcılar Derneği tarafından, Hocaköy mahallesinde arıcılık yapan üreticilere, ‘Organik İlaçlama’ ile ilgili uygulamalı eğitim verildi.

09.07.2014 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnegöl Arıcılar Derneği tarafından, Hocaköy mahallesinde arıcılık yapan üreticilere, 'Organik İlaçlama' ile ilgili uygulamalı eğitim verildi.

Hocaköy mahallesinde, O.P. Tarım firması temsilcisi Tayyibe Oya Bayram tarafından verilen eğitimlere, İnegöl Arıcılar Derneği Başkanı, Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu ile üreticiler katıldı. Kovanlar üzerinde uygulamalı olarak anlatılan organik ilaçlamayla ilgili üreticilere bilgi veren O.P. Tarım firması temsilcisi Tayyibe Oya Bayram, "Probee 41, tamamen bitkisel solüsyondur. Tıbbi aromatik bitkilerle çalışılmıştır. İçeriğinde 41 bitkinin hidrolat ve yağları çalışılmıştır. Daha önce de arı hastalıkları ve parazitleriyle ilgili bir sürü ürün kullanıldı, kullanılmaya da devam edilmekte. Başarı da sağlamıştır. Ancak biz Probee 41'le arıya, insana ve çevreye zarar vermeden tamamen bitkisel bir ürünle, bu problemlerle baş edilebileceğini gördük. Arının vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayıp, popülasyon artışını sağladığı gibi daha önceki ürünlerde ana arı da kısmi felç veya kovan terki yaşanırken, bu ürünle bir sakinlik ve temizlenme dürtüsü oluştu. Kışın kovan içlerindeki küflenme oluşmazken, arı bitleri ve güveleri döküldü. Varuaların kovan dip çekmecelerine düştüğü gözlendi. İç hastalıklar dediğimiz problemleri de arı güçlenince tamamen önledi. Ürünümüz kalıntı bırakmaz, bağışıklık yaratmaz. Bal akımı döneminde de dahi güvenle kullanılabilecek bir üründür" dedi.

ARININ, VİTAMİN VE MİNERAL İHTİYACINI KARŞILAYARAK GÜÇLENDİRİR

Kompakt yolla, spreyleme uygulamasını yaptıklarını belirten Bayram, "Bu uygulamayla dış parazitlerle mücadele etmek mümkün. Çıtaların, arıların üzerine gelecek şekilde spreyleme yapıyoruz. ve bunu 7 gün arayla 3 kez tekrarlıyoruz ki, parazitlerin kuluçka dönemi 21 gündür. Her hafta kovan önlerine püskürtme yöntemiyle ürünü uyguladığımızda erkek arıların dışarıdan getirdiği parazitlerin içeri girmesini engelliyor. Ürün tamamen yem katkı ürünüdür. Yaptığı da arıyı güçlendirmektir. Güçlü arı da problemlerle baş eder. Arının, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayarak güçlendirir. Aynı insanda olduğu gibi. Bağışık sistemi güçlenen arı problemlerle baş etti. Yavru çürüklüğü dediğimiz şey; geceyle gündüz arasındaki ısı farkından dolayı arının üşümesi sonucu oluşan bir problemdir. Yine arı kovan içerisinde kanat çırparak ısınır. Güçsüz arı, ısı birden bire değiştiğinde kendini ısıtamadığından hastalanır" diye konuştu.

BU SENE OĞUL PATLAMASI VAR

İnegöl Arıcılar Derneği Başkanı, Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu ise, "Şuan İnegöl'de 110 tane Arıcılar Birliği üyemiz var. 14 bin kolonisi olan İnegöl, organik ilaçlamayı çoktan beri arzuluyorduk. Sezon şuanda çok iyi. Belki de son senelere göre bir oğul patlaması oldu, bu da arıcıları çok sevindirdi. Bunun devamında bala da etkisi olur. İnegöl'de arılarda hastalık anlamında göze çarpan bir durum yok. Tek tük görülüyor ama bunun da organik ilaçlamayla atlatılacağından eminim" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arıcılara, 'Organik İlaçlama' Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement