Astım Çocuklar Arasında Hızla Yaygınlaşıyor - Son Dakika
Yerel

Astım Çocuklar Arasında Hızla Yaygınlaşıyor

Astım Çocuklar Arasında Hızla Yaygınlaşıyor

Yaklaşık on çocuktan birinde çocukluğunun herhangi bir evresinde görülen astımın, çocuklar arasında hızla yaygınlaştığı belirtildi.

22.04.2014 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaklaşık on çocuktan birinde çocukluğunun herhangi bir evresinde görülen astımın, çocuklar arasında hızla yaygınlaştığı belirtildi.

Yaklaşık on çocuktan birinde çocukluğunun herhangi bir evresinde görülen astım, çocuklardaki en yaygın göğüs hastalıklarından birisi. Özellikle gelişmiş ülkelerde görülen astımın oluşumunda; alerjik bünyeye sahip olma, düşük doğum ağırlığı, hava kirliliği ve sigara dumanı gibi faktörler etkili olabiliyor.

Çocukluk döneminde görülen astımın erken teşhis ile tedavi edilebildiğini belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Özlem Gürcü, astım belirtileri ile ilgili aileleri bilgilendirdi. Gürcü, 1"Astım, hava yollarının çeşitli uyaranlara karşı normalin üstünde yanıt vermesi sonucu ortaya çıkan, kronik tekrarlayıcı nefes darlığı atakları ile karakterize bir solunum yolu hastalığıdır. Hayatın ilk iki yılında tekrarlayan solunum sıkıntısı atakları, reflü hastalığı, doğumsal bronş anormallikleri, yabancı cisimaspirasyonu, tekrarlayan bronşiyolit, tekrarlayan zatürre ve kistikfibroz gibi hastalıklara bağlı olabilir. Bunlar çeşitli tanı yöntemleri ile ekarte edildikten sonra astım tanısına ulaşılır" dedi.

BURUN TIKANIKLIĞI DA ASTIM BELİRTİSİ OLABİLİR

Astımın belirtileri hakkında da uyarılarda bulunan Dr. Gürcü, "Özellikle mevsim dönüşümlerinde uzun süren öksürük ve nefes darlığı, gece ve sabaha karşı öksürük, egzersiz ile başlayan öksürük, göğüsten hışıltı sesinin duyulması, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırık, göğüste daralma hissi, nabız ve solunum sayısında artma ve nadiren de nefes darlığı arsım belirtisi olabilir. Yaşamın ilk yıllarında akciğer gelişiminin henüz tamamlanmamış olması, küçük hava yolu çaplarının dar, kıkırdak dokunun az olması, tekrarlayıcı hışıltı ataklarına neden olur. Bu tablo genel olarak akut bronşiolit olarak değerlendirilir. Her ne kadar tedavide astımda kullanılan ilaçlar kullanılsa da ilerleyen zamanda ataklar son bulur. ve bu hastalar astım olarak değerlendirilmezler. Beş-altı yaşlarında erken yaşlarda astım belirtileri gösteren birçok çocuk iyileşir. Özellikle duyarlılığı olan çocuklarda ataklar ergenliğe kadar devam eder. Çocuklarda astım korkulacak bir hastalık değildir. Ancak doğru tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için teşhis konulması önemlidir" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Astım Çocuklar Arasında Hızla Yaygınlaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement