At Arabacılığı da Teknolojiye Yenik Düştü - Son Dakika
Yerel

At Arabacılığı da Teknolojiye Yenik Düştü

At Arabacılığı da Teknolojiye Yenik Düştü

Gelişen teknoloji ile yok olaya yüz tutan meslekler arasına at arabacılığı da girdi.

08.12.2015 08:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gelişen teknoloji ile yok olaya yüz tutan meslekler arasına at arabacılığı da girdi. Bir süre öncesine kadar Aydın'ın İncirliova İlçesi'nde gözde mesleklerden olan ve yüzlerce kişinin uğraşı olan at arabacılığı gelişen teknolojiye yenik düştü. Şu anda bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar mesleği icra edenler de iş bulamadıkları için mevcut mesleklerini sürdürmeye çalıştıklarını söylediler.

Geçmiş yılların gözde mesleği olan at arabacılığını baba mesleği olarak sürdürenlerden Osman Sakat, İbrahim Sertkaya ve Musa Akkaya işsizlik ve para kazanamamaktan dert yanarak "10 yıl önce şehir içi taşımacılığı mesafe ve yüke göre 5-10 TL arasında yapılırdı. Sabahtan akşama boş durmazdık. Halen fiyatlar aynı ama şimdi iş bulamıyoruz" diye konuştular.

Arazi yapısı ve ilçede bolca üretilen sebze ve meyvenin kısa mesafe nakliyesin asırlardır at arabaları ile yapıldığını ancak 1990 yılından sonra artan araç sayısına paralel olarak işlerin de düştüğünü belirten Osman Sakat, "Eskiden at arabacılığı güzel geliri olan gözde bir meslek idi. Şimdi hiçbir bekar erkek, at arabacılığı yapmıyor. Yapmış olsa eve ekmek götüremeyeceği için kız veren olmayacak. Mesleği devraldığımız büyüklerimiz bir zamanlar çok para kazanmış biz şimdi o günleri özlüyoruz" diye konuştu.

Her gün 'Bugün iş çıkar' ümidiyle durakları olan İncirliova Hal Binası önünde gelip atları bağladıklarını belirten İbrahim Sertkaya, "Daha çok inşaat malzemesi ve çok az da halden tarım ürünleri taşıyoruz. Ancak siftah yapmadığımız günler bile oluyor" mesleklerinin misyonunu tamamladığını ifade etti. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel At Arabacılığı da Teknolojiye Yenik Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement