Avusturya'da Müslümanlara Yönelik Tasarı - Son Dakika
Güncel

Avusturya'da Müslümanlara Yönelik Tasarı

Müslümanların haklarını kısıtlayan "İslam Kanunu" tasarısına karşı imza kampanyası başlatıldı.

01.11.2014 14:58

Avusturya'da Müslümanların din ve örgütlenme özgürlüğünü ve eşitlik haklarını engelleyen "İslam Kanunu" tasarısına yönelik tepkiler büyüyor.

Avusturya Müslüman Gençlik Örgütü (MJÖ), meclisin internet sayfasından "Yeni İslam Yasası Tasarısına Hayır" başlıklı imza kampanyası başlattı. Tasarıyla "Müslümanların zan altında bırakıldığı ve ikinci sınıf vatandaş olarak görüldüğü" vurgulanan kampanyanın, "Avusturya'daki tüm vatandaşlara eşitlik için ayrımcılıktan uzak ve anayasaya uygun bir yasa" hedeflediği belirtildi.

Kampanyada, tasarıda yer alan "cami ve derneklere yurt dışı finansman yasağının getirilmesi, küçük camilerin kapatılması, imamların İslam teoloji bölümü mezunu ve dini kaynakların Almanca olma zorunluluğu" getiren maddeler eleştiriliyor.

Sosyal medyada hızla yayılan kampanyaya, kısa süre içinde yaklaşık 9 bin imza toplandı.

Öte yandan bazı cami ve dernekler de tasarıya karşı toplumsal tepkiyi ortaya koymak için "İslam Yasa Tasarısına Hayır" imza kampanyası başlattı. Toplanan imzaların, hükümete ve meclise gönderileceği belirtildi.

-İslam Yasa Tasarısı-

Devlet ile Müslüman cemaat arasında 2011'den beri yapılan müzakereler sonucunda ortaya çıkan ve koalisyon hükümeti tarafından 2 Ekim'de meclise gönderilen "İslam Kanunu" tasarısında, Müslümanların din özgürlüğünü kısıtlayacak maddeler bulunuyor. Eleştirilen maddelerin başında yurt dışından finansman yasağı geliyor. Buna göre, camiler ve dernek yurt dışından yardım alamayacaklar. Tasarıya göre, üye sayısı 300'ün altında olan camiler 6 ay içinde kapatılacak, Viyana Üniversitesi'nde kurulacak İslam Teoloji Bölümü'nden mezun olanlar imam olabilecek, her cemaat dini kaynaklarını Almanca sunacak.

Uzmanlar, tasarının anayasanın eşitlik ilkesine, örgütlenme özgürlüğüne ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "dini öğretme ve uygulama" hakkını da içeren din özgürlüğüne aykırı olduğunu savunuyor. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avusturya'da Müslümanlara Yönelik Tasarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement