Ayı Saldırılarına Karşı "Elektro Çit" Önerisi - Son Dakika
Güncel

Ayı Saldırılarına Karşı "Elektro Çit" Önerisi

Kuzeydoğa Derneği Başkanı Şekercioğlu, "Doğada sadece ayıların değil, diğer yaban hayvanlarının da yaşam alanları daralıyor." dedi.

16.12.2014 11:53  Güncelleme: 12:11

SEMİH YÜKSEL - Kuzeydoğa Derneği Başkanı Çağan Hakkı Şekercioğlu, üreticilerin ayı saldırılarından korunmasının en kolay ve etkin tekniğinin, arazilere elektro çit sistemi kurulması olduğunu söyledi.

Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban hayvanlarının yaşam alanlarının daraldığını, bundan dolayı insan-ayı çatışmalarının sıkça yaşandığını anlattı.

Özellikle tarımla uğraşanların bu konuda ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken Şekercioğlu, "Doğada sadece ayıların değil, diğer yaban hayvanlarının da yaşam alanları daralıyor. Buna bağlı birtakım sorunlar yaşanıyor, yaban hayatı-insan çatışmaları artıyor. Özellikle arı yetiştiricileri bu konuda ayılardan oldukça mustarip, kovanlar sürekli ayılar tarafından kullanılamaz hale getiriliyor, çabalar boşa çıkıyor" ifadesini kullandı.

Ayı saldırılarına karşı en etkili çözümün elektro çit olduğunu dile getiren Şekercioğlu, üreticilerin bu sayede ürünlerini koruyabileceğini belirtti. Şekercioğlu, şöyle konuştu:

"Ayı saldırılarının bertaraf edilmesinde, ülkemizde en kolay ve en etkin kullanılabilecek teknik, elektro çit sistemidir. Bu cihazlar, çitle şok veren ana merkezden oluşur. Ana merkez, her saniye çitlere voltajı düşürülmüş şok dalgası verir. Bu şok dalgası insanlara, yaban hayvanlarına ve evcil hayvanlara zarar vermez, manyetolu çakmaklar gibidir. Buna maruz kalan ayı bir daha bunu denemez çünkü canının yanacağını bilir. Bu, aynı zamanda yaban domuzu, boz ayı, sansar, tilki gibi canlıların, hayvan otlatılan meralara, arılıklara girmesini engellemektedir."

"Yaban hayvanlarına ve insanlara zarar vermiyor"

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde elektro çit üreten Mustafa Cinni ise arı bahçelerine kurdukları sistemler sayesinde üreticilerin kovanlarını güvence altına aldığını bildirdi.

Sistemin, güneş paneli sayesinde enerji üreterek çalıştığını aktaran Cinni, şunları kaydetti:

"Bir güneş paneli, ana kumanda ve tel kullanarak risk taşıyan alanları çeviriyoruz. Sistem, güneşten aldığı enerjiyi aküye depoluyor. Daha sonra ana kumanda, tellere kesinlikle insana ve hayvanlara zarar vermeyen şok iletiyor. Şu ana kadar 5 bahçeye kurduk. Bu bahçelere hemen her gece ayılar giriyor, kovanlara zarar veriyordu. Düzeneğin kurulmasının ardından artık ayı saldırıları kesildi ve böylece üreticiler de rahat nefes aldı."

Cinni, fiyatı bin-2 bin lira olan sistemlerin hem ürünleri hem de çiftçilerin emeğini doğal enerji harcayarak koruduğunu sözlerine ekledi. - Kastamonu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ayı Saldırılarına Karşı 'Elektro Çit' Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement