YÖK'ten Doçentlik Sınavı Açıklaması - Son Dakika
Güncel

YÖK'ten Doçentlik Sınavı Açıklaması

YÖK\'ten Doçentlik Sınavı Açıklaması

YÖK, doçentlik başvurularının eserle birlikte artık elektronik ortamda alınacağını bildirdi.

12.02.2015 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YÖK, doçentlik başvurularının eserle birlikte artık elektronik ortamda alınacağını bildirdi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, 7 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Doçentlik Sınav Yönetmeliğine ilişkin bilgi verildi.

Buna göre, yeni yo¨netmelikle, gerekli altyapı olus¸turulduktan sonra, bu¨tu¨n adaylar doc¸entlik sınav bas¸vurularını eserlerle birlikte elektronik ortamdan yapacak.

Adaylar eserlerini bas¸vuruda elektronik ortamda sisteme yu¨kleyecek, eserler ju¨ri u¨yelerine elektronik ortamda go¨nderilecek, elektronik imzası olan o¨gˆretim u¨yeleri, ju¨ri raporlarını elektronik imzayla onaylayacak. Bo¨ylece eser degˆerlendirme su¨rec¸lerinde hızlılık sagˆlanacak, postalama is¸lemleri ve maliyetleri ortadan kalkacak.

Ju¨rinin asıl ve yedek u¨yelerine, u¨niversitelerinin rekto¨rlu¨gˆu¨ aracılıgˆıyla bildirim yapılarak, ju¨ri u¨yelerinin raporları U¨niversitelerarası Kurula (ÜAK) ulas¸ıncaya kadar, u¨yelerin isimleri ve raporları adaya bildirilmeyecek.

-Doçentlik sınavında "Elektronik Jüri Belirleme Sistemi"

Daha önceki yönetmelik uyarınca, doc¸entlik sınavı ju¨rileri alt komisyonlar tarafından, ju¨ri u¨yesi olma kriterlerini tas¸ıyan ilgili bilim alanlarındaki profeso¨rler arasından elle sec¸iliyordu. Yeni yönetmelikle ju¨ri heyetini belirleyen alt komisyonlar kaldırıldı ve "Elektronik Ju¨ri Belirleme Sistemi" getirildi. Doc¸ent adaylarının sınavı ic¸in bilgisayar programıyla ju¨ri belirlenmesi uygulamasına kısa sürede gec¸ilecek.

Gelis¸tirilen bilgisayar programı sayesinde bas¸vurusunun eksiksiz oldugˆu ve gerekli s¸artları tas¸ıdıgˆı tespit edilen adayların her biri ic¸in, YO¨KSI·S veri tabanında bulunan profeso¨rler arasından ilgili bilim alanda, kriterleri tas¸ıyan 5 asıl 2 yedek u¨yeden olus¸an ju¨ri heyetini bilgisayar otomatik sec¸ilecek.

Sınav ju¨risini olus¸turan asıl ve yedek u¨yeler, adayın akademik c¸alıs¸malarının her birini degˆerlendirerek hazırladıkları ayrıntılı ve gerekc¸eli kis¸isel raporlarını U¨AK'a elektronik imzayla go¨nderecek.

Adaylar tarafından su¨rekli dile getirilen sınavlarda yanlı ju¨ri olus¸turulma s¸ikayeti de bu şekilde c¸o¨zu¨lmu¨s¸ olacak. Artık ju¨ri u¨yeleri tamamen bilgisayar programı yoluyla ve tesadüfi olarak belirlenecek.

Elektronik Ju¨ri Belirleme Sistemi kimsenin mu¨dahale edemeyecegˆi, tamamen dijital bir sistem oldugˆundan, ju¨ri heyeti sec¸iminde objektifligˆin esas olmasını sagˆlayacak.

S¸ikayet konusu olan adayların ju¨ri u¨yelerini o¨nceden bilip onlarla iletis¸ime gec¸melerinin yarattıgˆı sorunlar da bundan sonra so¨z konusu olmayacak.

-Adaylar jüri üyelerini bilmeyecek

Bas¸vurular elektronik ortamda yapılacagˆından, adayların ju¨ri u¨yelerine eserlerini posta yoluyla go¨ndermeleri so¨z konusu olmayacak, ju¨ri raporları gelinceye kadar adaylar ju¨ri u¨yelerinin kimler oldugˆunu bilmeyecek. Bo¨ylece degˆerlendirme daha gu¨venli ve gizli olarak yapılacak.

Adaylar daha o¨nceden ju¨ri u¨yeleri raporlarının tamamı gelmeden, U¨AK'a go¨nderilen mevcut raporların sonuc¸larını o¨gˆrenebilmekte, bu da suistimal s¸ikayetlerine konu oluyordu.

Yeni sistemle son rapor gelmeden, raporların ac¸ılması ve adaylara bildirilmesi yasaklandı. Son rapor gelip, tu¨mu¨ ac¸ıldıktan sonra adaylar raporlar hakkında bilgi sahibi olabilecek. Dolayısıyla, olası ju¨rileri etkilemeye yo¨nelik c¸abaların oldugˆu iddialarının o¨nu¨ne gec¸ilmeye c¸alıs¸ıldı.

-Başarısız adaylar için yeni düzenleme

Doc¸entlik sınavı ic¸in bas¸vuran adaylardan so¨zlu¨ sınavda bas¸arısız olan adaylar eski yönetmelikte tekrar hemen sınava bas¸vurabiliyorlardı. Yeni yo¨netmelikte ise eser incelemesinde bas¸arılı olmasına ragˆmen birinci, ikinci veya u¨c¸u¨ncu¨ so¨zlu¨ sınavda bas¸arısız olan veya bas¸arısız sayılan aday, hemen bir sonraki do¨neme bas¸vuramayacak, her defasında en erken izleyen ikinci do¨nemde so¨zlu¨ sınav ic¸in yeniden bas¸vurabilecek.

-ihlallere yeni önemler

Sınavı su¨recinde ortaya c¸ıkan intihal ve digˆer etik ihlallerle ilgili olarak su¨recin is¸letilmesinde bugu¨ne kadar yas¸anan sorunları ortadan kaldıracak yeni mekanizmalar getirilecek.

O¨nceden etik ihlallerle ilgili su¨rec¸ler c¸ok uzun su¨rüyordu. Etik ihlallerle ilgili su¨rec¸ hızlandırılarak daha objektif ve belirli su¨relerde sonuc¸landırılmasıyla ilgili du¨zenlemeler getirildi.

Yu¨kseko¨gˆretim Kurulu Bas¸kanlıgˆı bu¨nyesinde yapılacak incelemede, etik ihlalde bulundugˆuna karar verilen aday, doc¸entlik sınavı bas¸vurusunda bas¸arısız sayılacak. Bu adaylar, ihlalin agˆırlıgˆına go¨re 1 yıldan 5 yıla kadar doc¸entlik bas¸vurusunda bulunamayacak.

Adayın idari, cezai ve hukuki sorumlulugˆuna ilis¸kin hu¨ku¨mler saklı kalacak. Etik ihlalde bulundugˆuna karar verilen adayın, bagˆlı oldugˆu yu¨kseko¨gˆretim kurumuna veya bagˆlı bulundugˆu digˆer kamu kurumuna aday hakkında gerekli disiplin is¸lemlerinin ve digˆer idari is¸lemlerin bas¸latılması amacıyla da bilgi verilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel YÖK'ten Doçentlik Sınavı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Abdullah: doçentlik sözlüsünü kaldırmamış da ne yapmiş boş şeylerle insanları alay ettiren sözlü olduğu müddetçe keyfi olarak insanlarla alay ettiren YÖK. . . kendisi vermeyip kariyeri beş kişinin fikri farklı onlara göre söz söylemedin seni geçirmezler. fikirlerinden dolayı süründürülen mazlumları görmeyen YÖK olsa ne olacak. . . Kurta kuzuyu terk eden YÖK. Bir tane güzel uygulama yapıp sözlüyü kaldırmayıp bu insanlara alay ettirdiğin binlerin onurunu kırdırdın. Farklı fikri Olanları eleyen jürilerin mağdur ettiği insanları gördün mü. . . ey YÖK yazık 0 0 Yanıtla

Advertisement