BM'den G20 konusunda Çin'e övgü - Son Dakika
Güncel

BM'den G20 konusunda Çin'e övgü

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Çin'in evsahipliği yapacağı G20 Hangzhou Zirvesi'nde sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği gibi uzun vadeli makro sorunlara yer verilmesini takdirle değerlendirdi.

30.08.2016 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eylül başında Çin'in Hangzhou şehrinde yapılacak G20 Zirvesi'ne katılacak Ban Ki-moon kısa süre önce basına verdiği demeçte, Hangzhou Zirvesi'nin 2030 yılı sürdürülebilir kalkınma gündemi ve iklim değişimine ilişkin "Paris Anlaşması"nın uygulanmasına yardımcı olmasını beklediklerini ifade etti.

G20 Hangzhou Zirvesi'nin ana teması, "İnovasyon, dinamizm, etkileşim ve kapsayıcılığa dayalı bir dünya ekonomisinin yaratılması" olarak belirlendi. "Kapsayıcı ve etkileşimli kalkınma" ana gündeme alındı. Küresel ekonomide belirsizliklerin bulunduğu ve ticarette korumacılığın güçlendiği göz önüne alındığında Hangzhou Zirvesi'nin ana temasının büyük önem taşıdığı kabul ediliyor. Ban Ki-moon "Çin'in bu yılki zirve gündemine 2030 yılı sürdürülebilir kalkınma gündemi ve iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması'nın uygulanmasını almasını takdirle değerlendiriyorum" dedi.

Ban Ki-moon aynı zamanda, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliğinin ana gündeme alındığını hatırlatarak, Çin'in bu sayede G20'nin odağını kısa vadeden uzun vadeye genişlettiğini vurguladı. BM Genel Sekreteri sözlerine şöyle devam etti:

"Genel Sekreter olarak, 2030 yılı sürdürülebilir kalkınma gündeminin Zirve'de ana gündeme alınmasından dolayı Çin'e çok teşekkür ederim. Bu, G20 tarihinde ilk kez sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliğiyle ilgili sorunların birlikte tartışılacağı anlamına geliyor."

İklim değişikliği görüşmelerini hızlandıran güçlerden biri olarak Ban Ki-moon, G20 Hangzhou Zirvesi'nin, "Paris Anlaşması"na ilişkin hukuki prosedürün üyelerce bir an önce tamamlanması için bir fırsat oluşturmasını umduğuna işaret etti. Ban Ki-moon şunları söyledi:

"Biz, iklim değişikliğiyle ilgili Paris Anlaşması'nın yıl sonuna kadar yürürlüğe girmesini hızlandırmaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı Xi Jinping'e Çin'in taahhütlerini onaylayacağı müjdesini verdiği için çok teşekkür ederim. Bu, son derece heyecan verici. Umarım, diğer ülkeler, özellikle G20 ülkeleri, Paris Anlaşması'na ilişkin hukuki prosedürü bir an önce tamamlar."

Ban Ki-moon bu yıl sonunda Genel Sekreterlik süresini tamamlayacak. Hangzhou Zirvesi, Ban'ın Genel Sekreter sıfatıyla katılacağı son G20 Zirvesi olacak.

Ban Ki-moon dışında, Dünya Bankası Başkanı Kim Jim-Yong, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Dünya Ticaret Örgütü Genel Sekreteri Roberto Azevedo ve Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Sekreteri Guy Ryder gibi uluslararası örgüt başkanları da Hangzhou Zirvesi'ne katılacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel BM'den G20 konusunda Çin'e övgü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement