Böbrek Yetmezliğine Karşı Bol Sıvı Tüketin! - Son Dakika
Güncel

Böbrek Yetmezliğine Karşı Bol Sıvı Tüketin!

Böbrek Yetmezliğine Karşı Bol Sıvı Tüketin!

Böbrek hastalıklarından korunmak için bazı noktalara özellikle dikkat etmek ve hayat tarzını değiştirmek gerekiyor.

27.08.2014 18:41  Güncelleme: 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkemizde 70 bin, dünyada ise 2 milyonun üzerinde kişi diyaliz ve böbrek nakli tedavileriyle yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Bu sayı her geçen gün katlanarak artıyor. OSM Ortadoğu Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanlarından Uz. Dr. Metin Singan böbrek sağlığını koruyacak önerilerde bulundu.

İŞTE YAPMANIZ GEREKENLER

1- Böbrek testlerinizi yaptırın: Kronik böbrek hastalığında yüksek risk grubundaki kişilere yapılacak olan tarama testleri ile hastalık erken evrede saptanıyor ve bu sayede ilerlemesi önlenebiliyor. Özellikle 40 yaşından itibaren yılda bir kez idrar ve kan tahlili yaptırmanın önemli faydası oluyor.
2- Bol su için: Her gün 2 litreden fazla sıvı tüketilmeli. İdrar üretimi ise, 2 litre civarında olmalıdır. maden suyu, kaynak suyu ve ot çaylarını tercih edilmelidir. Alkol, kola, aşırı tatlı içecekler ve aşırı sütten kaçınmalı, kahve ve uyarıcı maddeler bu amaçla içilmemelidir.
3- Tuz kullanımına dikkat edin: Tuz tüketiminin böbrek fonksiyonları üzerinde doğrudan etkisi var. Fazla tuz tüketildiği zaman böbrek içindeki kılcal damar dolaşım sisteminde kan basıncı yükseliyor. Bu yüksek kan basıncı devamlı hal alırsa küçük kılcal damarların yırtılarak harap olmasına neden oluyor, ayrıca idrardan protein kaçırmaya yol açıyor.
4-Fazla kilolarınızdan kurtulun: Kilo fazlalığı, böbrek hastalığı için kolaylaştırıcı bir etken. Ayrıca fazla kilo, diyabet ve hipertansiyona da eğilim yaratıyor. Bu nedenle kilonuzu azaltmak için yapacağınız diyetlerin böbrek sağlığı üzerindeki yararı büyük.
5-Düzenli egzersiz yapın: Böbrek sağlığınızı korumak adına tempolu yürüyüş, yüzme veya aerobik gibi egzersizleri tercih edin. Kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte haftada beş gün yarım saat yapacağınız egzersizler sağlığınız için etkili oluyor.
6-Sigarayı bırakın: Sigara tüketimi, böbrek hastalığını hızlandıran bir risk faktörü. Sigara bırakma konusunda çeşitli sağlık kuruluşlarından yardım alabilirsiniz.
7-İlaçları kontrollü kullanın: Bazı ilaçlar böbreklerinizin aniden ve kalıcı olarak hasar görmesine yol açabiliyor. İlaçların kullanımı doktor kontrolünde gerçekleşmelidir. Ayrıca tansiyon ve şeker hastalıkları böbreklere zarar verebileceğinden bu hastalıkların ilaçlarını düzenli kullanın.
8- Bu belirtilere dikkat edin: İdrar yaparken yanma, sık idrar, kasık ağrısı, bel ağrısı, ateş, titreme, üşüme olursa derhal doktora görünün.
(Kaynak:Gazeteİpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Böbrek Yetmezliğine Karşı Bol Sıvı Tüketin! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement