Böğürtlenin Bitkisi de Çok Değerli - Son Dakika
Yerel

Böğürtlenin Bitkisi de Çok Değerli

Böğürtlenin Bitkisi de Çok Değerli

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi Ziraat Yüksek Mühendisi Bozdağ: "İnsan sağlığı açısından önemli rolü olan böğürtlen, içerdiği organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir meyvedir"

06.09.2014 10:58

Yol kenarları, korular, ormanlık alanlarda yetişen böğürtenin, meyvesi kadar bitkisinin de değerli olduğu bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi Ziraat Yüksek Mühendisi Tuba Bozdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan sağlığı açısından önemli rolü olan böğürtlenin, içerdiği organik asitler, mineraller ve vitaminler bakımından çok zengin bir meyve olduğunu söyledi.

Böğürtlenin anayurdunun kuzey yarım kürenin ılıman iklim bölgeleri olduğunu belirten Bozdağ, "Gülgiller familyasının bir bitki türü olan böğürtlenin ülkemizde 17 çeşidi bulunmaktadır" dedi.

Böğürtlen meyvesinin ham veya pişirilerek tüketilebildiğini dile getiren Bozdağ, "En iyi formu iyice olgunlaşmış meyveleridir. Şurup, reçel, marmelat ve diğer şekilde saklanabilir. Yapraklarından çay yapılabilir. Taze yapraklar en iyisidir. Taze sürgünleri ham olarak yenilebilir. Baharda yeni filizlenen sürgünler toplanır, soyulur ve salatalarda kullanılır. Meyvesi C vitamini açısından çok zengindir" diye konuştu.

Bozdağ, böğürtlenin, dondurma sanayisinde de kullanılan bir meyve olduğunu kaydederek, "Üretim maliyeti düşük, verimi yüksek olması cazibesini artırmaktadır. Bota, şarap, kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılır. Meyvesinden mat mor renkli boya elde edilir. Bitkiden elde edilen lifler sicim sanayisinde de kullanılır. Hasat zamanının ağustos ayı sonuna kadar sürmesi nedeniyle istihdama da katkı sağlamaktadır" ifadelerini kullandı. - Gümüşhane

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Böğürtlenin Bitkisi de Çok Değerli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement