Bosna Hersek'te Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Bosna Hersek'te Hükümet Kurma Çalışmaları

İki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) yeni hükümet kuruldu Yeni hükümette, Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği'nden (SNSD) 8, Sosyalist Parti'den (SP) 4, Demokratik Halk Birliği'nden (DNS) 3, Sırp İlerleme Partisi'nden (SNS) ve Hırvat Demokratik Birliği'nden (HDZ) birer isim yer aldı.

18.12.2014 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna Hersek'te, 12 Ekim'de yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin ardından, ülkedeki iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) yeni hükümet kuruldu.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi'nden güvenoyu alan yeni hükümette, Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği'nden (SNSD) 8, Sosyalist Parti'den (SP) 4,  Demokratik Halk Birliği'nden (DNS) 3, Sırp İlerleme Partisi'nden (SNS) ve Hırvat Demokratik Birliği'nden (HDZ) birer isim yer aldı.

Güven oylaması öncesinde meclisteki tartışmalar yaklaşık 12 saat sürerken, SNSD'den Jelyka Tsviyanoviç başbakanlığında kurulan yeni hükümete Boşnak partilerin kurduğu "Vatan" koalisyonu ile "Değişim Birliği" isimli koalisyon destek vermedi.

Muhalefetin destek vermemesine rağmen güvenoyu alan yeni hükümette yer alacak isimler şöyle:

"Başbakan Jelyka Tsviyanoviç, Maliye Bakanı Zoran Tegeltiya, İçişleri Bakanı Dragan Lukaç, Çalışma, Gazilerin ve Engellilerin Koruması Bakanı Milenko Savanoviç, Sanayi, Enerji ve Madencilik Bakanı Petar Cokiç, Adalet Bakanı Anton Kasipoviç, Tarım, Orman ve Su İşleri Bakanı Stevo Miryaniç, Bilim ve Teknoloji Bakanı Yasmin Komiç, Yerel Yönetimler Bakanı Leyla Reşiç, Aile, Gençlik ve Spor Bakanı Yasmina Davidoviç, Ulaştırma Bakanı Neco Trniniç, Ekonomik İlişkiler ve Bölgesel İşbirliği Bakanı Zlatan Klokiç, Göçmen ve Mülteciler Bakanı Davor Çordaş, Eğitim ve Kültür Bakanı Dana Maleşeviç, Sağlık ve Sosyal Koruma Bakanı Dragan Bogdaniç, Ticaret ve Turizm Bakanı Predrag Gluhakoviç, Çevre Düzenleme ve Ekoloji Bakanı Srebrenka Goliç."

"Vatan" koalisyonu milletvekili Adil Osmanoviç, güven oylamasında yeni hükümete destek vermeme kararlarına ilişkin, "Yeni hükümet ve başbakan, geri dönüş sürecine gerekli ilgiyi gösterecek, ayrıca Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki Boşnak ve Hırvat halkların eğitim ve çalışma haklarıyla ilgili sorunun çözümüne ilişkin bir programa sahip değil" ifadesini kullandı.

Bu arada, Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) Halk Meclisi milletvekilleri ayrıca yeni meclis başkan yardımcılarını da seçti. "Vatan" koalisyonundan Senad Bratiç ile Sırp Demokratik Partisi'nden (SDS) Nenad Stevandiç meclis başkan yardımcılığına seçildi.

Daha önce Bosna Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi başkanlığına Demokratik Halk Birliği'nden (DNS) Nedelyko Çubriloviç seçilmişti. - Republika Srpska

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bosna Hersek'te Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement